Vezi topul liceelor din judeţ, după preferinţele absolvenţilor de clasa a VIII-a!

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bistriţa-Năsăud a dat publicităţii studiul privind orientarea şcolară şi profesională a elevilor din clasele a VIII-a din judeţul nostru, fiind intervievaţi 2379 de elevi, care reprezintă 77,39% din totalul viitorilor absolvenţi de gimnaziu. Chestionarele au fost aplicate în perioada octombrie-decembrie 2017, la acestea răspunzând 960 elevi din mediul urban (85,25%) şi 1419 elevi din şcolile rurale (72,84%).
Potrivit prof. Luciana Sidor, director CJRAE Bistriţa-Năsăud, opţiunile şcolare ale elevilor de clasa a VIII-a indică faptul că 83,31% doresc să urmeze un liceu, 13,4% vor să urmeze o şcoală profesională, iar 3,27% sunt nehotărâţi. De altfel, aproape 55% dintre cei care au răspuns au susţinut că sunt informaţi cu privire la opţiunile de continuare a studiilor, însă 23% au menţionat că sunt puţin informaţi. Elevii au precizat că au nevoie de informaţii despre licee (47%), dar şi de activităţi care să-i ajute să-şi descopere aptitudinile (10%), plus ore de pregătire suplimentară în şcoală (27%).
Topul liceelor menţine pe primul loc Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, cu 14,79% dintre opţiunile viitorilor absolvenţi de clasa a VIII-a, urmat de Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” cu 14,08%, Liceul cu Program Sportiv Bistriţa – 7,97%, Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean – 6,59%, Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” – 6,41%, Colegiul Tehnic Infoel – 5,92%, Liceul Tehnologic de Servicii – 5,48%, Liceul „Solomon Haliţă” Sângeorz Băi – 5,39%, Colegiul Naţional „George Coşbuc” – 4,91% şi Liceul de Arte „Corneliu Baba” – 3,03%.
În ceea ce priveşte filiera aleasă, 67,80% dintre elevi au optat pentru filiera teoretică, 17,08% - filiera tehnologică, iar 15,10% - filiera vocaţională. Cele mai solicitate specializări la nivel de judeţ sunt economic – 16,92%, ştiinţe ale naturii – 16,14%, filologie – 13,8%, matematică-informatică – 12,92% .
În învăţământul profesional, distribuţia opţiunilor pune pe primul loc, cu 49,37%, specializarea de mecanic auto, podiumul fiind completat de meseriile de frizer/coafor/manichiurist – 7,86%, ospătar – 6,91%.
La filiera teoretică, cele mai solicitate specializări sunt ştiinţele naturii, ştiinţele sociale, filologie, matematică-informatică, toate de la CN „Liviu Rebreanu” Bistriţa, urmat de economic la CN „Andrei Mureşanu”. Pe filiera vocaţională, sportivul (LPS Bistriţa) şi pedagogicul la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” conduc în opţiunile tinerilor.
În context, inspectorul şcolar judeţean Camelia Tabără i-a atenţionat pe colegii directori de licee mari, care nu se regăsesc în aceste topuri, să-şi intensifice promovarea ofertei educaţionale. „E un studiu pe atâţia copii, din punctul meu de vedere, atitudinal e o problemă, pentru că doar 13% îşi doresc clase de învăţământ profesional şi noi le oferim 30%. Ce vor copiii e o componentă, dar care e rolul nostru, care e dominanta, care e elementul de decizie, ce cere societatea şi piaţa muncii. Cu toţii avem o meserie nobilă, dar ca s-o putem face cu seriozitate, cineva trebuie să facă PIB-ul ţării. (...) Foarte interesantă e dorinţa de clasă de economic, vă invita la orice discuţie cu agenţii economici, care toţi ne reproşează acest lucru, că avem mult prea multe clase de economic. E clar că la capitolul atitudine, dorinţe, consiliere a părinţilor şi a elevilor mai avem foarte mult de lucrat”, a declarat Camelia Tabără.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5