Ziua Mondială a Apei - Şedinţa Comitetului de Bazin Someş-Tisa

Ioan Ţintean, prefect: Dorim identificarea corectă a problemelor din domeniul gospodăririi apelor

Prefectul Ioan Ţintean, în calitate de preşedinte al Comitetului de Bazin Someş-Tisa, a participat marţi, 18 martie 2014, la o nouă reuniune a acestei structuri, ce a avut loc la centrul dispecer al Acumulării Vârşolţ, din judeţul Sălaj. La acest eveniment au fost prezenţi Olimpia Negru, director în cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură – Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa - Dănuţ Canta, director, precum şi directorii tehnici Marius Mînzat, Ioan Roşu şi Petrică Stroi.

De asemenea, judeţul Sălaj a fost reprezentat la cel mai înalt nivel de către prefectul Ionel Ciunt, preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc şi primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnăşiu. Totodată, la întâlnire au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai operatorilor de apă, cât şi factori decizionali din domeniul mediului, din bazinul hidrografic Someş-Tisa (judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj).

Evenimentul face parte din seria manifestărilor care celebrează Ziua Mondială a Apei (sărbătorită anual în data de 22 martie), derulate anul acesta sub sloganul “Apa şi Energia“. Interdependenţa apă-energie are multiple aspecte. Tematica îndeamnă către o cooperare strânsă vizând cuplarea cerinţelor crescânde de energie cu gestiunea durabilă a resurselor de apă. Puterea hidro joacă un rol important în furnizarea de cantităţi mari şi sigure de energie “verde”.

În cadrul acestei şedinţe au fost abordate teme legate de Ziua Mondială a Apei şi a fost supus dezbaterii publice documentul „Probleme importante de gospodărire a apelor în spaţiul hidrografic Someş-Tisa”. Acesta a fost publicat, la finele anului 2013, pe website-ul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, la adresa: www.rowater.ro/dasomes, secţiunea consultarea publicului.

Documentul supus consultării identifică probleme semnificative privind poluarea apelor cu substanţe organice, cu nutrienţi, cu substanţe periculoase, precum şi impactul alterărilor hidromorfologice asupra stării apelor.

Prin contribuţia factorilor interesaţi se doreşte identificarea corectă a problemelor din domeniul gospodăririi apelor şi, implicit, a măsurilor care necesită a fi întreprinse pentru îmbunătăţirea stării mediului acvatic din arealul hidrografic Someş-Tisa. Publicul poate transmite observaţiile şi comentariile sale, prin orice mijloace (e-mail, fax, poşta). Procesul de consultare a publicului va dura până la data de 22 iunie 2014.

Al doilea Plan de Management al Spaţiului Hidrografic Someş-Tisa (pentru perioada 2015-2021) este necesar să fie finalizat până în decembrie 2015. Reamintim că primul Plan de Management al Spaţiului Hidrografic Someş-Tisa (pentru perioada 2009-2015) a fost publicat în decembrie 2009, a fost supus procedurii de Evaluare Strategică de Mediu (SEA), procedurii de obţinere a avizului de mediu şi a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern (HG nr.80/2011).

Biroul de presă

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5