Vlăduţ Purja, primar Târlişua: Prin proiectele derulate ne aflăm pe drumul cel bun

Rep.: - Primarul Vlăduţ Purja contabilizează  mai bine de un an în funcţia de conducere a Primăriei Târlişua. Dacă mai adăugăm şi statutul de viceprimar avut înainte, putem spune că sunteţi vechi într-ale administraţiei. Cum a decurs această perioadă?


Vlăduţ Purja: - Dacă ar fi să facem un bilanţ, putem spune, cu siguranţă, că avem rezultate frumoase împreună cu aparatul administrativ şi cu Consiliul Local. Nu toate lucrurile au ieşit aşa cum ne-am propus, din lipsa banilor, însă, prin proiectele derulate, putem spune că ne aflăm pe drumul cel bun.


Rep.: - Pe orice locuitor al judeţului îl întrebi ce îşi doreşte, în primul rând, de la un primar, răspunde: drumuri bune. Cum stăm la acest capitol?


V.P.: - Comuna Târlişua are cea mai mare lungime de drumuri din judeţ, numai drumurile comunale având o lungime de 24,7 km. Lor li se adaugă drumurile vicinale de hotar, uliţele şi străzile. Nu am luat în calcul drumurile forestiere pentru care se derulează un proiect prin PNDR, Măsura 125 B, în valoare de 1,5 milioane euro, pe o lungime de 10,5 km. Sunt luate în considerare zonele Costeasa, Izvorul Pietrei, Izvorul Ţarcului, Valea Domnească, Neted. Durata de implementare este de aproximativ 22 luni, caietul de sarcini cuprinzând pietruirea, construirea de poduri şi podeţe, şanţuri de colmatare. De asemenea, prin reabilitarea torenţilor împotriva inundaţiilor, printr-un alt proiect de 1,5 milioane euro, vom face îndiguiri, corecţii de torenţi, praguri pentru reducerea vitezei în zonele Valea Vânători, Valea Oarzina, Ivăneasa, Mihăleasa. Suntem în proces de achiziţie, în luna august urmând să aibă loc licitaţia, proiectul întinzându-se, de asemenea, pe 22 luni.


Rep.: - Zilele acestea sunteţi în faza de achiziţie a unui buldozer. Acesta se adaugă celorlalte utilaje pe care Primăria le are în dotare.


V.P.: - Avem un buldo-excavator şi un camion în dotare. Am dorit achiziţia acestui buldozer pe roţi pentru situaţii de urgenţă, în mod special pentru decolmatarea drumurilor şi a pâraielor atunci când sunt ploi. Vom folosi utilajul şi pentru deszăpeziri, având în vedere suprafaţa mare de drumuri a comunei.


Rep.: - Sunteţi în faza de finalizare a proiectului prin care locuitorii vor avea apă şi canal.


V.P.: - Prin Măsura 322 am reuşit finalizarea, până acum, a 95% din lucrările de introducere a apei şi a canalului, o reţea de 6,7 km. Staţia de captare a apei este la Răcăteş, iar staţia de epurare la intrarea în Târlişua. Proiectul cuprinde 80% din suprafaţa satului, dorind să-l extindem şi în celelalte localităţi. În acelaşi proiect a fost inclusă şi asfaltarea a 3,5 km drum în zona Târlişua – Lunca Sătească - Şendroaia. Dacă lucrurile vor merge bine vom continua aceste proiecte. Avem în vedere dotarea Căminului Cultural cu aparatură performantă, dar şi achiziţionarea de costume populare pentru o formaţie de dansuri.
De asemenea, în luna august vom demara licitaţia pentru modernizarea Căminul Cultural Agrieş. Aici vor fi reparaţii capitale, începând de la ziduri, acoperiş şi tot ceea ce înseamnă dotarea la standarde europene. Am alocat, anul acesta, din bugetul local 150 mii lei, valoarea aproximativă a lucrărilor fiind de 800 mii lei.


Rep.: - Cum stăm la capitolul infrastructură şcolară?


V.P.: - Deşi şcolile au acum buget propriu, le ajutăm şi noi în măsura posibilităţilor. De exemplu, acum, am contribuit la punerea de geamuri termopan la Şcoala din Agrieş.  De asemenea, asigurăm transportul elevilor cu două microbuze care se află în întreţinerea noastră, a căror costuri sunt de aproximativ 70.000 lei pe an. Tot pentru tineri, dar şi pentru cei mai în vârstă, am reamenajat parcul din centrul comunei, astfel încât oamenii să se poată relaxa pe o bancă, lângă statuia celui care este Cetăţean de Onoare al comunei noastre – Liviu Rebreanu. La Agrieş, printr-un proiect GAL, dorim amenajarea unui parc vizavi de biserică, unde este un teren care se pretează pentru asemenea locaţie. Încet dar sigur, vom îndeplini tot ceea ce ne-am propus, spre binele şi prosperitatea comunei.


Rep.: - Pentru locuitorii de pe Valea Ţibleşului ar fi extraordinar dacă s-ar deschide, prin asfaltare, drumul spre Maramureş, peste Dealul Şpanului.


V.P.: - Din câte ştim, Consiliul Judeţean este în procedura de execuţie a proiectului tehnic, făcându-se măsurători pentru acest drum, care duce la Suciu, în Maramureş. Ar fi un lucru extraordinar pentru zona noastră această deschidere. Vara se poate circula chiar şi cu maşină mică, însă problema este atunci când plouă sau este zăpadă. Vreau să mai menţionez că avem în proiect alţi 10 km de drum, între Agrieş şi Molişet, în faza de reabilitare.


Rep.: - Vă mulţumim pentru timpul acordat, vă dorim putere de muncă şi realizarea tuturor proiectelor propuse.

Comentarii

14/12/13 21:19
Scott Salmen an...

Suntem Ingroziti cum tratati localnici la dv in Comuna Tarlisua,

Buna ziua Primaris Tarulisua from Bistrita N .of Romania

Noi am vazut la TV situatia ingrijatrata prin care este comdamnata la sinistrare si izolare familia Floarea Filip ,,,Se vede clar pana in America ca acolo este NEPASARE si incababilitatea a autoritatilor locala Tarlisua from Bistrira Nasaude,,,,Scuzele Primarului sunt Ne Umane,,,Noi vom alaturaq mesaje jurnaliste in toate media nationala Americana cu luare la cunostinta si de Atasatul Culturar Turistic al Ambasadei Americane in Romania si Consiliul European pentru drepturile Omului.

Cu sinceritate noua ne pare rau ca alesi locali Tergiverseaza cu Nepasare aceasta situatie de embargou al liberi acces la locuinta pe care cu siguranta fmilia victimata si abuzata local aceasta Plateste Taxe si Impozite la Primaria Locala Tarlisua,,,

Pentru toti alesi Comunei Tarlisua "Noi inlocuim urarile de Sf Craciun cu urare potrivita precum : SA VA FIE RUSINE ,,, ACELEASI TRUDE CHINURI DE ISUS FUFERITE SA SE ABATE LA CASELE VOASTRE ,, SUNTETII NISTE INPOSTORII,,,PACAT DE ZONA FRUMOASA A COMUNEI CARE ESTE CONDUSA DE VOI CARE NUI MERITATI OXIGENUL COMUNEI TARLISUA,,,SI PENTU ANUL NOU VA URAM SA VA FIE MARE RUSINE,,
Amin,, cu regretee va scris Ginger Smith,Scott Salmen,Gerald Long,Reverend Romolus Barr

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]