10 ani de la înfiinţarea Protopopiatului Ortodox Beclean, într-o carte de colecţie

prof. Augustin Rus

   La Editura Nosa Nostra a apărut recent, în condiții grafice de excepție,  MONOGRAFIA  PROTOPOPIATULUI  ORTODOX  BECLEAN  2011 – 2021, cu recomandarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și prin strădania Protopopului Preot Doru Vicențiu Zinveliu.

   Protopopiatul Ortodox din Beclean a fost desființat în anul 1961, dar prin lucrarea lui Dumnezeu și a oamenilor, a fost reînființat la 1 mai 2011.

   Lucrarea scoate în evidență valori pe care regimurile politice din perioade istorice diferite nu le-au putut anula, cu toate strădaniile lor. Treptat, comunitățile românești, și-au ridicat prin mari eforturi și biruind multe piedici, biserici și mănăstiri, lăcașe de cult unde se puteau întâlni cu Dumnezeu, cu apostolii, cu sfinții, unde puteau să asculte, prin cuvintele preoților, învățăturile creștine după care să-și organizeze viața, unde-și puteau spune necazurile, bucuriile, unde găseau mângâiere și speranță. Viața pământeană ne pune pe toată durata ei la multe încercări, dar, cu ajutorul credinței, putem mai ușor depăși momentele mai dificile, putem avea speranța că la „judecata de apoi”, făcută după alte reguli, vom fi răsplătiți fiecare după faptele din timpul ei, după felul cum ne-am pregătit pe parcursul ei.

   În cele 63 de Parohii cu 23 de Filii, au slujit, și slujesc cu credință preoți, care pe lângă propovăduirea „dreptei credințe”, sunt un factor de echilibru în comunitățile pe care le păstoresc, se îngrijesc de buna gospodărire a lăcașelor de cult, a caselor parohiale, a cimitirelor, ajută după posibilități familiile nevoiașe, pe cei aflați în suferință. În activitatea lor misionară, par să fie convinși că „ceea ce faci pentru tine, piere odată cu tine, ceea ce faci pentru alții,  aceea rămâne”.

Comentarii

01/02/21 07:22
Pr.Liviu Sugar

Mult succes tanarului protopop de Beclean!Speram ca venirea dansului la conducerea Protopopiatului va aduce un suflu innoitor .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5