( Video) Tradiţionalul românesc în Europa multiculturală, prin produse culinare pascale

Evenimentul „Tradiţionalul românesc în Europa multiculturală”, organizat de Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa şi Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistriţa, a ajuns la cea de-a XV-a ediţie. Alături de elevii şi dascălii de la Liceul Tehnologic Agricol, au dat curs invitaţiei de a promova elemente culturale tradiţionale de Paşte – produse culinare, pricesne, poezii – elevii Şcolii Gimnaziale Budacu de Sus şi ai Şcolii Gimnaziale Livezile. Bucate alese, de post sau specifice sărbătorolor pascale, prăjituri, coloaci, tradiţionala pască şi drobul de miel, dar şi ouăle roşii, au fost expuse de elevii participanţi.
Despre semnificaţia sărbătorii Învierii Domnului a vorbit preotul Nicolae Conţ, profesor de religie la instituţia şcolară bistriţeană. Părintele bistriţean le-a vorbit participanţilor despre cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii şi cea mai mare minune a lui Iisus Hristos, „argumentul şi nădejdea” învierii tuturor creştinilor.
Directorul Simona Belea de la Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa a punctat istoria acestui eveniment, care a debutat în 2009, odată cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Alimentaţiei, subliniind rolul avut de Monica Mureşan de la Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi a prof. Maria Runcan. Efervescenţa de atunci, a menţionat directorul Simona Belea, a fost transpusă în „Tradiţional românesc în Europa multiculturală”, care a luat o altă amploare, inclusiv prin desfăşurarea lui pe Pietonalul bistriţean.
„Scopul acestui eveniment este acela de a completa ceea ce facem noi la clasă în fiecare zi şi cred că se pretează cel mai bine pentru procesul educaţional rolul acesta de a promova tradiţiile populare şi de a modela personalitatea copilului într-un mod armonios. Nouă, profesorilor şi comunităţii ne revine rolul de a da importanţă mai mare valorizării patrimoniului cultural de a educa şi civismul copiilor, umanismul şi de a le forma o identitate naţională şi o conştiinţă naţională”, a precizat, în debutul evenimentul dir. Simona Belea.
În context, prefectul Ovidiu Frenţ, a subliniat faptul că se află în cel mai vechi liceu din judeţul Bistriţa-Năsăud, felicitând toate echipajele participante care au expus produse culinare tradiţionale. „Aceste tradiţii fac parte din patrimoniul nescris şi din gama de tradiţii pe care de foarte mulţi ani încercăm să le prezervăm şi să le promovăm. Noi suntem ultima gemneraţie care a reuţşit să preia de la părsinţi şi de la bunici aceste tradiţii, în alte state vestice aceste tradiţii s-au pierdut în urmă cu 30-40 de ani şi ele s-au reînnodat prin intervenţia instituşţiilor şi a autorităţilor, dar nu au acel filon natural”, a precizat prefectul Frenţ. Acesta i-a încurajat pe tineri să-şi deschidă afaceri în ferme, agropensiuni, pentru că „viitorul sună extrem de bine pentru agricultura românească şi pentru turism”.
Viceprimarul Cristian Niculae a menţionat că se bucură să fie alături de „oameni care iubesc istoria, care-şi iubesc tradiţiile” şi alături de oameni care fac eforturi de a duce mai departe aceste tradiţii. Viceprimarul Bistriţei a adăugat că acest eveniment scoate în evidenţă tot ce are mai frumos judeţul nostru, iar pentru o dezvoltare durabilă a acestei zone, tradiţiile nu trebuie lăsate de-o parte. „Primăria Bistriţa are o mare deschidere în vederea colaborării cu toţi cei care vor saă ducă mai departe aceste tradiţii, valorile autentice româneşti. Vă dau un singur exemplu, referindu-mă la Târgul „Produs în Bistriţa-Năsăud”, eveniment care se desfăşoară în fiecare sâmbătă, în Centrul istoric, unde producătorii locali au ocazia să-şi expună şi să-şi valorifice produsele fără a plăti nicio taxă către Primărie”, a precizat Cristian Niculae.
Vasile Bar, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, a ţinut să precizezez că longevitatea acestui proiect se leagă şi de parteneriatul cu Primăria Bistriţa, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar Judeţean, dar mai ales de aportul Liceului Tehnologic Agricol Bistriţa. Preşedintele CCI BN a mai spus că tinerii sunt „obiectul şi subiectul” unor astfel de evenimente, factorul de reuşită. „Aş vrea ca tradiţionalul românesc să-l facem, împreună cu autorităţile locale, şi să îl ducem mai departe şi în Europa, să le arătăm ce fac tinerii aceştia, ce producem noi, pentru că, din păcate, ceea ce producem noi, în prea puţine locuir se vede, chiar şi în România”, a completat Vasile Bar.
Despre obiectivele unor astfel de acţiuni au vorbit atât inspectorul şcolar Aurelia Dan, cât şi directorul adjunct al şcolii gazdă, prof. Mirela Nelca, aceasta nominalizând pe toţi partenerii instituţiei şcolare în actul educaţional.
Un juriu de specialitate a degustat produsele tradiţionale, desemnând câştigătorii diferitelor secţiuni.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1825735127677415/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5