( Video) Mitropolitul Andrei şi episcopul Macarie, la resfinţirea Bisericii din Unirea. Președintele Radu Moldovan, „Ordinul Mihai Vodă”. Părintele Ioan Urian, ridicat la rangul de iconom stavrofor

Sursa: Mitropolia Clujului

Biserica parohiei bistrițene „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Unirea a fost resfințită duminică, 2 septembrie 2018, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, în prezența autorităților locale și județene și a peste 3000 de credincioși.

Slujba de resfințire a început la ora 8:30, iar de la ora 10:00, pe o scenă special amenajată lângă biserică, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor mare de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al eparhiei, pr. Bogdan Ivanov, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, protopopul de Beclean, pr. Doru Zinveliu și inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon.

După citirea evangheliei, Mitropolitul Clujului a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre Ospățul Credinței și a subliniat importanța participării creștinului la Sfânta Liturghie, evidențiind faptul că „semnul secularizării lumii noastre este neparticiparea duminică de duminică la Sfânta Liturghie”.

La final, Preasfințitul Părinte Macarie a adresat comunității din Unirea un gând duhovnicesc și le-a mulțumit pentru invitația de a participa la resfințirea bisericii lor.

Distincții pentru ctitori și binefăcători

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit o serie de distincții și diplome de aleasă cinstire pentru cei care au sprijinit și au ajutat la renovarea lăcașului de cult. Părintele paroh Ioan Urian a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, iar președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, domnul Emil Radu Moldovan, fiu al parohiei a primit „Ordinul Mihai Vodă”. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit Consiliul și Comitetul Parohial și alți binefăcători.
"Resfințirea Bisericii Ortodoxe din Unirea, una dintre cele mai importante monumente istorice din Transilvania, construită în 1446! Mai mult decât atât, este și biserica Parohiei Ortodoxe de care aparțin, motiv pentru care sunt foarte mândru de modul în care a fost recondiționată și deschisă credincioșilor! Câteva mii de oameni au răbdat un soare arzător pentru a se ruga alături de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului și PS Macarie, Episcopul Ortodox al Europei de Nord! Am fost onorat și surprins de primirea Ordinului “Mihai Vodă”, din partea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Onoarea de a primi această distincție îmi întărește determinarea de a lupta pentru promovarea valorilor și idealurilor creștine! Felicitări Preotului Paroh Ioan Urian și comunității din Unirea pentru această zi minunată și pentru contribuția adusă restaurării lăcașului de cult! Bunul Dumnezeu să binecuvânteze Bistrița, România și românii oriunde s-ar afla ei" a spus preşedintele CJ.
În încheiere, pr. paroh Ioan Urican a vorbit despre istoria bisericii, a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor ostenitorilor.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de Cameră „Psalmodia Transilvanyca” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății.

Biserica – monument istoric a fost ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea (1491) în stil gotic. În anul 1982 a fost cumpărată de la cultul evanghelic-luteran de către comunitatea ortodoxă din Unirea, iar în anul 1987 a fost sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Iustinian Chira. În ultimii șapte ani s-au făcut ample lucrări de reparații și restaurare, în acord cu normele specifice monumentelor istorice.

Photo Credit: Darius Echim

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5