Virginia Brănescu, configurează acel mod de scriitor şi pictor greu de egalat

Vocaţia Doamnei Virginia Brănescu spre poezie şi pictură configurează acel mod de scriitor şi pictor greu de egalat. Un model al lumii elevate ce ridică Bistriţa prin tezaurul uman ce-l oferă iubitorilor de frumos.
Figură proeminentă a culturii, cu o bogată producţie literară şi artistică Doamna Virginia, este ca o vrăbiuţă sprintenă, cu ochi jucăuşi şi minte sclipitoare, plină de viaţă şi energie debordantă, o artistă elegantă şi îngrijită cu o mare voinţă de creaţie şi înţelepciune. Îşi răscoleşte memoria spre a aduna o imensă cantitate de informaţie pe care o prelucrează şi o pune la îndemâna cititorilor. Un exemplu în acest sens ni-l oferă prin recenta carte “Albumul”, o completare a volumului “Paşaport pentru eternitate”, scoasă la Editura “Nosa Nostra” din Bistriţa, o carte mai aparte sub forma unui album cu poezie şi pictură, portrete în cuvinte şi în culoare, epigrame şi alte catrene, toate scrise şi pictate din dragostea faţă de sat, de familie şi prietenii de condei şi pensulă, de limba română şi de viaţă. Un model luminos şi inspirator pentru tânăra generaţie, care merită din plin admiraţia noastră a celor care-i cunoaştem şi recunoaştem frământările şi izbânzile pentru valorificarea faptelor de cultură ale judeţului nostru. Prin pictură şi poezie construieşte o realitate, cu o sensibilitate extremă şi inteligenţă a simţirii.
Albumul este o doză de linişte necesară vieţii, cuib de armonie binefăcătoare, de comunicare sufleteasecă cu prietenii şi colaboratorii pe care-i aduce în obiectiv şi se oferă pe sine ca model în modestie, ca o zeiţă acaparatoare a simţurilor care nu încearcă să se ridice deasupra altor creatori considerând fiecare creator şi creaţie un bun câştigat, un progres în literatură şi artă.
Cartea de faţă e o flacără vie a cuvântului artistic, în care se definesc simţăminte, trăiri şi pasiuni. Toate duc la dezvoltarea proceselor intelectuale. O formă de unitate a tuturor creatorilor ce se regăsesc în acest volum, legaţi prin arta ingeniozităţii, deoarece Dumnezeu adună pe cei care au nevoie unii de alţii.
Autoarea caută în creaţiile sale metode de relaxare, îmbinând poezia şi pictura cu vorbe de haz, epigrame şi alte catrene spre relaxare şi împrăştierea întristărilor care ne pândesc la fiecare pas. Doamna Brănescu ne învaţă cum să îmbătrânim frumos, cum să fim utili şi să oferim sprijin şi altora.
Începând de la pagina 77, epigramele au cuvântul, luând la ţintă directă pe mulţi dintre colaboratori, ca de exemplu pe Vasile Găurean:
„Un poet adevărat
Filigran şi talentat,
Poate fi şi Visătorul
Printre stele de-şi ia zborul.”
Lui Gheorghe Mizgan:
„Inginer inovator
Se ocupă şi de zbor,
Nu zboară cu-n avion,
Ci cu un cameleon.
Prin tehnică şi prin artă
Şi-a deschis spre viaţă poartă
Şi se luptă, şi se zbate,
Până le rezolvă toate.”
Lui Menuţ Maximinian:
„Maxi-mini, ce ciudat!
Pare totul inversat
Fiindcă în ordinea praxi
Fuse mini şi-apoi maxi!”
Sunt luaţi la ţintă şi: Dorel Cosma, Dumitru Popiţan, Ioan Mititean, Paraschiva Avram, Elena Câmpan, Melania Cuc, Nechita Bumbu: „Verde-n sus şi verde-n jos/ Doamne! cât e de frumos.”, pr. Ioan Ţolca, părintele Dejeu, Tiberiu Irimia, Victoria Fătu Nalaţiu, Lucreţia Mititean, Rodica Fercana, A. C. Miloş, Veronica Oşorheian, Floarea Pleş, Tr. Parva Săsărman, Raveca Vlaşin, Niculae Vrăşmaş, Ana Zegrean, Poşta, Astra etc.
La pagina 10 este portretul Domnului Nicolae, soţul autoarei, omul cu preocupări elevate şi originale, sprijinul de nădejde a artistei. La pagina 34 ne zâmbeşte Menuţ, la pagina 38, Gheorghe Mizgan, iar la pagina 40 scriitorul Toma Marin din Călăraşi, prietenul bistriţienilor.
Mesaje de prietenie sunt transmise mai multor scriitori cum sunt: Cornel Cotuţiu, doamnei Romanescu din Mangalia, Elis Râpeanu, Viorica Cătună, Mariana Irimia, Greti Moldovan, Iulian Patca, poetul Mălin, Violeta G., Gh. Toxin, Mariana Moldovan, Maria Olteanu, Claudiu Prisecaru, pictor, Florin Piersic, D.A. Andra, Ovidiu Creţu, primarul Bistriţei, Titina Nica Ţene etc.
Tuturor le spune:
„Tot ce-i frumos să vă iubească,
Tot ce e bun să vă –nflorească!
Viaţa s-o trăiţi din plin
Şi să păstraţi harul divin.”
„Doamne, spunea Blaga, pentru ce vină neştiută am fost pedepsit cu darul de a zămisli frumuseţi?”
Ioan Mititean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5