VESTE PROASTĂ: Depozitarea deşeurilor menajere la Tărpiu AR PUTEA FI SISTATĂ? Supercom este datoare Vitaliei cu 1,2 milioane de lei

Directorul depozitului ecologic din satul Tărpiu, comuna Dumitra,  Dan Purel, ne-a confirmat astăzi faptul că există o decizie a managerului SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA, Octavian Morariu, pentru interzicerea depozitării deşeurilor menajere colectate de Supercom SA începând cu data de 17 martie 2016.

„Da, aşa este, domnul Octavian Morariu , de fapt conducerea Vitalia a hotărât ca începând cu data de 17 martie să nu mai permită depozitarea de deşeuri menajere în groapă. Motivul este unul legat de neplata a unor facturi de depozitare a celor de la Supercom în valoare de 1,2 milioane de lei. E vorba de lunile ianuarie şi februarie, bani la care adăugăm şi taxa specială de mediu de 80 de lei pe tonă. Noi avem o taxă de depozitare de 69 de lei pe tonă, dar noi nu vrem să venim cu bani de acasă pentru a plăti la Fondul pentru mediu taxa de 80 de lei. Aşteptăm ca Supercom să ne vireze banii”, spune Dan Purel.

El a mai adăugat faptul că Vitalia a notificat toţi factorii implicaţi în această problemă: SC Supercom SA, ADI Deşeuri şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Reamintim faptul că începând cu data de 1 ianuarie 2017 SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL are obligaţia de-a declara şi plăti la Fondul pentru Mediu taxa de 80 de lei. Suma de bani reprezintă onorariul pe fiecare tonă de deşeuri  care ajung în depozitul de  la Tărpiu. Proiectul de hotărâre a fost votat  în cadrul primei şedinţe ordinare de consiliu judeţean din 2017. Taxa este de fapt o penalizare a faptului că bistriţenii nu sunt în stare să colecteze selectiv deşeurile  aşa cum cer normele Uniunii Europene.

 

Potrivit proiectului de hotărâre, toate cele 62 de unităţi administrative-teritoriale din judeţul Bistriţa-Năsăud  vor plăti această taxă operatorului serviciului de salubrizare în județ la  Supercom. Aceasta, la rândul ei va achita mai departe aceste sume firmei Vitalia. Totodată, primăriile vor lua măsurile necesare în vederea reducerii cantității de deșeuri inerte și deșeuri nepericuloase și creșterea cantităților de deșeuri colectate selectiv.

De unde provine sincopa?

Sincopa ar putea proveni din faptul că niciuna din cele 62 de UAT-uri  nu a adoptat încă bugetul pe anul în curs, aşadar, neavând posibilităţi să achite către Supercom taxa, firma de salubritate fiind pusă în situaţia de-a nu putea onora facturile primite de la Vitalia.

 

Taxa de 80 de lei pentru tona de deşeu depozitat la groapa de gunoi este o taxă penalizatoare pentru managementul deşeului. La ora actuală, România are o rată de reciclare a deşeurilor de 4,5%, iar ţinta ce trebuie atinsă este 50%, până în 2020. Directiva europeană a intrat în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2017.

 

SCURT ISTORIC

Centrul de depozitare de la Tărpiu are o capacitate totală proiectată de un milion de metri cubi, în patru celule. Prima celulă, operabilă, are o durată de viaţă de 5-6 ani, o capacitate de depozitare de 300.000 de metri cubi şi se întinde pe 2,62 ha. Construcţia celorlalte trei celule va începe în 2015, 2021 respectiv 2026. Staţia de sortare (capacitate de 13.000 de tone pe an) permite sortarea diferitelor tipuri de deşeuri din ambalaje pe diferite componente. Staţia de compostare a deşeurilor (1,4 ha) are o capacitate de 12.000 de tone pe an şi cuprinde o zonă de compostare, una de maturare şi una de stocare, tehnica de compostare utilizată fiind compostarea în brazdă.

În afară de spaţiul de stocare finală a deşeurilor, depozitul ecologic include un sistem de management al apei, o staţie de tratare a levigatului, un sistem de colectare a gazului şi ardere cu faclă, o clădire administrativă, o cabină prevăzută cu pod de cântărire, atelier auto, parcări şi facilităţi conexe.

Depozitul de la Tărpiu va fi administrat în următorii 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firmă care va plăti o redevenţă trimestrială, banii urmând să fie folosiţi pentru construcţia celorlalte trei celule. Vitalia a ofertat 42,82 lei fără TVA/tonă la tariful pentru preluarea deşeurilor municipale reziduale în vederea depozitării, la tarifele pentru preluarea deşeurilor biodegradabile în vederea compostării oferta a fost de 0,10 lei/tonă, acelaşi fiind şi tariful de preluare a deşeurilor reciclabile colectate separat în vederea sortării.

 

 

Comentarii

17/03/17 08:51
Cititor 222

Nesimtitii de la Vitalia, au refuzat sa restituie banii, pentru cei care au platit integral abonamentul pentru intregul an de prestatie, desi din luna iunie 2016 nu au mai functionat. Le doresc sa-si cumpere "leacuri " de acesti bani ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5