Zilele Colegiului Naţional “George Coşbuc” Năsăud (3-7 oct. 2011)

Organizate cu sprijinul Consiliului judeţean, al Centrului Judeţean pentru Cultură, al Primăriei oraşului Năsăud şi cu sprijinul Cercului Astra din şcoală, Zilele Colegiului au oferit elevilor şi profesorilor şcolii minunatul prilej de a se întâlni cu cele mai semnificative momente din viaţa celor 148 ani de existenţă ai acestei unităţi şcolare. Conducerea Colegiului – director prof. Steluţa Vâju, director adjunct – prof. Anca Cârcu, director educativ – prof. Speranţa Baba – a realizat un program educativ complex care să satisfacă cerinţele oricărui beneficiar al acestor zile. Astfel, catedra de istorie – responsabil prof. Floare Vaida, a oferit bobocilor de clasa a IX-a, în zilele de 3 şi 4 oct., cele mai importante momente din viaţa Colegiului, începând cu întemeierea acestuia, perioadele dificile sau plăcute prin care a trecut Şcoala, performanţele foştilor elevi, începând cu pleiada academicienilor năsăudeni şi finalizând cu performanţele altor generaţii de absolvenţi sau ale olimpicilor din ultimii ani. Elevii au putut observa buna dotare a Şcolii, condiţiile excelente pentru a obţine performanţele dorite, realizând că au făcut cel mai potrivit pas în viaţă, atunci când au optat pentru a urma cursurile liceale ale acestui Colegiu. Cuvintele de încurajare ale directorului Steluţa Vâju le rămân ca un solid punct de sprijin în perioada anilor care urmează...

Programul zilei de 5 oct. a oferit posibilitatea nu numai elevilor şcolii, dar şi unui numeros public din oraş de a-l audia pe recent drd-ul Nicolae Bosbiciu, profesor de limba şi literatura română în Colegiu, prezentând dizertaţia privitoare la Poezia lui George Coşbuc sau redescoperirea firescului existenţei. Auditoriul a rămas încântat la ideile pe care tânărul doctorand le-a abordat la împlinirea celor 145 de ani de la naşterea poetului, realizând că deşi George Coşbuc exprimă în opera sa firescul existenţei, totuşi aria curriculară a programelor şcolare de astăzi îl lasă pe dinafară! Seara literară a continuat cu un reuşit recital al Grupului “Pro Opera” din Bistriţa, prezenţa lor la Năsăud datorându-se bunelor relaţii dintre Primăria Năsăud (primar – ing. D-tru Mureşan) şi Centrul Judeţean de Cultură (director – Vasile Şomlea).

Programul zilei de vineri, 7 oct. a fost un bun prilej pentru oamenii şi invitaţii Şcolii să evidenţieze momentele semnificative prin care a trecut Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român de-a lungul celor 150 de ani ai existenţei sale, ştiut fiind faptul că Gimnaziul Grăniceresc a fost şi a rămas focarul viu al Astrei încă de la începuturile sale, Asociaţiunea înfiinţându-se în 1861, iar Liceul în 1863 – aspecte evidenţiate şi de directorul Şcolii în deschiderea manifestărilor. Profesorul Dorel Coc s-a dovedit a fi un bun cunoscător al activităţii astriştilor din liceu, de-a lungul existenţei acestuia, insistând atât pe faptele astriştilor de altădată, cât mai ales pe faptele colegilor astrişti din Şcoală, după revigorarea acesteia în anii 1990. Demersul său evidenţiază necesitatea activităţilor astrişte în şcoală şi nu numai, atât în prezent cât şi în viitor.

Invitatul de onoare al zilei a fost academiacianul Dumitru Protase, prezent la manifestări şi însoţit de profesorul universitar Ariana Protase, soţia sa. În pledoaria sa a evidenţiat atât episoade marcante din istoria instituţiei, mai ales pe cele pe care le-a trăit în Liceu, cât şi Rolul pe care l-a avut Astra în istoria poporului român, cu exemplificări din toate etapele istorice trăite atât de Liceu cât şi de Astra. Cu astfel de exemplificări, captarea auditoriului s-a făcut cu multă uşurinţă, iar conţinutul episoadelor prezentate a demonstrat că Liceul năsăudean, în cei 148 de ani a creat o imagine specială oraşului Năsăud, mai ales prin personalităţile care au absolvit această şcoală ; Este plăcut impresionat de atmosfera caldă şi primitoare pe care o găseşte de fiecare dată în acest Colegiu. Vorbind despre rolul Astrei în viaţa tuturor românilor, despre relaţiile ei cu Academia Română, despre efectele benefice ale acţiunilor sale trecute şi prezente, te simţi aproape vinovat că nu faci mai mult sau că faci prea puţin pentru prosperitatea confraţilor tăi, poporului tău sau a naţiunii tale… Academicianul Protase te convinge de beneficiile Astrei prin etalarea faptelor de-a lungul existenţei sale, dar pentru a fi convins de aceasta trebuie să-l auzi şi să ai voinţa şi mai ales faptele bune ale unui bun astrist… Primarul oraşului ing. D-tru Mureşan şi preşedintele Desp. Astra Năsăud – prof. Ioan Seni i-au înmânat Diploma jubiliară şi medalia aurită « ASTRA – 150 » oferite D-lui academician de conducerea Astrei Centrale. O prezentare power point cu momente din viaţa Despărţământului năsăudean al Astrei a fost făcută de profesorul Ioan Seni. Textele documentare, dar mai ales pozele sau imaginile prezentate au fost mai mult decât convingătoare. Se demonstra încă o dată că fostul Gimnaziul Grăniceresc şi actualul Colegiul actual au fost în permanenţă focarul sau centrul viu al Astrei... Discuţiile cu D-l academician au continuat pe aceste teme şi-n după masa zilei în compania conducerii Colegiului şi a Despărţământului...

Programul din Aulă a continuat cu un recital de poezie coşbuciană pregătit de profesoara Gabriela Sermeşan şi prezentat excelent de elevii clasei a XII-a de informatică, evidenţiindu-se eleva Liana Bodiu (fiica primarului Nicolae Bodiu din Rebrişoara) care a recitat strălucit Nunta Zamfirei şi Duşmancele, mărind sensibil numărul fanilor Coşbuc... În final, Ansamblul folcloric al Colegiului – coordonator prof. Cristian Mâti, susţinut de referenţii Casei de Cultură “Liviu Rebreanu” – Florin Persecă, Liviuţa Istrate şi taraful din Feldru, a susţinut o suită de jocuri populare: Chimintelnic, Suita someşană cu De-a lungul, Amăgita, Bărbuncul, Învârtita.., dansuri jucate de elevi din clasele IX-XII. A cântat eleva Bianca Pop (XI D).

Directorul Şcolii, profesoara Steluţa Vâju aducea sincere mulţumiri tuturor celor implicaţi în reuşita acestor zile, inclusiv generaţiei Centenarului Coşbuc, reprezentat în Aulă de profesorii Iacob Naroş (Maieru), dr. Gh. Pleş şi Floarea Granciu care a şi vorbit elevilor în numele generaţiei sale. Încântaţi, familia Protase din Cluj-Napoca, prorectorul Vasile Viman din Baia Mare şi alţi oaspeţi însemnaţi au promis să revină la astfel de manifestări organizate de conducerea Şcolii.

Olga Lucuţă, Ioan Seni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5