Vezi programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României!

Biroul de presă

Pentru cinstirea Zilei Naţionale a României, Instituţia Prefectului-Judeţul Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Municipiului Bistriţa, împreună cu Garnizoana Bistriţa, organizează, în data de 1 Decembrie 2015, activităţi aniversare dedicate Marii Sărbători.

Manifestările debutează la orele 12.30, cu un ceremonial militar-religios, în cadrul căruia se va depune o coroană de flori la monumentul poetului Andrei Mureşanu din Piaţa Centrală, urmat de parada militară, la care participă, cu personal şi tehnică, unităţile Brigăzii 81 Mecanizată « General Grigore Bălan », Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Penitenciarul Bistriţa, Direcţia Judeţeană de Informaţii Bistriţa-Năsăud, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa, Poliţia Locală Bistriţa, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, Filiala Judeţeană a Crucii Roşii, un detaşament de la Cercetaşii României.

        La parada militară, care va avea loc pe str. Şincai – str. Dornei, participă aproximativ 500 de persoane şi peste 50 de mijloace tehnice aflate în dotare.

Între orele 18.00 şi 19.00 va avea loc retragerea cu torţe.

Această activitate va debuta la ora 18.00, cu aprinderea torţelor şi intonarea Imnului Uniunii Europene în Piaţa Petru Rareş, ulterior detaşamentul se va deplasa pe strada Dornei, cu oprire la sediul Primăriei municipiului Bistriţa pentru intonarea Imnului Naţional, în continuare detaşamentul deplasându-se pe strada Şincai, str Gării, Bulevardul Republicii, strada 1 Decembrie, Cazarmă.

Facem menţiunea că se va depune o sigură coroană, asigurată prin grija Instituţiei prefectului, din partea tuturor participanţilor la eveniment:

-      Instituţia prefectului – judeţul Bistriţa-Năsăud;

-      Consiliul judeţean Bistriţa-Năsăud;

-      Primăria municipiului Bistriţa;

-      Parlamentarii judeţului Bistriţa-Năsăud;

-      Conducerea instituţiilor din sistemul naţinal de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională;

-      Veterani de război şi cadre militare în rezervă;

-      Conducerea serviciilor publice deconcentrate;

-      Preşedinţi de formaţiuni politice;

-      Preşedinţi de asociaţii şi ONG-uri.

Cetăţenii judeţului sunt aşteptaţi să se bucure împreună de această sărbătoare de suflet a tuturor românilor.

Comentarii

26/11/15 12:53
Vizitator

Bâlbe provinciale. Locul cel mai reprezentativ din Bistrita legat de 1 Decembrie – ziua nationala a Romaniei- este si va ramane fosta piata Rossmarkt care a primit denumirea de Piata Unirii amintind de faptul ca la Marea Unire din 1918 reprezentantii Bistritei au plecat din fata bisericii romanesti achizitionata de romanii din oras inca din 1895. Aici, reprezentanţii Bistriţei, participanti la Unirea din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara, dupa ce acesta a fost sfintit in biserica. Prin urmare Piata Unirii nici o legatura cu mica unire si cu bustul lui Cuza pe care un primar incult l-a mutat aici de la IJP, falsificand istoria locului. Pe de alta parte, la 29 noiembrie 1938, în Piaţa Unirii, pe locul de unde plecase spre Alba Iulia delegaţia bistriţenilor pentru a vota Unirea cu Ţara, a fost dezvelită statuia de bronz a poetului Andrei Muresanu in prezenta a peste 80.000 de bistriţeni din oras si imprejurimi, adunaţi pentru a cinsti marele eveniment, personalităţi ale culturii şi artei, urmaşi în linie directă ai poetului. Din pacate, după numai doi ani, în 1940 urmare a dictatului fascist de la Viena, statuia a trebuit să fie mutată la Sibiu, de unde va reveni în anul 1945, fiind aşezată de această dată in Piata Centrala, pe soclul pregatit de autoritatea maghiara pentru statuia lui Miklós Horthy. Ar fi cazul ca macar pana la centenarul Marii Uniri din 1 Decembrie care va fi in anul 2018, sa fie corectate ineptiile comise de Cretu, adica bustul lui Cuza, trebuie mutat inapoi la IJP, acolo unde-i este locul, iar Piata Unirii sa devina simbolul Zilei Nationale a Romaniei la Bistrita. In Piata Unirii, ar trebui sa fie dezvelit un monument simbolizator al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, sau sa fie adus cel putin catargul cu steagul tricolor din Piata Centrala, unde sunt ingramadite prea multe simboluri. In felul acesata Piata Unirii dominata de steagul tricolor ar putea simboliza Marea Unire, dupa cum sugereaza versurile unui cunoscut cantec patriotic:

Veniti romani, sa cerem dreptul,
Sa spunem tot ce-avem in noi,
Caci libertatea este sfanta,
Si Dumnezeu este cu noi.

Cu Dumnezeu de-acum nainte,
Munteni si Moldovenei si Moti,
Un drum avem peste morminte,
Un steag ne-acopera pe toti.

Cind il privesc cu-nfiorare,
El nu e-nselator miraj,
E steagul nostru, steagul care,
A fluturat in vant la Blaj.

Dreptatea e-n a lui stapina,
Pe steagul nostru scrie sfant,
Caci pe Campia Libertatii,
A fluturat c-un singur gand.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5