Vicepremierul Vasile Dâncu, mândru că este bistriţean, după vizitarea Policlinicii şi a Spitalului Judeţean

Corina Creţu: Este unul dintre cele mai frumoase proiecte din România

Bistrița-Năsăud a primit vizita viceprim-ministrului României, Vasile Dâncu, și a comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu. După ce Vasile Dâncu a ajuns joi seara la Beclean - la campusul şcolar al Colegiului Național ”Petru Rareș”, modernizat printr-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, şi în parcul oraşului – vineri a fost rândul municipiului Bistriţa să fie gazdă pentru cei doi demnitari.

Oficialul european şi cel guvernamental au vizitat Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență, proiect finanțat, de asemenea, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, şi Spitalul Județean de Urgență Bistrița, unde au putut vedea investiţiile derulate aici cu fonduri guvernamentale şi ale Consiliului Judeţean, gazdă fiindu-le prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

         „E un moment de bucurie pentru mine şi pentru locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud. Avem doi oaspeţi importanţi, prieteni ai judeţului nostru, care au fost de mai multe ori în judeţ în diferite calităţi, astăzi, doamna Corina Creţu, în calitate de comisar european pentru politică regională, şi domnul vicepriministru Vasile Dâncu, conjudeţeanul nostru, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice.

         Principala resursă financiară pentru dezvoltarea comunităţilor noastre sunt aceste fonduri europene, o adevărată mană cerească pentru noi, cei din administraţia locală”, a precizat, din capul locului, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Acesta a menţionat că în exerciţiul financiar care s-a încheiat, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud au fost atrase investiţii de aproximativ 185 milioane euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, care însumează 374 de km de drumuri forestiere şi agricole, 23 centre de informare turistică, 15 amenajări de parcuri şi spaţii verzi, 18 cămine culturale, 21 grădiniţe şi şcoli.  

Prin Programul Operaţional Regional, în judeţul Bistriţa-Năsăud au intrat 71 milioane euro, mai exact în modernizarea DJ 151, campusurile şcolare de la „Petru Rareş” Beclean şi „Liviu Rebreanu” Bistriţa, axele turistice din Bistriţa, Palatul Culturii, Parcul municipal, Unitatea Medico-Sanitară de la Susenii Bârgăului, Casa Argintarului, Ambulatoriul integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă şi dotările de la ISU.

         În vizita de la spital i-am arătat doamnei comisar, actuala Unitate de Primiri Urgenţe, care deja este prea mică pentru ceea ce se întâmplă şi în urma discuţiei cu managementul spitalului am luat decizia să aplicăm pe noul Program Operaţional Regional, să depunem un proiect prin care să extindem UPU, să construit acel lift de mare viteză şi heliportul pe Spitalul Judeţean, pentru a reduce semnificativ timpii pentru bolnavii aflaţi în stare gravă, care sunt transferaţi în clinici de specialitate de la Cluj şi Târgu Mureş”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.

         În context, acesta l-a rugat pe vicepremierul Dâncu să-i transmită ministrului Sănătăţii mulţumirile administraţiei judeţene pentru alocările de aproximativ 2 milioane euro, în vederea finalizării lucrărilor de la Blocul operator centralizat.

 

Corina  Creţu, după vizita la unităţile medicale: Bistriţa-Năsăud poate fi un model şi pentru alte judeţe

         În urmă cu trei ani, Corina Creţu vizita Spitalul Judeţean de Urgenţă în calitate de europarlamentar. „Acum, în calitate de comisar european pentru politică regională, sunt cu atât mai bucuroasă să văd la faţa locului, cum fondurile europene, dar mai ales implicarea autorităţilor, a personalului de specialitate au dus la modernizarea acestui spital, prin servicii de calitate şi infrastructură de calitate în domeniul sănătăţii”, a remarcat comisarul european.

         Corina Creţu a menţionat că, aşa cum se ştie, Comisia Europeană sprijină cu toată deschiderea autorităţile române, la fel cum se oferă  sprijin tuturor statelor membre. „Este foarte important ca autorităţile locale şi naţionale să înţeleagă nevoia de a avea obiective şi proiecte în domenii importante, care, cum spunea şi domnul preşedinte Moldovan, pot schimba în bine viaţa oamenilor. Practic, în judeţul Bistriţa-Năsăud, s-au prioritizat aceste obiective cu fonduri europene  şi cred că poate fi un model şi pentru alte judeţe, şi pentru alte regiuni în a vedea cum pot fi folosiţi banii europeni astfel încât să aibă un impact cât mai mare asupra vieţii oamenilor”, a spus comisarul european pentru politică regională.

         Corina Creţu a adăugat că în întreg exerciţiul financiar 2007-2013, Fondul European de Dezvoltare Regională a contribuit cu mai mult de 190 milioane euro în toată ţara în modernizarea infrastructurii de sănătate, în peste 100 de proiecte. „Acest proiect pe care l-am vizitat este unul dintre cele mai frumoase, nu din România, cred chiar din Europa Centrală şi de Est”, a declarat oficialul european.

Aceasta a menţionat că a avut o discuţie cu vicepremierul Dâncu în sensul urgentării parcurgerii etapelor pentru deschiderea axelor din POR, din domeniul sănătăţii. Potrivit comisarului european, în perioada 2014-2020, în planurile comune agreate de Comisia Europeană şi Guvernul României  se intenţionează finanţarea investiţiilor în 280 de proiecte în domeniul sănătăţii, 35 unităţi de urgenţă în spitalele judeţene, unul dintre acestea fiind şi cel de la Bistriţa, şi în cele spitale regionale. Existenţa acestor fonduri nu este suficientă, a precizat Corina Creţu, fiind necesară şi implicarea şi asigurarea tuturor condiţiilor de către autorităţile naţionale şi locale.

Vasile Dâncu: Sunt mândru că sunt bistriţean. Mă bucur că zorii statului inteligent se nasc la Bistriţa

         Vicepremierul Vasile Dâncu a remarcat, la finalul vizitei de la Policlinică şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, că proiectul descentralizării trebuie dus până la capăt, iar criza din sănătate este, de fapt, una de management.

         „Vreau să declar pe propria răspundere: sunt mândru că sunt bistriţean. Suntem în plin proces de reformă a administraţiei, lucrăm la o strategie de cinci luni şi îmi întăreşte convingerea că acum zece ani, când mi-am stabilit ca obiectiv să particip ca profesor, ca specialist, ca sociolog la procesul de descentralizare şi de regionalizare, nu am greşit. Această dovadă – cel mai modern spital din România , cel mai modern Ambulatoriu, am văzut şi un bloc operator care se naşte şi care este un exemplu – ne demonstrează că, de fapt, criza din sănătate este o criză, în primul rând, de management la nivelul administraţiei centrale.

Ştim că ne va reuşi cu siguranţă reforma în administraţia locală, singurele emoţii pe care le am sunt cele legate de posibilităţile de a moderniza administraţia centrală. Această iniţiativă a Consiliului Judeţean, a Primăriei, a direcţiilor specializate, modul cum s-au luptat cu autorităţile centrale, cum au corespuns la toate cerinţele foarte dure ale UE pentru a face asemenea programe demonstrează că, de fapt, competenţa este distribuită în teritoriu mai mult decât în zona centrală, unde vedem că programele naţionale au multe probleme şi în domeniul sănătăţii”, a spus Vasile Dâncu, în calitate de „ministru al provinciei”.

         Vicepremierul Dâncu a menţionat că sănătatea şi educaţia nu sunt „un cost pentru societate”, din contră „cea mai importantă investiţie pentru viitor”.

         „Mă bucur să văd că prin lupta unor oameni s-a făcut ceea ce nu se poate face în zone mai bogate ale României, în oraşe care au bugete foarte mari, în zone unde există o foarte mare concentrare de capital. Sunt convins că acolo unde există autorităţi care sunt pregătite pentru asta, vom aduce foarte repede absorbţie de fonduri europene. Aici există de doi-trei ani pregătite aceste proiecte, iar în noul POR se dă un bonus de punctaj pentru cei care au adus proiectele în fază avansată.

Ne bucurăm că la Bistriţa se nasc mai degrabă practici europene decât practici neaoşe. Mă bucur că aici comunităţile au început să acţioneze solidar, dincolo de politică, dincolo de alte forme de interese. Se vede un lucru. Ceea ce m-a mirat aici şi m-a bucurat şi o să spun asta în Guvernul României spre o zonă de autogestiune publică, unde nu s-a exagerat cu externalizările de servicii. Am întâlnici aici o grămadă de medici din Cluj, care s-au mutat la Bistriţa şi vin pentru că pot să lucreze şi să-şi dezvolte cariera. Este un lucru care arată o nouă direcţie a migraţiei, de la pomul lăudat, la zonele unde îşi poate face omul profesia, pentru că oamenii nu stau numai pentru bani într-un loc, ci au nevoie şi de o profesie pe care să şi-o poată desfăşura cu demnitate. Am văzut, în multe laboratoare medici care s-au întors din zona privată în zona publică. Nici migraţia medicilor în străinătate nu este un fenomen implacabil. Medicii se pot întoarce. Mă bucur că zorii statului inteligent parcă se nasc la Bistriţa şi sunt foarte fericit că m-am născut şi pot să fiu mândru cu zona de unde am fugit”, a mai adăugat Vasile Dâncu.

         În ceea ce priveşte Spitalul orăşenesc „G. Trifon” de la Năsăud, Vasile Dâncu a menţionat este în atenţia Guvernului. „Proiectul de la Năsăud este unul dintre proiectele mele şi vă garantez că  în viitor, foarte repede, va intra pe linii de finanţare şi va fi modernizat, mai ales că este una dintre ultimele investiţii dinainte de 1989 care a rămas la o fază intermediară şi de atunci nu s-a dezvoltat. Este una dintre priorităţile mele”, a concluzionat vicepremierul Dâncu.

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5