Univers coşbucian la Bistriţa

În momentul dispariţiei fulgerătoare , profesorul George Vasile Raţiu avea în tipar monografia „Univers coşbucian la Bistriţa”. Cartea a părut la Editura „Mesagerul”, cu o prefaţă de prof. dr. Mircea Gelu Buta, în care se aduce un omagiu postum dascălului şi scriitorului care credea cu fanatism de apostol în idealurile sale. Pentru început facem cunoştinţă cu legăturile poetului George Coşbuc cu bistriţenii, mai ales după stabilirea, la Herina, a surorii Anghelina, căsătorită cu preotul Constantin Pop.

George Vasile Raţiu are meritul de a readuce în atenţia noastră vremurile trecute din jurul anului 1890, când stabilit la Bucureşti, poetul este stăpânit de dorul plaiurilor natale, la Bistriţa având doi colegi de şcoală, pe George Linul şi George Matheiu. Se pare că şi în acea perioadă scriitorii erau destul de greu ajutaţi, Coşbuc scriindu-i, în 1893, fratelui Aurel, aflat în armată la Bistriţa, că ar dori să scoată un volum la tipograful Mathei din Bistriţa, dacă grănicerii ar cumpăra 500 de exemplare. Este vorba despre volumul „Balade şi idile”, despre a cărui apariţie consemna şi revista Minerva. Călătorii precum cea la înmormântarea mamei sau venirea la botezul sau la nunta unui nepot, despre participarea la o petrecere câmpenească, au primit, peste timp, trăsături de legendă, George Vasile Raţiu spunând că abia în 1908 îi este permisă poetului întoarcerea pe locurile natale. Este perioada în care vizitează pe nepoata Valeria şi pe soţul acesteia, preotul Pantelimon Zagrai la Bistriţa Bârgăului, în Bistriţa fiind întâmpinaţi cu căldură, alături de soţia Elena şi fiul Alexandru. Când venea în urbea noastră, Coşbuc poposea la Paulini, un mic restaurant situat pe str. Lemnelor, astăzi Pietonalul Liviu Rebreanu, la nr. 27, unde acum se află magazinul Velvet. Aici îi cânta maestrului Coşbuc orchestra lui Carol Goghi Vestitu, un fel de Barbu Lăutaru al Bistriţei, care i-a cântat şi lui Alexandru Odobescu.

O bună parte a monografiei aduce un omagiu intelectualului Grigore Pletosu profesorului George Coşbuc. Suntem părtaşi la o rememorare a acelor întâlniri prin interviul luat, în anul 1977, lui George Matheiu jr., fiul colegului de liceu a lui Coşbuc, care-i recita, la 7 ani, maestrului poeziile vremii. Cartea include apoi câteva date despre recenziile despre George Coşbuc în presa bistriţeană, în Minerva, Revista Ilustrată sau Revista Bistriţii. Ajungem de la viaţa literară a secolului XX la înfiinţarea Cenaclului George Coşbuc, la prezentarea membrilor acestuia, la instituţiile care astăzi îşi leagă numele de poetul nostru, amintind aici Casa de Cultură a Sindicatelor, care găzduieşte Cenaclul, sau Centrul Cultural Municipal George Coşbuc. Să nu uităm de statuia lui George Coşbuc amplasată, la 7 mai 1978, în Parcul Municipal, operă a sculptorului Gavril Covalschi. Făcând scurte fişe ale membrilor Cenaclului Coşbuc, regăsim apoi date despre zilele care îi poartă numele în fiecare an, în luna octombrie. O carte care include şi un interviu cu Dumitru Munteanu, directorul Editurii George Coşbuc, precum şi fotografii importante, unele inedite, despre popasurile pe care bardul de la Hordou le-a avut între bistriţeni. O monografie de care ne bucurăm, iată, după trecerea la cele veşnice a profesorului George Vasile Raţiu care, acum, stă la taifas cu George Coşbuc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5