USR şi Platforma România 100 au lansat, la Bistriţa, iniţiativa cetăţenească „Oameni noi în politică”. Vezi cele şapte modificări propuse în sistemul electoral!

Nu mai puţin de 26 de organizaţii civice şi patru partide politice au lansat, săptămâna aceasta, strângerea de semnături pentru iniţiativa cetăţenească de reformă a legilor electorale „Oameni noi în politică”. Iniţiativa cetăţenească a primit avizul Consiliului Consultativ şi a fost publicată în Monitorul Oficial al României.
La Bistriţa, lansarea acestei iniţiative civice a avut loc în prezenţa deputatului USR, Cristina Iurişniţi, şi a membrilor Platformei România 100 – av. Adrian Zagrai şi Rodica Dobranis – care au anunţat că se mizează pe strângerea a 3-4000 semnături. Pentru a ajunge în votul Parlamentului, iniţiativa cetăţenească de reformă a legislaţiei electorale are nevoie de cel puţin 100.000 de semnături din cel puţin 11 judeţe ale României şi din Bucureşti, strânse în următoarele luni.
Această iniţiativă cetăţenească îşi propune 7 modificări al căror scop este să simplifice accesul cetăţenilor competenţi la politică şi să îmbunătăţească oferta politică. În primul rând, este voprba despre alegeri corecte prin implementarea unui sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, dar şi prin filmarea întregului proces de numărare a voturilor. În al doilea rând, se propune eliminarea pragului electoral pentru alegerile locale şi europarlamentare, asta pentru că reglementarea electorală defavorizează partidele mici şi iniţiativele politice locale sau regionale.
Iniţiativa cetăţenească propune reducerea numărului de semnături necesare pentru a candida la toate tipurile de alegeri pentzru a da acces şi egalitate de şanse în politică.
A patra propunere, probabil cea mai importantă, enunţată şi de deputatul Cristina Iurişniţi, vizează alegerea primarului în două tururi de scrutin, pentru „a fi siguri că primarul ales are susţinerea a mai mult de jumătate dintre locuitori”. O altă modificare urmăreşte reprezentarea rata diasporei în Parlament, adică dublarea numărului de reprezentanţi, şi anume 8 deputaţi şi 4 senatori.
Votul preferențial pe liste de partid (liste deschise), astfel încât cetățeanul să poată vota candidatul preferat, nu lista în ordinea impusă de șefii de partid este o altă propunere de modificare a legislaţiei electorale cuprinsă în această iniţitivă cetăţenească. Nu în ultimul rând, se doreşte “un vot liber pentru românii aflaţi în străinătate”, astfel ca acei cetăţerni aflaţi în străinătate, dar care au păstrat domiciliul oficial în ţară să poată vota oriunde în străinătate pentru reprezentanţii judeţului din care provin, adică pentru parlamentarii care vor reprezenta judeţul său de domiciliu.
Proiectul Oameni noi este inițiat de 26 de organizații civice și 4 partide politice Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu și Mișcarea România Împreună, Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor, Partidul Oamenilor Liberi, Uniunea Salvați România.
Inițiatorii și susținătorii acestei inițiative cer ajutorul românilor care doresc să sprijine proiectul de reformă electorală, să semneze sau să devină voluntari în campania „Oameni noi în politică”, accesând site-ul: www.oameni-noi.ro sau pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/oameninoiinpolitica.

Comentarii

16/09/18 11:38
Carcotas

Pai, au vazut ca nu au nici o valoare si ca sa incapa si ei la "ciolan" ... vor sa reduca procentul...
Efectiv ar trebui aprobate doar acele partide, care raportat la populatia din stat, sa atinga musai un prag minim, hotarat in Parlament... nu orice "hastag, vuvuzeala, bordura, sau urlau ..." din drum ... sa intre el la ciolan, ca asa vrea el ... si sa ne oblige pe noi marea majoritate a populatiei sa ascultam pe toti " na.ta.raii " si hop cu ei in " partid politic " !
Nu le-as da voie sa intre in activitatea politico-legislativa si executiva din stat decat numai de la macar 20% in sus ... N-au decat sa-si "uneasca " ideile si sa-si faca partide puternice si viabile.

21/09/18 09:32
Nasaudean

Poate intr-un alt partid, de o cu totul alta structura si ideologie politica decat toate partidele aflate astazi in " pozitie " sau " o-pozitie " . Pana acuma, cei aflati " in plata " la aceasta data, toti s-au perindat la putere si Romania astazi este rezultatul actiunilor acestora.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5