Zi istorică pentru valorile culturale românești. Vino la Năsăud, în costumul popular!

Ziua Costumului Popular din data de 14 mai 2017, de la Nasaud este una de importanță istorică pentru promovarea culturii naționale şi va pune în valoare tradiţia portului popular românesc, unic în lume, păstrat şi purtat cu mândrie în Ţara Năsăudului, “patria costumului popular”. Este ziua în care Județul Bistrița-Năsăud încearcă să obțină două recorduri mondiale pentru: cea mai mare mulțime de oameni îmbrăcați în costum tradițional și cel mai mare dans românesc. Participarea este deschisă tuturor celor care simt românește și, în același timp, sunt dispuși să respecte regulile impuse de prestigioasa organizație care va evalua cele două incercări.

 

Zona Țării Năsăudului și-a câștigat renumele de patrie a costumului popular, atât prin bogăția coloristică și frumusețea straielor populare specifice, cât și prin dăinuirea meșteșugurilor țesutului, cusutului, brodatului, confecționării de clopuri cu pană de păun – unice în lume -, a chimirelor și pieptarelor cu ciucuri, dovadă stând creatorii de costume și accesorii tradiționale care funcționază în județ.

În acest context, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria orașului Năsăud, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Turismului, cu sprijinul partenerilor: Centrul Județean pentru Cultură, Inspectoratul Școlar Județean, C.N.I.P.T. Năsăud, Casa de Cultură Năsăud, Asociația “Produs în Bistrița-Năsăud”, A.D.I Turism în Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud organizează Ziua Costumului Popular, eveniment menit să contribuie la promovarea corectă și coerentă a costumului popular românesc, transmiterea tradițiilor populare către tânăra generație, promovarea și susținerea meșteșugurilor și producătorilor de produse tradiționale din județul Bistrița-Năsăud. Se preconizează participarea a peste 10.000 de persoane. Maialul elevilor năsăudeni, manifestare culturală cu tradiție de peste 145 de ani, aduce, cu certitudine, plus valoare acestui important eveniment. 

Regulile impuse de organizația de notorietate mondială care va certifica cele două încercări de obținere a recordurilor sunt următoarele:

- fiecare participant să fie îmbrăcat în costum popular compet - ȚINUTĂ OBLIGATORIE (nu sunt acceptate piese de costum stilizate, moderne); cerințe minime: palarie/ căciulă/ capul descoperit, cămașă cusută cu motive tradiționale, brâu, pantaloni albi/ negri (costum bărbătesc), cămașă cusută cu motive tradiționale, brâu, poale, pânzături/fote/zadii (costum femeiesc), pantofi/ ghete/ cizme - de culoare maro închis sau neagra / opinci;

- purtarea trăistuței ca accesoriu pentru articole de uz personal (telefoane, portmonee, alte obiecte mici etc.); nu-și au locul, la acest eveniment, pungile de plastic sau alt fel de genți;

- respectarea cu strictețe a programul evenimentului; 

- orice participant, odată intrat în alai sau în roată nu va putea părăsi evenimentul decât în caz de forță majoră;

- odată cu intrarea pe stadion, ora 12:30, începe numărătoarea participanților; din acest moment, nicio persoană nu va putea părăsi locul în rând sau din zona special delimitată în incinta stadionului până, cel mai devreme, la ora 15:00;

- însoțitorii minorilor participanți și meșteșugarii prezenți la Târgul ”Produs în Bistrița-Năsăud” vor respecta regulile de mai sus;

- reprezentanții massmedia sunt rugați să poarte ie sau costum popular complet.

 

Evenimentul se va desfășura după următorul program:

11:00 – 12:00 * Constituirea coloanei de participanți în fața Casei de Cultură “Liviu Rebreanu” din Năsăud. 

12:00 – 12:30 * Parada costumului popular pe traseul: Casa de Cultură “Liviu Rebreanu” din Năsăud – Stadionul orașului Năsăud.

12:30 – 13:00 * Aranjarea participanților pe Stadion. 

13:00 – 13:15 * Cuvânt de deschidere oficialități și reprezentant Cartea Recordurilor. 

13:15 – 14:00 * Roata de la Runcu Salvei * Jocuri populare din diferite zone etnofolclorice ale României * Joc în perechi de pe valea Someșului - Coordonator: Marin Barbu. 

14:00 – 15:00 * Decernare diplome pentru elevii școlilor năsăudene, premiați la olimpiade și concursuri școlare – Etapa națională * Spectacolul elevilor năsăudeni.

15:00 – 18:00 * Prezentare “Produs în Bistrița-Năsăud” * Ateliere dansuri tradiționale din diferite zone folclorice ale României - Coordonator: Marin Barbu.

11:00 – 18:00 * Expoziție cu vânzare de produse tradiționale “Produs în Bistrița-Năsăud”

Pe toată durata evenimentului traficul va fi restricționat în orașul Năsăud. Participanții vor avea acces în parcările special amenajate, până cel târziu la ora 10:00, după cum urmează: autocarele vor parca pe strada George Coșbuc – partea dreaptă a sensului de mers spre SALVA iar microbuzele pe Rampa C.F.R. Mașinile mici vor parca în parcările special amenajate. În intervalul orar 10:00 – 14:00, tranzitarea orașului Năsăud va fi interzisă, participanții în trafic fiind redirecționați pe rute ocolitoare. Hărta parcărilor și cea rutelor ocolitoare și restricționate sunt atațate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5