Cânt la lume că mi-i dragă

Valeria Peter Predescu-Anuţa Maria Motofelia

Am lăsat lucrurile să se aşeze după Festivalul “Valeria Peter Predescu” pentru a limpezi sufletul de euforia sărbătorii. Pentru mine Valeria Peter Predescu înseamnă mult mai mult decât strălucirea scenei. Înseamnă un brand pe care trebuie să-l respectăm ca lumina ce vine din vatra strămoşească, este dorul şi dragostea, este frumuseţea neperitoare, este autenticul. Am iubit-o şi am respectat-o pe Valeria Peter Predescu şi acelaşi lucru îl voi face şi de acum înainte. Cred că am fost prieteni care au împărtăşit aceeaşi dragoste pentru ţăranul român, acelaşi foc aprins pentru vatra identităţii noastre. Acum, când vezi că oameni care nu aveau nici cel mai elementar respect pentru valoarea strămoşească se consideră promotori ai numelui marii artiste mă retrag din vizorul reflectoarelor şi mă întristez. Îi las pe ei să se creadă mari…

Am ascultat albumul “Cânt la lume că mi-i dragă” început de doamna Valeria Peter Predescu şi continuat de Anuţa Maria Motofelia în ziua de Rusalii. Atunci am simţit că e bine să stau cumpătat şi să sorb fiecare vers, fiecare trăire, fiecare linie melodică. Formaţia instrumentală condusă de Anghel Urs a fost şi de această dată la înălţime. Doamna Valeria îşi alegea întotdeauna foarte atent muzica. Totul era pregătit, linia melodică imprimată, mai urma să fie suprapusă vocea. Bunul Dumnezeu a rânduit ca artista să imprime două doine de o aleasă sensibilitate: “Balada lui Tănase Todoran” şi “Supărarea şi urâtu”. Dacă balada sfinţilor martiri năsăudeni am cunoscut-o cu toţii, doamna Valeria cântând-o inclusiv la canonizarea acestora pe platoul de la Salva, despre doină putem spune că adună toate trăirile Valeriei din ultimii ani, fiind greu de ascultat pentru cei sensibili fără a fi însoţită de lacrimi.

Înainte de a vorbi despre următoarele 15 piese, interpretate de Anuţa Motofelia, vreau să vă spun că am însoţit-o cu scrisul pe acest drum încă de când a venit la Liceul de Muzică, fiindu-mi prezentată de doamna Valeria Peter Predescu. De atunci Anuţa noastră din Arşiţa a crescut frumos, primul succes fiind Moştenitorii TVR, apoi angajarea ca solistă profesionistă la Ansamblul “Dor românesc”. Una dintre emisiunile în care Valeria Peter Predescu a fost alături de Anuţa Motofelea a fost “Dedicaţiile lui Menuţ”. Iată ce spunea marea noastră artistă despre Anuţa, în 3 ianuarie 2007, mărturie care a rămas pe bandă: “ Anuţa Motofelea a făcut mari progrese şi îi doresc în continuare o carieră strălucită. Are două atuuri foarte importante în lumea muzicii, în primul rând este o fată frumoasă, apoi are un bun simţ moştenit de acasă, de la Arşiţa, de la părinţii ei care au crescut-o într-o modestie şi într-o dragoste pentru lucru. Apoi are glas. Trag nădejdea că va ajunge un nume foarte cunoscut în muzica populară. Îi doresc o carieră strălucită şi să nu uite să ţină pe lângă ea şi copiii într-un grup folcloric”.

Aşadar Anuţa a moştenit o avere. De care trebuie să aibă grijă. Şi dacă nu va uita sfaturile profesoarei ei va fi într-adevăr un nume în cântecul popular. Pentru asta trebuie să rămână la fel şi de acum încolo: cu dragoste de sat, cu dragoste de oameni, modestă, apărătoare a tradiţiilor şi a rapsozilor. Un şirag de piese a imprimat Anuţa, toate cu gândurile şi trăirile doamnei Valeria Peter Predescu. Cântece de ţară, de neam, de glie, de frumuseţi româneşti. Toate cantata acum de Anuţa, care ne duce pe plaiurile Valeriei. Nu putea lipsi de pe album faimosul obicei al “Găinii”, făcut celebru în lumea întreagă de doamna Valeria. Un album moştenire dăruit Anuţei Motofelia de familia, un pas enorm în cariera tinerei interprete, dar şi o responsabilitate pe măsură.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5