Ziua Mondială a Somnului

Mirela Parker – Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

În întreaga lume, astăzi este celebrată Ziua Mondială a Somnului (World Sleep Day – WSD), sub sloganul ‘Respiră uşor, dormi bine”. Ziua Mondială a Somnului se află la cea de-a zecea ediţie şi a fost marcată pentru prima dată pe 14 martie 2008.
Circa 35% din oameni nu se pot odihni suficient, motiv pentru care pot dezvolta tulburări psihice, afecţiuni diabetice, hipertensiune sau boli cronice. De asemenea, 46% dintre aceste persoane au raportat erori la locul de muncă, potrivit datelor transmise de Societatea Română de Pneumologie. Peste un milion de români suferă de tulburări ale somnului, din care doar 3.000 sunt diagnosticaţi, spun cei de la Societatea Română de Pneumologie. Numai anul trecut, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni ale somnului s-a dublat. Astfel, specialiştii Societăţii Române de Pneumologie (SRP) îşi propun să atragă atenţia şi să crească nivelul de educare asupra tulburărilor de somn, epidemie globală care afectează 45% din populaţia lumii.
Totodată, studiile internaţionale arată că într-adevăr, activitatea la serviciu este afectată de tulburările de somn. Tulburările de somn reprezintă o gravă problemă de sănătate publică pentru că afectează atât individul cât şi societatea. Conform National Sleep Foundation , 46% dintre persoanele cu tulburări frecvente de somn au raportat erori sau absenţa de la locul de muncă, comparativ cu 15% în cazul persoanelor fără afecţiuni cauzate de somn.
Şi copiii sunt afectaţi, într-o proporţie mare, de problemele de somn, ceea ce poate conduce la obezitate infantilă. “În România, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respiraţie în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens, în ţara noastră. Se descrie în prezent şi la copii tipul II de sindrom de apnee în timpul somnului, cu obezitate. Aceasta asociere, care combină fragmentarea somnului cu afectarea oxigenării, are un risc mai mare pentru rezistenţa la insulină şi posibil diabet. În acelaşi timp, obezitatea constituie un factor de risc pentru apnee de somn”( dr. Mihaela Oros, preşedintele Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi).
Potrivit datelor epidemiologice din ultimii ani, există o legătură între scăderea duratei de somn şi creşterea afecţiunilor metabolice precum obezitatea, diabetul sau hipertensiunea. Societatea Română de Pneumologie are, din anul 2000, o secţiune dedicată Somnologiei. La ora actuală, în ţară sunt 49 de laboratoare de somnologie în centrele universitare Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa, precum şi în oraşe importante. Primul laborator de somnologie a fost înfiinţat în anul 1996, la Institutul Naţional de Pneumologie „Prof. Dr. Marius Nasta” din Bucureşti, iar al doilea a fost deschis în 2001, la Timişoara.
Tulburarile de somn reprezintă boli care afectează capacitatea de a adormi, de a rămâne adormit, sau de a rămâne în stare de veghe, sau boli care produc comportamente anormale în timpul somnului, cum ar fi teroarea nocturnă sau somnambulismul. Toate studiile în materie arată că un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte. Somnul este mai important decât mâncarea. În lipsa alimentaţiei, corpul cedează în două săptămâni. Fără somn, organismul nu rezistă decât cel mult 10 zile.
Necesităţile de somn diferă foarte mult de la o persoană la alta. Majoritatea persoanelor dorm în timpul nopţii, însă mulţi oameni trebuie să doarmă în timpul zilei pentru a se putea adapta la programul de muncă – o situaţie care conduce frecvent la tulburări de somn. Durata somnului şi cât de odihnită se simte o persoană la trezire sunt elemente care pot fi influenţate de numeroşi factori, cum ar fi nivelul de stimulare sau stresul emoţional, vârsta, dieta şi administrarea diferitelor medicamente.
Printre regulile pe care este bine să le respectăm pentru a avea un somn sănătos se numără renunţarea la fumat, fixarea orei de culcare şi de trezire, limitarea somnului din timpul zilei la 45 de minute, evitarea consumului de alcool, cafea şi ciocolată cu şase ore înainte de culcare, precum şi a mâncării grele, condimentate, asigurarea unei temperaturi plăcute în cameră şi eliminarea surselor de lumină şi de zgomot.
Problemele legate de somn constituie o epidemie globală care ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii. Însă rata celor care caută ajutor profesional este încă mică, în condiţiile în care cele mai multe tulburări de somn sunt prevenibile sau tratabile. O mai bună înţelegere a condiţiilor şi o mai bună cercetare a problematicii va contribui la reducerea impactului cauzat de tulburările de somn asupra societăţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5