A TREIA CORESPONDENŢĂ DIN BUCUREŞTI DE LA POSTUL RADIO ROMÂNIA INTERNAŢIONAL

Vampirul Dracula şi Pasul Tihuţa

Ni s-a mai îndeplinit un vis, unul extrem de frumos la care ne gândeam de multă vreme. Am profitat de faptul că se apropie ziua copilului şi,aşa cum ne-am obişnuit în ultimii ani, am plecat şi anul acesta într-o excursie memorabilă în Rezervaţia biosferei Delta Dunării şi pe litoral, locuri atât de populare în ţara noastră şi în lumea întreagă .Chiar dacă traseul parcurs până acolo a fost destul de lung, a meritat pe deplin efortul, frumuseţea fără margini a acestui paradis românesc va rămâne în mintea noastră prin intermediul verdelui atât de viu al Deltei, al tuturor vieţuitoarelor care nu s-au sfiit să se arate, obişnuite parcă să fie admirate de turişti, iar primirea Mării Negre care îşi trimitea valurile spumoase în întâmpinarea noastră agintându-se şi ea de bucuria prezenţei noastre acolo cu briza proaspătă şi cu nisipul fin presărat pe alocuri cu scoicile albe ne vor trezi multă vreme simţurile.

 

A TREIA CORESPONDENŢĂ DIN BUCUREŞTI DE LA POSTUL RADIO ROMÂNIA INTERNAŢIONAL

 

Bun găsit stimaţi cititori ai ziarului „Răsunetul”, partener media exclusiv al Concursului „Vacanţă în Bistriţa-Năsăud”, organizat de Radio România Internaţional  (RRI) împreună cu administraţia locală şi cu alţi sponsori din judeţ.

De această dată va vom prezenta două materiale realizate de colegii noştri, materiale difuzate în cadrul amintitului Concurs pentru a veni în ajutorul participanţilor, atât români stabiliţi în străinătate, cât şi ascultătorilor în limbi străine.

Vă reamintim că toate materialele difuzate le puteţi accesa şi la adresa de internet www.rri.ro în româneşte sau într-una  din limbile străine pe care le preferaţi.

Pentru început, în cadrul rubricii „ Enciclopedia RRI”,  Steliu Lambru,  specialistul nostru pe teme de istorie, vă propune o întâlnire cu „Contele Dracula, de la Bistriţa în Occident şi înapoi” . Dintr-un început trebuie să ştiţi că celebrul conte-vampir Dracula este cel care a făcut ca spaţiul românesc să capete notorietate în Apus. Dar să-i dăm cuvântul colegului nostru de redacţie:

„...Vampirul Dracula şi ţara sa, Transilvania, reprezintă oamenii şi spaţiul în afara civilizaţiei, aşa cum şi-l imagina literatura gotică. Înainte de a fi mit literar, Dracula este întâlnirea cu necunoscutul şi neprevăzutul, este teama de confruntare cu ceea ce este diferit, este ceea ce iese din tipicul, din valorile şi din credinţele omului obişnuit. Asemenea personajului malefic împotriva căruia trebuie să lupţi pe viaţă şi pe moarte, ţinutul de unde vine el este sălaş al întunericului, al misterului, al sălbăticiei.

Răul a luat numeroase chipuri în literatura universală, Dracula nefiind decât o încarnare modernă pe mai multe planuri a ceea ce Occidentul a detestat şi de care se temea cel mai mult: dictatura ca adversar al democraţiei, obscurantismul ca adversar al ştiinţei, superioritatea ierarhică opusă egalităţii, barbaria şi criminalitatea ca adversari ai domniei legii. Tot ce se situa în afara raţiunii, a toleranţei, a modernizării, a libertăţii reprezenta un pericol la adresa idealurilor omenirii de pace şi fericire.

Romanul ”Dracula” a fost publicat în 1897 într-un climat european tensionat. Bătrânul continent era copleşit de radicalismul politic al viitoarelor ideologii ce vor naşte cele mai barbare regimuri politice, nazismul şi comunismul, iar viziunea pesimistă asupra lumii, asupra sfârşitului ei, era la apogeu. Din punct de vedere politic, Dracula este dictatorul absolut care dispune de forţe dincolo de capacitatea umană de a înţelege. Atunci când Dracula se hotărăşte să plece în Anglia din castelul său situat în pasul Bârgăului din Carpaţii Orientali şi să răspândească vampirismul în lumea civilizată, nu mai rămâne niciun dubiu asupra intenţiilor unui asemenea personaj venit dintr-o asemenea lume. Dictatura lui Dracula se foloseşte de muşcătura la gât pentru a transforma un cetăţean într-un supus.

Dracula este şi o entitate a întunericului. El detestă ştiinţa, lumina, claritatea, în mediul său de viaţă predomină misterul, lipsa luminii, practicile oculte şi lugubrul. Cum modernismul secolului al 19-lea a însemnat avântul ştiinţei şi raţiunii, adversarul lor nu poate decât să le respingă. În final, ştiinţa învinge în lupta împotriva ocultismului, iar Vestul secularizat scapă astfel de Estul superstiţios şi crud.

Vampirul din Transilvania este conte. Nu este orăşean, nu este ţăran, nu este militar, nu este funcţionar, nu are nicio altă demnitate din lumea contemporană scriitorului Bram Stoker. După propriile mărturisiri, personajul este viu de câteva sute de ani, a trecut prin vremurile întunecate ale Evului mediu şi a reuşit să ajungă până la noi. A fost cândva principe şi a luptat pentru apărarea creştinătăţii. Vampirul este puterea despotică a nobilimii care detestă apropierea de alte clase sociale, pe care le oprimă. Lângă castelul lui Dracula locuiesc ţărani cărora însă nu li se permite interacţiunea cu proprietarul castelului, a cărui evocare le produce teamă. Dracula este cult şi manierat, însă urăşte să fie egalul vreunui simplu muritor.

Contele însângerat vine în civilizaţie şi aduce barbaria. Deşi dictator şi adept al ordinii şi supunerii, el este un susţinător al anarhiei, al actelor ilegitime, al uzurpărilor şi al dispreţuirii legilor, pentru ca pe ruinele civilizaţiei să se ridice domnia sa nefastă. El vrea să-i transforme pe oameni împotriva voinţelor lor, vampirul şi ajutoarele sale fiind perfect conştiente de nelegiuirea planului lor.

În cartea lui Stoker, Bistriţa contelui Dracula apare la început şi la sfârşit. Autorul nu a călătorit vreodată în Transilvania, însă nici nu avea nevoie s-o facă pentru a imagina ficţiunea contelui-vampir. Realitatea este cu mult mai banală, aşa a fost şi aşa va fi, iar turismul se foloseşte de ficţiune pentru a obţine profituri. De la eroul negativ Dracula la comercializarea sa nu a fost decât un pas şi Bistriţa profită azi de toate temerile şi fricile perioadei întrupate de contele sângeros. Dar Bistriţa profita de Dracula şi în plină perioadă comunistă, când autorităţile duceau o adevărată campanie de discreditare a mitului. Singurul hotel construit în 1974 exact pe locul indicat în romanul lui Stoker conferă o aparenţă de autenticitate unei poveşti dintr-un loc la fel de comun ca oricare altul.

Identificat cu personajul istoric al voievodului Vlad Ţepeş, Dracula este răul care se ridică ameninţător împotriva binelui. El este o creaţie a Occidentului care l-a descoperit în vecinătatea sa apropiată, în Est, în Europa cealaltă. Dar este şi o lecţie a trecutului propriu marcat de crime şi masacre. Morala romanului este cea a existenţei răului neadormit, care distruge armonia omului şi civilizaţia, a unui rău care este lângă noi.”

           La final, vă amintim că celui căruia Zeita Fortuna îi va surâde, va beneficia, în toamnă, de o excursie în România , în judeţul Bistriţa-Năsăud.  Programul vizitei  include şi o cazare la Hotelul „Castel Dracula” din Pasul Bârgăului condus de tânăra şi energica directoare, doamna Ana-Maria Muscar. Domnia sa ne-a asigurat că oaspeţii nu vor regreta niciun minut sejurul la celebra locaţie.

     Ce-a de-a doua noastră colegă, Ana-Maria Cononovici, propune ascultătorilor să viziteze meleagurile Văii Bârgăului care se află, dupa cum bine ştiţi, în Pădurea Seculară dintre Munţii Căliman şi cei ai Bârgăului. Să-i dăm cuvântul:

„...Zona oferă vaste posibilităţi de destindere pentru iubitorii muntelui, în orice anotimp: excursii, drumeţii  la Tăul Zânelor, la izvorul de apă minerală Borcuţ, trasee montane marcate, o vizită la Castelul Dracula lângă Pasul Tihuţa, posibilităţi de practicare a ciclismului montan, a alpinismului sau pe apă, a caiacului şi pescuitului, în lacul Colibiţa.

La ieşirea din Bistriţa Bârgăului drumul începe să urce şerpuind, peisajul devenind din ce în ce mai sălbatic. La vreo 7 Km de Bistriţa Bârgăului, apar barajul de acumulare şi lacul Colibiţa.  Ocolul lacului durează 2 ore cu maşina, de unde şi denumirea de „mica mare de la munte” cu care îşi face reclamă zona. Aici, echipa Radio România Internaţional s-a oprit la Fishermans Resort, unul din sponsorii acestei ediţii a concursului nostru şi a aflat de la dl.Vasile Coruţiu, managerul amintitei locatii, ce atracţii ne aşteaptă odată ajunşi aici: <<Suntem aşezaţi la poalele Călimanilor, la 40 km de Bistriţa, la 17 km de pasul Tihuţa, şi suntem într-o depresiune care ne avantajează din punctul de vedere al climei. Chiar ne lăudăm că avem cea mai curată zonă din ţară. Aici beneficiem practic şi de mare şi de munte şi de aceea noi şi avem sloganul că suntem „Marea de la munte”. Avem condiţii de cazare la 3 stele, avem restaurant, cramă, un mic centru SPA, o mică sală de fitness, avem terenuri de sport în exterior, ambarcaţiuni pentru agrement pe apă, pescuit, organizăm şi trasee de off-road, trasee de drumeţii cu ghid, spre vârful Călimani, care e la 18 km de noi, la înălţimea de 2000 de metri. O să aducem şi nişte căluţi pentru a face şi echitaţie şi drumeţii cu caleaşca.>>

Pe Valea Bârgăului stilul de viaţă tradiţional românesc îşi păstrează actualitatea, majoritatea localnicilor având activităţi precum agricultura, creşterea animalelor şi meşteşugăritul, cele mai cunoscute din zonă fiind livezile cu pruni şi stânele de oi.

Zona este cunoscută la nivel internaţional ca fiind locul unde a trăit Contele Dracula şi unde în urmă cu 150 de ani Bram Stoker a găsit o lume plină de legende fiind inspiraţie pentru romanul „Dracula”. Pentru a da viaţă legendelor locale din zona Tihuţa, se propune realizarea unui parc de aventură cu tematica Dracula care să cuprindă următoarele activităţi: Alpine Coaster, Roller Coaster cu tematica Dracula, „Castel” tematic Dracula, zonă de căţărare, sisteme tiroliană pe categorii de vârstă, zonă pentru sărituri, tir cu arcul.”

          Mulţumind celor doi colegi care v-au fost astăzi ghizi, vă reamintim că ascultătorii RRI vor putea intra în posesia Marelui Premiu - o excursie de 8 zile ( 7 nopţi) cu pensiune completă, în perioada 15 –30 septembrie 2016 pentru doi ascultători în judeţul Bistriţa –Năsăud, mai precis în municipiul Bistriţa, la Piatra Fântânele ( Hotel „Castel Dracula”) şi la Colibiţa- pe malul lacului artificial de acumulare omonim - sau premii şi menţiuni în obiecte, oferite de generoşii parteneri ai Concursului nostru.

          Până la următoarea întâlnire cu dumneavoastră, vă salută de la Bucureşti

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5