ZIUA ASTREI SĂRBĂTORITĂ LA NĂSĂUD

De 93 de ani, cei ce gândesc româneşte sărbătoresc an de an la data de 1 decembrie, ziua Asociaţiunii Culturale, proclamată la adunarea generală de la Reghin, din data de 26 august 1925. Năsăudenii, astrişti convinşi, au organizat şi anul acesta manifestări de amploare dedicate evenimentului sub tutela Cercului orăşenesc, preşedinte Floarea Pleş, care de cinci ani iniţiază şi coordonează acţiuni culturtal-istorice de interes general.

Sărbătoarea astristă s-a desfăşurat în ajunul evenimentului spre a nu se suprapune cu ziua naţională, respectiv, vineri 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Andrei. La Catedrala Sf. Nicolae din oraş s-a săvărşit un parastas în memoria iniţiatorului şi primului preşedinte al Astrei Andrei  Şaguna şi a astriştilor locali trecuţi în lumea drepţilor, săvârşită de preotul paroh Florin Rus.

După Sf. Liturghie, în sala mică a Casei de Cultură s-a desfăşurat simpozionul – Rolul ASTREI  în înfăptuirea Marii Uniri, moderator - preşedinta cercului Floarea Pleş, care a dat cuvântul pr. dr. Gheorghe  Celsie, care a vorbit pe înţelesul tuturor despre faptele mărturisitoare şi virtuţile creştineşti ale Sfântului Andrei, continuând cu faptele de aleasă cultură şi patriotism ale primului preşedinte al Astrei, Andrei Şaguna, o figură exemplară a culturii române cu virtuţi alese care a răspuns la ură cu iubire, la bine cu mângâiere şi la nedreptate cu iertare. Preşedintele Despărţământului, prof. Ioan Seni a vorbit despre Unire prin cultură, dând exemple de patrioţi români ce au încolţit în acest sol fertil din ţinutul grăniceresc al Năsăudului. Doamna Floarea Pleş a prezentat aspecte din  activitatea cercului orăşenesc, ca un balsam de alinare şi petrecere într-un mod plăcut a timpului liber, cu mesaje de suflet românesc şi mesaje din legea morală a vieţii, ce fac parte din viaţa estetică a omului, ca o cronică a inimii.

Au venit cu completări la cele  expuse astriştii: prof. dr. Gheorghe Pleş, Ioan Mititean, Ionela Iulia Dragu, preşedinta Societăţii “ Mereu Împreună”, o bună colaboratoare  a  năsăudenilor  ce se angajează în viaţa cultural-literară şi istorică pe bază de voluntariat, fiind mereu aproape  -şcoala, biserica, societăţile culturale, obştea urbei ce amestecă realitatea şi o reordonează spre a avea o poveste nouă.

În partea a doua, a fost o îmbinare a povestirilor istorice cu poezia patriotică adusă în prim plan de astriştii scriitori, membri ai Ligii Scriitorilor Români, Filiala Năsăud, cum sunt: Rodica Fercana, Romulus Berceni, Mircea Daroşi, Leon Catarig, Floarea Pleş, cât şi scriitori dejeni din Filiala Cluj - Raveca Vlaşin şi Zamfira Toderici, care prin creaţiile lor ne-au arătat cine suntem, de unde venim şi încotro ne îndreptăm. Mesaje de înalt patriotism au fost aduse şi de alţi scriitori prezenţi: Ioana Lăpuşneanu, Alexandru Bar şi Cincea Luminiţa din Bistriţa, precum şi poetul şi solistul Ştefan Gheoc. Iată oameni speciali pentru o zi specială. Ne-a încântat eleva din clasa a XII-a Luminiţa Cotu de la Colegiul Naţional “George Coşbuc”, cu priceasna “Tu mi-ai fost şi-mi eşti  scăparea” şi câteva melodii populare din ambianţa casei ţărăneşti. În acest cadru de aleasă sărbătoare s-au lansat colindele începând cu “CE VEDERE MINUNATĂ“, sub coordonarea iscusitului basist ing. Gavril Vaida.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5