A venit vremea să ne reconstruim Cetatea!

Acesta ar putea fi laitmotivul ediţiei a VI-a a Serbărilor Bistriţei medievale, care se vor desfăşura în perioada 29.06.- 01.07. în perimetrul Centrului Istoric al Bistriţei.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală şi Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” şi îşi propune să redescopere şi să valorifice istoria medievală a Bistriţei, oraş-cetate reprezentativ pentru perioada medievală a Transilvaniei. Asemeni tuturor ediţiilor anterioare, subiectul central al festivalului va fi reconstituirea unui moment istoric din trecutul oraşului, tema aleasă pentru ediţia din acest an a festivalului fiind Colonizarea Nosnerland-ului de către saşi şi Marea invazie tătară de la 1241. Dramatismul acelei perioade va fi retrăit de bistriţeni printr-un scenariu istoric la care vor participa mai multe ordine cavalereşti din Transilvania. Punctul culminant al momentului istoric va fi reconstituirea unei replici a cetăţii medievale a Bistriţei, în chiar zilele festivalului.
Pe durata Serbărilor Bistriţei medievale 2012, pe Pietonal va fi amenajat Târgul medieval, la care au fost invitaţi meşteri populari şi artizani atent selectaţi de organizatori. Noutatea acestei ediţii a târgului o reprezintă prezenţa unor meşteri tradiţionali din Turcia, Spania şi Irlanda de Nord, invitaţi de CCI BN în cadrul proiectului EU4Us.
Între ordinele de cavaleri şi formaţiile artistice invitate la Serbările Bistriţei medievale 2012 se numără Paladinii de Terra medieş, Luptătorii Silfr Haukr (în traducere libera din vikinga însemnând “Şoimul de argint”) din Oradea, Scutierii de Muhlbach, Garda de Bistriţa şi Cavalerul Hartmann, respectiv, Bordo Sarkany (Ungaria), Truverii, Patrik O’Mahoney, NOSA şi alţii. “Menestrelii veacului XXI” vor fi in acest an trupa belgrădeană Ortodox celts şi Hara, care vor concerta în încheierea zilelor de sâmbătă, respectiv duminică.
Serbările Bistriţei medievale 2012 se vor încheia cu un spectacol de animaţie cu foc, prezentat de trupa Juggling Cluj.

Serbările Bistriţei medievale 2012 sunt organizate cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa, Centrului Judeţean pentru Cultură şi Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, AJOFM B-N, Forumului German Bistriţa, Asociaţiei saşilor bistriţeni din străinătate şi al Asociaţiei Nosner Land Bistriţa. Sponsori principali: Record, Leoni şi M.I.S. Grup.
Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul www.bistritamedievala.ro .
Preşed. Ex. Asociaţia Bistriţa Medievală,
Florin Săsărman

Comentarii

18/06/12 15:42
Vizitator

Dupa festivalul medieval Sighisoara, care anul acesta organizeaza cea de-a XX-a editie, serbarile Bistritei medievale au ajuns la editia a VI-a. Foarte frumos. Si totusi Bistrita detine o prioritate absoluta in materie de traditii medievale. Pe la anul la 1353 orasul Bistrita a primit din partea regelui ungariei Ludovic de Anjou, sigiliul cu capul de strut incoronat, cu potcoava in cioc, simbolizand comertul. Tot atunci, Bistrita a capatat dreptul de a organiza anual in luna august targul de 15 zile cunoscut sub numele de BULGIUL, care s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970. Ar merita sa fie reluata traditia organizarii BULGIULUI de 15 zile in luna august a fiecarui an, evident adaptat la zilele noastre. Un astfel de targ ar putea aduce beneficii de ordin economic, cultural, turistic intr-un oras care si asa nu se bucura de prea multe evenimente. Sa nu uitam ca Bulgiul Anual era renumit si prin balurile ce se organizau la Bistrita cu acest prilej. Ar fi cea de-a 659-a editie (cu intermitente) a BULGIULUI daca s-ar relua aceasta traditie, organizand anul acesta targul de vara impreuna cu camera de comert si cu directia agricola. Ar fi un bun prilej si pentru hotelurile din oras sa beneficieze de o cerere mai consistenta. Fara indoiala si Cultura Bistriteana reprezentata prin Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală şi Centrul Cultural Municipal ar putea fi parte in organizarea BULGIULUI ANUAL, prin organizarea unor evenimente culturale traditionale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5