Voluntar pentru o zi, la Budeşti-Fânaţe

Prof. Augustin Rus, Școala Gimnazială Budești

Peste 350 de voluntari mobilizați de Asociația Tășuleasa și provenind din diferite județe ale țării cum sunt Bistrița-Năsăud,Suceava, Cluj, Bihor, municipiul București, alături de locuitori ai comunei Budești și elevi ai Școlii Gimnaziale, au participat sâmbătă, la o acțiune de împădurire pe un teren degradat situat pe o pășune din partea de sud-est a satului Budești-Fânațe.

Bine coordonați de angajații Ocolului Silvic Experimental Lechința care au pregătit și marcat terenul și I.T.R.S.V. Cluj, reprezentat prin inspectorul-șef Daniel Pop, voluntarii au reușit să planteze o suprafață de aproximativ 2 hectare de teren cu 10.000 de puieți din speciile frasin, gorun și salcâm.

Acțiunea face parte dintr-o strategie elaborată de primarul comunei, Vasile Codrea, și aprobată de Consiliul Local, prin care se urmărește împădurirea terenurilor degradate situate în satele Budești, Budești-Fânațe și Țăgșor, deoarece comuna are o suprafață foarte mică de pădure. Se speră astfel ca terenurilor neproductive, supuse degradărilor și alunecărilor de teren să li se dea o utilitate, să se creeze o sursă de oxigen și meliferă, alte ecosisteme.

Privită sub alt aspect, această activitate a dat posibilitatea participanților să se simtă că sunt utili prin ceea ce fac, că împreună alcătuiesc o forță capabilă să schimbe în perspectivă aspectul unei zone, să înțeleagă și să respecte natura înconjurătoare, să-și modeleze comportamentul după regulile grupului în care s-au integrat, să dorească să facă parte din categoria voluntarilor.

Elevii Școlii Gimnaziale din Budești care au avut posibilitatea să viziteze sediul Asociației Tășuleasa , să participe la lecții în Pădurea pedagogică s-au integrat foarte repede în această activitate, poate unii dintre ei chiar vor dori să facă parte din rândul voluntarilor acestei asociații unde tinerețea și veselia conviețuiesc foarte bine împreună. Discuțiile purtate cu elevii și cu pădurarii au scos în evidență faptul că ei sunt cei care vor beneficia de foloasele acestor acțiuni de împădurire, chiar dacă trebuie să treacă un număr destul de mare de ani până când ele vor apărea. Unul dintre pădurari spunea mai mult pentru el … “pădure, pădure, verde te-am găsit, verde te las, dar ceva mai rară”.

Faptul că ai putut petrece câteva ore în aer curat, că ai putut cunoaște alte persoane, că ți s-a oferit o masă caldă, muzică antrenantă, posibilitatea de a face ceva util comunității, este primul câștig. Și cred că nu greșesc dacă afirm că avem mare nevoie de astfel de momente.

Comentarii

22/10/14 13:44
Chereji Mirela

Impaduririle initiate de Tasuleasa aduna oameni care iubesc

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5