Victor Știr: Președintele Klaus Iohannis a intrat în istorie

Victor Știr

Prin reacția pe care a avut o președintele României Klaus Werner Iohannis, la enclavizarea României și-a câștigat un loc cu totul aparte pe tabla politică a valorilor românești din ultimii 30 de ani. Președintele a explicat cu subiect și predicat, cum se zice, că atâta timp cât va fi în fruntea statului, nu se va produce enclavizarea țării, acordarea de autonomie pe criterii etnice clamatului Ținut Secuiesc.
Amintim că Ținutul Secuiesc a fost desființat de Ungaria, la 1876, urmare a restructurării administrative. Compasiune pentru secuii măcelăriți de austrieci la 1764, la Siculeni, ca și năsăudenii noștri. Este de adus aminte că Regiunea Mureș Autonomă Maghiară, impusă de sovietici țării noastre, a fost o brută imitație comunistă a tipului de administrație moscovită a uriașei țări de la răsărit care cuprindea zeci de popoare.
Ridicarea unei structuri autonome în mijlocul României ar fi de natură să genereze alte genuri de tensiuni politice în această zonă a Uniunii Europene. Oricine âși dă seama că acordarea autonomiei pe criterii etnice nu ar fi punctul terminus al demersurilor politice pe care le reclamă liderii comunității, deja îngrădită în tiparele naționaliste ale unui trecut îndepărtat. Exemplul pitarului din Asia, venit să lucreze în secuime, a lăsat Europa mirată de standardul primitiv de drepturi individuale aplicat în acest secol, în comunitatea care trăiește mult în trecut.
S-a spus deja că, intervenția Președintelui a fost post-factum, adică după exercitarea votului în Senat. Este adevărat, dar președintele Camerei Deputaților, domnul Ciolacu s-a scuzat că nu a știut despre trecerea tacită a proiectului acordării autonomiei. Fie îngăduită întrebarea: dacă președintele Camerei nu poartă grijile țării în ceea ce privește legislația, cine să le poarte și, pentru ce își ia salarul domnia sa? Apreciem justețea cu care l-a sancționat fostul prim-ministru, doamna Viorica Dăncilă: demisia! Ar fi cea mai onorabilă ieșire din scena politică a lui Ciolacu.
Reacția atât de viguroasă a președintelui Iohannis dă de pământ cu trădarea ca metodă de lucru a clasei politice românești, începând de la Iliescu și venind până în zilele noastre. Cauza metodei este dorința menținerii la putere, cu toată incapacitatea găsirii de soluții pentru problemele țării, înstrăinarea resurselor naționale, lipsa unui program de dezvoltare și ajungerea României în situația de a nu-și putea asigura producerea de mijloace de viață pentru populația de acum, obligată la munci agricole și în vreme de pandemie.
Președintele României este cel mai informat om al țării, și, se vede, al doilea mandat i se potrivește de minune. Nu există îndoieli că nu este stăpân pe ceea ce spune. De ce a ieșit atât de preocupat după vestea dată de Ciolacu? Pentru că are, conform Constituției, în pază, țara, și politica, pașilor mărunți a UDMR poate corupe în detrimentul unității naționale. Ne dăm seama că bunul nume al sașilor din Transilvania ar fi pe veci maculat de enclavizarea României sub președintele Iohannis.
Corul ,,știutorilor” a atacat, ,,belicoassa forte”, interpretată de Ciolacu, Hunor, Tăriceanu, Dinescu, atât de vocali. Hunor - tonul prea dur care incită la ură! De unde ură, între cine și cine? Oamenii simpli nu au probleme în a trăi împreună decât atunci când sunt încărcați de clasa politică cu ,,electricitate” electorală. În rest, Doamne-ajută! Domnul Tăriceanu parcă se gândește la suspendarea președintelui; bine-ar fi să ne spună, cât de târziu, cum și-a permis ca premier, să dea Ungariei averea Fundației Gojdu care era a Bisericii și nu a statului român. Domnul Dinescu, dacă pune mai mult enibahar pe fasole sau mută accentul pe alt picior metric în vers, nu păgubește prea mult, dar ca boier-bucătar, să taie și adevărul politic pe lângă cel folcloric, parcă îi depășește orele nu competențele. Chit că, Mambo-Siria lungește prea mult melodiile! Apoi, dacă înainte de 1918, românii nu aveau voie să intre în Sibiu, nu este vina preşedintelui României de acum, ci a rânduielilor politice ,,Unio Trium Nationum” la care nu avea cum să ia parte.
Se speră că dintre nelegiuirile clasei politice și justiției, prin care averile optanților au fost retrocedate, după ce posesorii au fost despăgubiți cu peste o sută tone de aur, marile fraude să fie luate la purecat. Peste 40% din fondul funciar transilvan a fost mânărit, fraudat și demersurile pentru dreptatea statului român pe care le face Ioan Săbău Pop, profesor la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, membru al Curţii Internaţionale de Arbitraj Comercial, se lovesc de nepăsarea autorităților ca de un zid. Acest semnal al dreptății pentru România îl poate da numai președintele Iohannis care a arătat că îi pasă de țară și o iubește chiar dacă nu face declarații la orice pas.
Comparația rapidă a unora cu Vadim pare mai degrabă expresia minților clișeizate care reacționează ca în experimentul medicului Pavlov; președintele Iohannis este rațional, calculat, iar Vadim, artist, era vulcanic, stăpânit de umori.
Cine nu cunoaște întreaga activitate antiromânească a Ungariei după Trianon, sumele colosale plătite pentru propagandă în toată lumea și declarațiile maghiare dinainte de Centenarul Unirii Românilor? Dar faptul că după Marko Bela, UDMR are urechea la, firul scurt” al premierului maghiar de la Budapesta? Culmea este că, de la începutul activității sale UDMR și-a precizat, țintele” și, ,,știutorii” români, cozile de topor, găsesc să-l atace tot pe președintele Iohannis prefăcându-se că nu se întâmplă nimic, ori jocul Budapestei în UE este cunoscut. Să fim bine înțeleși, acest text nu este nici cu o iota împotriva comunității frățești maghiare din Transilvania, ci a jocurilor făcute de clasa politică din România.
În orice caz, poziția președintelui Iohannis se speră a fi borna începutului dreptății pentru statul român, a unui curent reformator de așezare a lucrurilor în matca normalității. Mai mult decât multe, România are președinte, un om politic curajos, responsabil și prin ceea ce a spus, a intrat în istoria țării în sensul cel bun. Faptul remarcabil al președintelui Iohannis este dătător de speranțe pentru o schimbare benefică în rânduielile țării, numai că trbuie susținut în promovarea dreptății pentru România, pentru statul socotit slab, de unii.

Comentarii

04/05/20 11:21
Gheorghe Ples

Câteva precizări.
Nu doar Ținurul Secuiesc (în care erau incluse destule comune cu majoritate etnică românească, respectiv pur maghiare) a fost desființat în 1876 ci și Districtele Năsăud și Bistrița, ajungându-se în premieră istorică la sintagma Bistrița - Năsăud, ca și Comitat). Oare, din acel moment istoric, se putea spune secui ~ supus maghiar, dar nu și reciproc? Cu acel prilej, Statul ungar a uitat complet că în 1848/ 49, armata formată de Kossuth și condusă de generalul Bem a ajuns la 10.000 de luptători, care au reușit în doar câteva luni să ocupe aproape toată Transilvania, integrând batalioanele regimentului secuiesc, care „...se oștise contra tronului” Habsurgic - cum scria Vicarul foraneu al Rodnei, Macedon Pop. Vedem aici atât ingratitudinea ungară cât și duplicitatea și trădarea secuiască. Chiar și dotarea cu armament și muniție a honvezilor care ocupaseră Valea Someșului Mare superior se realizase prin gestul generalului habsburg Puchner,(frică/trădare sau ambele?), companiile năsăudene, rămase fără gloanțe, trebuind să se refugieze la Vatra Dornei, în frunte ca același vicar Macedon. Iar la reîntoarcerea acasă din iunie 1849 să găsească nu doar clădirea bisericii greco-catolice incendiată ci și cea romano-catolică vandalizată, iar cea a Institutului Militar (unde se formaseră între 1784-1848 sute de subofițeri și ofițeri imperiali) distrusă îremediabil.

04/05/20 20:19
Ing. Eugen Crișan

Președintele Iohannis, în ciuda oponenților politici, a luat atitudine față lașitatea unor aleși, și nu puțini, care s-au ferit a lua atitudine față de un demers parlamentar mort din fașă (curat neconstituțional). În acest fel a contrat și politica agresivă a liderilor actuali de la Budapesta. Și nu numai. Ipocrizia unor compatrioți nu are limite. Asta ne face mai vulnerabili în lume dar pentru ei nu contează.

05/05/20 13:51
Vizitator

Faptul că în data de 23 aprilie un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit, de Camera Deputatilor ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile în care putea fi supus la vot, este un lucru grav.
Asta demonstrează clar lipsa de seriozitate a parlamentarilor si o gafă a presedintelui Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu dacă nu chiar un gest premeditat, o cârdăsie intre PSD si UDMR. De aici si reactia dură a presedintrlui Klaus Iohannis, care a afirmat că PSD ar fi ajutat UDMR să treacă prin Parlament o lege care acordă o autonomie largă Ţinutului Secuiesc . Dupa cum se stie, orice proiect de lege inițiat si depus în parlament are un termen de 45 de zile pentru a fi supus dezbaterii Camerei și pentru a primi un vot. Dacă se depășește acest termen, proiectul este considerat „adoptat” și e transferat mai departe la Senat. Oricum, PSD dacă se mai consideră un partid serios ar trebui mai degrabă să ceară demiterea lui Ciolacu de la sefia Camerei si chiar inlocuirea lui de la conducerea interimară a partidului.
Dar asta nu e totul . Afirmatia președintelui Klaus Iohannis că „PSD luptă să dea Ardealul ungurilor” este comfirmată de încă o lege-bombă care a fost adoptată tacit, înafara de cea care acordă o autonomie largă Ţinutului Secuiesc . Este vorba de Proiectul, asumat de toţi parlamentarii UDMR, care vizează modificarea Codului Administrativ, înregistrat la Senat în toamna anului 2019 care prevede la articolul 94, că autorităţile locale sunt obligate să folosească oficial în comunităţile unde o minoritate naţională are peste 20% limba minorităţii respective. Asta , înseamnă de fapt, impunerea limbii maghiare în localităţile din Transilvania, dominate de minoritatea maghiară. Comisia Juridică, condusă de Şerban Nicolae, a dat aviz pozitiv în plină pandemie, astfel că la începutul lunii aprilie,2020, Senatul României acolo unde PSD are singur majoritate, a adoptat tacit acest controversat proiect de lege iniţiat de UDMR. Este deja prea mult ca să fie considerată o simplă "scăpare" din partea liderilor PSD care conduc ambele cameredin Parlamentul României.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5