Un număr de 580 bistriţeni au absolvit cursurile de formare profesională derulate prin AJOFM BN

De la începutul anului până în prezent, nu mai puţin de 734 şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi s-au înscris în programele de formare profesională, anunţă directorul executiv Otilia Râpan de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud. În urma celor 30 de serii de cursuri, aferente unui număr de 14 meserii, au absolvit cursul 580 de persoane. Planul de Formare Profesională al AJOFM BN pentru anul 2013 prevede formarea profesională a 860 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
“Până la sfârşitul anului 2013, se vor desfăşura prin Centrul de Formare Profesională Bistriţa şi alte programe de formare profesională, în meserii precum cea de bucătar, competenţe informatice, ospătar, zidar – pietrar – tencuitor şi lucrător în comerţ. La acesta dată se fac înscrieri pentru cursul de lucrător în comerţ şi ospătar care vor începe în cursul lunii septembrie”, explică Otilia Râpan.
Cursul de lucrător în comerţ durează 12 saptămâni, fiind cuprinse 360 de ore de pregătire, dintre care pentru teorie sunt alocate 120 de ore, iar pentru practică, 240 de ore. În urma absolvirii acestui program de calificare, cursanţii vor dobândi o serie de competenţe precum prezentarea produselor şi serviciilor aferente vânzării, promovarea imaginii standului, crearea mediului ambient necesar vânzării, întocmirea documentelor specifice activităţii de vânzare, menţinerea stocurilor de rezervă, verificarea stocurilor cu vânzarea, aplicarea procedurilor de calitate şi a normelor de protecţia muncii şi P.S.I. Cursul se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi înregistraţi în evidenţele agenţiei, cât şi persoanelor încadrate în muncă care doresc să dobândească o noua calificare.
Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, prevede ca serviciile de formare profesională se acordă gratuit, pentru şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi, absolvenţi, refugiaţi, străini care au lucrat în Romania, persoane care nu au putut ocupa un loc de muncă dupa repatriere sau dupa eliberarea din detenţie, precum şi persoane care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare şi care sunt înregistrate la agenţie.

Comentarii

05/09/13 00:03

Se putea si mai bine :D

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5