Virginia Brănescu - vestală în „altarul cuvintelor”

Cu această sintagmă generoasă din titlu se exprima distinsa autoare despre o excelentă scriitoare din breaslă (recte Melania Cuc) dar atribuirea se poate transla pe merit deplin şi domniei sale. Există „cuvinte” şi există „vorbe”. Cele din urmă sunt goale, „palabras”, cuvânt serios la iberici, dar decăzut la noi în statutul de „palavre”, vorbe goale. Exisă o literatură a vorbelor, a artei dedicate sinelui, gloriei efemere şi o alta a cuvântului ziditor în semeni. Distinsa autoare este o culegătoare de stele şi de seme, în care aflăm mereu o francheţă integrală a gândului curat, senin, ziditor. Ca să parafrazez cumva aprecierile lui Vladimir Streinu (despre Ionică Creangă), lecturând volumele doamnei Brănescu „ai putea avea impresia că te afli în faţa unei personalităţi în viaţa căreia nevoile, zbuciumările nu tropotesc niciodată.” Adevărul este că o fire luptătoare ca domnia sa, nu lasă decât lumina să ajungă până la noi. Poezia, proza sau picturile realizate par de aceea, mereu proaspăt coborâte de pe înălţimile Eliconului.
Ultimul volum, al cinsprezecelea, poate fi apreciat ca o însumare a raporturilor domniei sale cu lumea literară de aici, dar şi din depărtări (Canada şi alte locaţii), finalizate adesea cu premii şi distincţii deosebite. În prezentul volum, „NOTE DE LECTOR”, doamna Virginia Brănescu rezonează cu universul literelor. Există un segment de personalităţi literare de tip bacovian, ce primesc mesajul criticii, dar ca nişte „fântâni ale universului” (faimoasele „găuri negre”), nu mai emit nici satisfacţia şi nici nemulţumirea contabilizată. Distinsa autoare ascultă şi răspunde. E decriptibilă. Pentru aceasta probabil nu ştiu să fi fost contestată vreodată, rămânând într-o sferă olimpiană, agreabilă, senină.
În prefaţa volumului, Maximinian Menuţ se destăinuie: „Privesc cu drag în ograda cărţilor doamnei VB. Mă bucur ca de o sărbătoare de fiecare apariţie de până acum....Volumul de faţă este un dar pentru colegii de breaslă...Pentru doamna Brănescu, lectura confraţior este un mod de viaţă.”
Într-un anume fel, se realizează cu adevărat o cronologie suis-generis a vieţii noastre literare proxime prin excelenţă. Şi nu numai. Volumul editat şi îngrijit la Editura Karuna a dlui Tiberiu Irimia- apărut în plină vară, se constituie ca o lectură extrem de plăcută şi folositoare, o retrospectivă multipolară. Salutăm cu bucurie noua apariţie ce atestă o remarcabilă vitalitate a spiritului creator, solar, tonifiant pentru oricine se apropie şi deschide paginile volumelor domniei sale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5