Vino la vot! Alege-ţi parlamentarul!

«Oficialii răi sunt aleşi de cetăţenii buni care nu votează.» George Jean Nathan

Duminică, bistriţenii îşi aleg cei patru deputaţi şi doi senatori, în colegiile parlamentare la care sunt arondaţi. În Bistriţa-Năsăud, sunt aşteptaţi la cele 313 secţii din judeţ 261.365 alegători, înscrişi în listele electorale permanente, date centralizate la data de 21 noiembrie 2012.
În judeţul nostru, nu mai puţin de 32 candidaţi luptă pentru un fotoliu de parlamentar, încercând pe parcursul campaniei electorale să-şi atragă voturile bistriţenilor.
Este pentru a treia oară în acest an când electoratul este chemat la urne, astfel că analiştii estimează o prezenţă mai redusă. Tocmai de aceea ar fi bine ca bistriţenii să dea peste cap estimările, să iasă la vot şi să-şi “ştampileze” opţiunea. De aceea, acum 23 ani, tinerii mureau pe baricadele Revoluţiei sau ce o fi fost. Dacă am vrut democraţie, atunci să ne comportăm ca atare.

Pentru derularea procesului electoral, au fost tipărite 576.310 buletine de vot, dintre care 710 au fost anulate pentru a fi model la secţiile de votare.
Conform prevederilor legale, predarea-preluarea buletinelor de vot şi a materialelor necesare procesului electoral către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare a fost făcută ieri.
Transportul buletinelor de vot şi al materialelor necesare votării a fost făcut de către reprezentanţii Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, însoţiţi de pază militarizată, cu mijloacele de transport asigurate de Prefectură, de la depozitul din municipiul Bistriţa. Materialele au ajuns la sediul primăriilor, unde au fost prezenţi toţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din unitatea administrativ-teritorială.
După primire, buletinele de vot, ştampilele şi materialele necesare votării au fost se sigilate de către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi au fost păstrate, într-un singur spaţiu pus la dispoziţie de primar, până astăzi, la transportul lor la secţiile de votare, sub pază militarizată.
Potrivit datelor furnizate de Cancelaria prefectului, pentru secţiile de votare din municipiul Bistriţa predarea buletinelor de vot a fost făcută vineri, începând cu ora 15.00, de către reprezentanţii Instituţiei Prefectului la depozitul din municipiul Bistriţa, unde au fost prezenţi toţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din municipiu. După primire, buletinele de vot, ştampilele şi materialele necesare votării, au fost, de asemenea, sigilate de către preşedinţii secţiilor de votare şi păstrate, în depozit, până la transportul acestora la secţiile de votare, sub pază. Paza buletinelor de vot şi a materialelor necesare votării a fost asigurată de reprezentanţii Inspectortului de Jandarmi Bistriţa-Năsăud.

********

Reglementări privind exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din 9 decembrie 2012

Alegerile au loc în data de 9 decembrie 2012! Votarea începe la ora 7,00 şi are loc până la ora 21,00!

Cine are drept de vot?
Au drept de vot cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, dacă aceasta a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.
Cine nu are drept de vot?
Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Cum se exercită dreptul de vot?
Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi la un singur vot pentru alegerea Senatului. Fiecare alegător îşi exprimă votul personal. Exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă. Votul exercitat în cadrul alegerilor este secret. Orice control asupra modului în care votează un alegător este interzis. Participarea cetăţenilor la alegeri se face pe baza liberului consimţământ al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegător pentru a-l determina pe acesta să participe sau să nu participe la alegeri.

Unde se poate vota?
Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul.
Alegătorii care fac dovada, pe baza actului de identitate, că domiciliază în zona arondată secţiei de votare respective şi au fost omişi din copia de pe lista electorală permanentă vor fi înscrişi în lista electorală suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.

Cine votează cu urna specială?
Alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate care solicită deplasarea urnei speciale trebuie să facă dovada că domiciliază pe raza secţiei de votare respective. Aceştia trebuie să facă o cerere scrisă în acest sens şi să anexeze copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că sunt netransportabili. Trebuie să se asigure secretul votului.
Persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care sunt în executarea unei condamnări, dar nu şi-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale cu condiţia să domicilieze în unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află locul de detenţie.
Solicitarea de trimitere a urnei speciale se scrie personal de către solicitant şi se depune prin intermediul aparţinătorilor acestuia la secţia de votare unde persoana lipsită de libertate este arondată conform domiciliului.

Care sunt documentele în baza cărora se exercită dreptul la vot?
1. Pentru cetăţenii români cu domiciliul în ţară:
Cartea de identitate,
Cartea de identitate provizorie,
Buletinul de identitate.
2. În cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Care este procedura de votare?
Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor de vot.
Fiecare alegător prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare care, după verificarea înscrierii în lista electorală, îi încredinţează buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”.
Alegătorii votează separat, în cabine închise şi aplică ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.
După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă.
Ştampila cu menţiunea „VOTAT” se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate al alegătorului, menţionând şi data scrutinului. În cazul în care alegătorul votează în baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului.
În cazul în care buletinul de vot se deschide astfel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre incident în procesul verbal al operaţiunilor de votare.
Îndoirea greşită a buletinului de vot NU ATRAGE NULITATEA ACESTUIA, DACĂ SECRETUL VOTULUI ESTE ASIGURAT.

Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, ESTE INTERZISĂ ! Persoanelor care la ora 21,00 se află în sala unde se votează li se permite să îşi exercite dreptul de vot.

Niciun deţinut nu va vota la alegerile parlamentare din 9 decembrie
Niciuna dintre cele 634 persoane private de libertate existente la această dată în Penitenciarul Bistriţa nu îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute de lege în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile din 9 decembrie, anunţă inspectorul Laura Opriş, purtător de cuvânt al instituţiei.

În conformitate cu prevederile Deciziei 14/D/11.10.2012 emisă de Biroul Electoral Central, pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului din anul 2012, aceste categorii de persoane îşi exercită dreptul de vot, prin intermediul urnei speciale, numai dacă îndeplinesc cumulativ condiţii, şi anume au vârsta peste 18 ani; nu li s-a interzis acest drept prin hotărârea judecătorească definitivă de condamnare; sunt cetăţeni români; au acte de identitate valabile; solicită în scris preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, prin intermediul administraţiei locului de deţinere, că doreşte să îşi exprime dreptul de vot şi au domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare unde se află locul de deţinere în care sunt încarcerate.
Dacă unul dintre deţinuţi ar fi îndeplinit toate aceste condiţii, urna specială ar fi fost transmisă de la secţia de votare 22.

Comentarii

08/12/12 10:37
Ilcaș Grigore

COMUNICAT DE PRESĂ

”Și reptilele au coloană vertebrală dar tot târâtoare rămân.”
Așa stau lucrurile și în politica românească,motiv pentru care cerem membrilor și simpatizanților PRM din Colegiile 1,2 și 4 pentru Camera Deputaților,fie să nu se prezinte la vot,fie dacă merg să pună ștampila pe două formațiuni politice și astfel se anulează votul.Noi nu putem fi de acord cu prăduirea în continuare a României și cu predarea ștafetei hoției de la o guvernare la alta.Privatizările frauduloase au început cu guvernarea Năstase.Criza a fost declanșată de guvernarea nesăbuită a lui Tăriceanu și accentuată de clientelismul politic al guvernării Boc și Ungureanu.Politica struțului din ultimele luni a lui Ponta,cumulată cu grava criză politică,morală,socială și economică,ne determină să luam atitudine și să spunem curat românilor că nu au pe cine vota la aceste alegeri.Dorința USL și ARD de a domina scena politică reiese din faptul că nu au dorit a schimba Legea Electorală,numai din dorința lor de dominare.Colegiile distrug democrația,iar taxa de participare impusă este o ofensă adusă alegerilor libere și contravine Constituției.Nu suntem de acord cu trimiterea în Parlament a unor demagogi,farseori și politruci ieftini,dominați numai de idei de răzbunare de clientelism și nepotism,motiv pentru care considerăm boicotarea alegerilor prin neprezentare sau anulare de voturi,ca un act politic deosebit de important.Tot va veni vremea când românii se vor trezi cu adevărat!În colegiul 3 pentru Camera Deputaților susținem candidatul PRM,pe Ancuța Viorica Cârcu !

Bistrița 7 dec 2012 ing.Viorel Cotuțiu,
președinte PRM,BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5