Vasile Turculeţ: Marele avantaj financiar acordat crescătorilor de animale din România, pentru selecţia de rase pure

Turculeț Vasile

 

Începând cu anul trecut (2015), în România se acordă o formă de sprijin financiar de proveniență europeană (deci nu din bugetul României cum era vechea „subvenție”), în scopul selecției de rase pure în cazul următoarelor categorii :
a)    bivolițe de lapte
b)    ovine
c)    caprine
d)    taurine de carne și metișii acestora
e)    vaci de lapte
f)     viermi de mătase. 

Respectiva formă de sprijin financiar este cunoscută sub denumirea de Sprijin cuplat în sectorul zootehnic (S.C.Z.)  având ca an de grație anul 2015 (când acordarea sa a presupus condiții mult simplificate). Începând cu anul curent (2016) acordarea S.C.Z. se face în condiții mai severe, cunoscute sau mai puțin cunoscute de crescătorii de animale din țară.

În calitatea sa de asociație acreditată C.O.P. la ovine (asociație profesională în domeniul oieritului), A.J.C.M.O. „Dealu Negru” BN a fost interpelată de foarte mulți crescători de ovine în legătură cu această formă de sprijin financiar, care se acordă doar condiționat pe baza îndeplinirii cumulative a opt condiții stipulate în legislația românească.

Principala condiție o reprezintă înscrierea ovinelor în Registrul Genealogic al unei rase de ovine, urmărindu-se obținerea raselor pure de asemenea animale (altele decât rasele naturale formate necondiționat în gospodăriile populației).

Bineînțeles, condiția de plecare este achiziția de genitori amelioratori (berbeci cu Certificate de Origine) și înscrierea în Controlul Oficial al Producțiilor (C.O.P.) efectuat prin intermediul unei asociații acreditate în acest sens.

La rasa naturală Țurcană (crescută într-o proporție covârșitoare în județul Bistrița-Năsăud) selecția de rasă în vederea obținerii Țurcanei pure se face pentru T.A.100 (Țurcană Albă 100%) recunoscută oficial de Agenția Națională de Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”.

Adică, forma de sprijin financiar denumită S.C.Z. se acordă numai condiționat, pe bază de criterii tehnice impuse și nu opționale sau preferențiale, dorite de către crescătorii care au solicitat lămuriri.
Valoarea S.C.Z. a început cu 7 € / cap ovină și va ajunge în anul 2020 la 13 € / cap ovină selecționată conform criteriilor de rasă pură, așa încât achiziția berbecilor amelioratori este amortizată din primul an de utilizare, urmând beneficiul financiar din anul al doilea de încasare a S.C.Z.

Pentru detalii, conducerea Asociației Județene „Dealu Negru” BN vă stă la dispoziție cu informații suplimentare. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5