Muzeul Grăniceresc năsăudean

În curând redat publicului vizitator

Lucrările de reabilitare capitală a Muzeului Grăniceresc Năsăudean, demarate în urmă cu opt ani de zile (2001-2002), se apropie de final, datorită investiţiei prin cadrul proiectului susţinut din programul PHARE şi fonduri guvernamentale. Muzeul a suferit o reorganizare generală, corpul clădirii şi anexele fiind reparate capital, iar în curtea din faţă a fost construit un nou corp de clădire care adăposteşte birourilor pentru angajaţii muzeului, o sală de conferinţe, utilităţi etc., o construcţie modernă, foarte frumoasă.

Muzeografii sunt în plin proces de amenajare a sălilor de expoziţie din incinta clădirii vechi, care vor adăposti obiecte arheologice, artă populară şi etnografie, din domeniul istoric şi cultural. În curtea din spatele muzeului au fost reconstruite o casă tradiţională din zona Văii Ilvelor, o poartă, iar pe un soclu va fi amplasat un teasc de stors struguri.

Doritorii şi iubitorii de frumos trebuie să ştie că, începând cu sfârşitul lunii viitoare şi începutul lunii aprilie, vor putea admira exponatele din sălile aripei de est a muzeului care adăpostesc secţiile de artă populară şi etnografie.

Reabilitarea capitală a Muzeului Grăniceresc Năsăudean a „costat” Consiliul Judeţean 1, 5 miliarde de lei pe lângă cei circa 700.000 de lei din fonduri PHARE.

Pe parcursul acestui an va fi amenajată şi curtea principală, va fi refăcut gardul împrejmuitor şi va fi amenajată şi parcarea din faţa muzeului.

Lucrările de reabilitare capitală au fost deosebit de complexe; refacerea învelitorii, a faţadelor, a interioarelor, a sistemelor de încălzire, dar în special s-a lucrat mult la conservarea soclului clădirii care datează din secolul al XVII-lea, fiind printre puţinele monumente istorice din oraşul Năsăud, a adăpostit cazarma Regimentului II românesc de graniţă.

Muzeul deţine colecţiile lui Iuliu Moisil, Virgil Şotropa şi Iulian Marţian, fiind înfiinţat la iniţiativa intelectualităţii locului. În perioada ocupaţiei hortyste a fost devastat de aceştia, colecţiile fiind puse sub egida Arhivelor Statului – subdirecţia Năsăud. În 1946 a fost reorganizat şi mutat în clădirea cazărmii (actualul sediu), momentan sub tutela Complexului Muzeal Judeţean, având ca director pe doctorul în istorie – Lucian Vaida.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5