„Valeria Peter Predescu”, cântec spre nemurire

Festival-Concurs de Interpretare a Muzicii Populare Româneşti „Valeria Peter Predescu” şi-a tras cortina peste ediţia a IV-a. Despre calitatea aceastui eveniment însă, de abia de acum se va vorbi. Ecourile vor fi cu siguranţă multe şi frumoase. Concurenţi din toată ţara au venit pentru a participa la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri din ţară.
Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud au prezentat la Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” un eveniment în care tradiţiile şi-au dat mâna cu bucuria frumosului.
Premianţii Festivalului-concurs „Valeria Peter Predescu” au fost aleşi în urma evoluţiei în faţa publicului, dar mai ales a unui juriu de specialitate, format din: preşedintele juriului-Elise Stan-realizatoare de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, Viorica Barbu Iuraşcu-etnomuzicolog, lect. univ. dr. Facultatea de Arte a Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti, Ileana Vieru-realizatoare de emisiuni folclorice la Radio România, Cleopatra Lorinţiu-scriitoare, realizatoare la Televiziunea Română şi redactor şef al ziarului „Zaman”, Maria Costea Lirca-realizator emisiuni folclorice Radio Târgu-Mureş, prof. Gelu Furdui-dirijor şi etnomuzicolog, Alexandru Pugna, interpret de muzică populară, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Razalia Fucă, profesor de canto, director al Şcolii Populare de Artă Bistriţa, Cornelia Ardelean Archiudean, interpretă de muzică populară din jud. Bistriţa-Năsăud, colegă de cântec şi generaţie cu artista Valeria Peter Predescu.
Premiul de popularitate, dat de public, a fost câştigat de o Georgiana Chrobatiuc- Suceava, care a primit şi un Premiu Special acordat de juriu. Premiul Centrului Judeţean pentru Cultură a fost câştigat de bistriţeanul Paul Ban, şi a fost înmânat de directorul instituţiei, dr. Gavril Ţărmure. Premii Speciale au primit şi Viorica Mânăstire şi Oana Hoza de la noi din judeţ, precum şi Iulia Geanovu, din Vâlcea. Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui cântec din repertoriul Valeriei Peter Predescu a fost înmânat de Nicolae Valeriu Predescu, fiul artistei, şi a mers la Georgiana Chrobatiuc- Suceava, care a interpretat emoţionant doina “O făcut tata fântână”. Prtemiul III a mers la Iulia Bucur – Cluj, Premiul II – Ioana Bogdan-Sibiu, Premiul I- Georgiana Păduraru-Bacău. Marele premiu al ediţiei din acest an a mers în Maramureş, la Larisa Uţă şi a fost înmânat de viceprimarul George Avram.
Omul de televiziune Elise Stan a spus că a fost una dintre cele mai frumoase ediţii de până acum, concurenţii fiind foarte buni, iar emoţia întâlnirii cu cântecul Valeriei foarte mare. De altfel, gala a debutat cu prezenţa celei care girează cu numele ei festivalul, Valeria Peter Predescu, pe un ecran gigant, cu câteva din gândurile ei despre rapsozi şi cântec, film din arhiva familiei.
Grupul „ Valeria Peter Predescu “, Lenuţa Purja, Mărioara Dragotă, Florin Ologeanu, Liviu şi Antonela Ferche Buţiu au deschis seria recitalurilor din acest an. Ionuţ Dănuţ Popescu, câştigătorul festivalului anul trecut s-a aflat şi el în recital. Anuţa Motofelea s-a prezentat într-un costum extraordinar al Valeriei, inclusiv celebra traistă cu cântece însoţind-o pe scenă. Colegi şi prieteni dragi Cornelia Ardelean Archiudean şi Alexandru Pugna au avut recitaluri care au bucurat publicul de acasă. Dintre prietenii care au cântat cu celebra artistă năsăudeancă de-a lungul timpului, au fost prezenţi la Bistriţa Florentina şi Petre Giurgi, Mariana Anghel (sărbătorită în direct pe scena bistriţeană), Nicolae Sabău ( arhiva TVR păstrând în filmoteca de aur celebra găină dată de ardeleni), Viorica Flintaşu ( care cu lacrimi în ochi a prezentat şlagărul “Bade frumoşi ochişori”), precum şi Gheorge Roşoga, prezent cu a lui şlagăr “Gheorghe” pentru prima dată la Bistriţa. Merită toate felicitările Orchestra Profesionistă „Dor Românesc”, care sub bagheta maestrului Ştefan Cigu a reuşit în cele aproape 6 ore de spectacol să dovedească, încă odată, că este una dintre cele mai bune orchestra din ţară. Prezentatorii aceastei ediţii Alexandru Pugna şi Emilia Ometiţă, cei care s-au ocupat în detaliu de fiecare element al festivalului, au reuşit să apropie spectatorii de evoluţia fiecărui interpret, prin datele concrete despre aceştia. Prin acest festival folclorul nu va pieri, iar numele Valeriei Peter Predescu va fi mereu în actualitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5