„Zeul măcelului”, la Bistriţa

Directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, prof. dr. Dorel Cosma, ne-a oferit, prin stagiunea teatrală permanentă 2011, piesa Iasminei Reza, o comedie savuroasă, jucată excelent de actori ai Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Iasmina Reza reuşeşte una dintre piesele cele mai virulente, de un umor răvăşitor. Un râs dus la tragism, pe un teritoriu pe care îl stăpâneşte absolut, cel al limbii, când acidă, când mângâietoare, o grenadă de cuvinte care dinamitează o epocă a cinismului industrial şi a isteriei colective, se spune într-o cronică a unui ziar parizian.

Piesa, interpretată cu profesionalism de actorii: Haruna Condurache, Oana Sandu, Călin Chirilă şi Constantin Puşcaşu, în regia lui Cristian Hadjiculea, este de un umor răvăşitor dus până la tragism, o bijuterie tragicomică, muşcătoare şi caustică, un adevărat „Măcel” reuşit de Naţionalul ieşean. Chiar dacă politica nu este subiectul piesei „Zeul măcelului”, totuşi îi ilustrează o temă centrală: aceea că omul civilizat nu e decât un sălbatic ce-şi stăpâneşte foarte bine impulsurile şi că e suficient doar un pas ca să treacă de la maniere la barbarie. „M-am simţit cumva un personaj cehovian, un personaj care joacă acelaşi sport sofisticat al relaţiilor interumane, însă pe canavaua unor situaţii extrem de actuale, de „up to date”, spune actorul Călin Chirilă. Iar Constantin Puşcaşu subliniază: „Un text care ilustrează perfect zicala cu drumul spre iad, care e pavat cu bune intenţii. Un personaj consistent în cinism şi sărac în scrupule”.

Spectatorii prezenţi miercuri seara în sală au răsplătit cu îndelungi aplauze prestaţia actorilor ieşeni. Săptămâna viitoare, în cadrul stagiunii teatrale permanente 2011, va fi prezentată piesa „Nora” de Ibsen.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]