Un job de-o vară! Asta au căutat circa 400 de elevi la Târgul locurilor de muncă

Aproximativ 400 de elevi din Bistriţa au participat miercuri la Târgul de joburi pentru tineri, găzduit de Colegiul Tehnic Infoel, manifestare promovată în cadrul “Săptămânii tineretului”.

Evenimentul organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu Direcţia pentru Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud s-ar fi bucurat probabil de o prezenţă şi mai mare dacă cineva de la Bucureşti ar fi luat în calcul faptul că în aceeaşi zi a fost programată şi simulare la o probă de BAC.

La Târgul de joburi au ajuns elevii claselor IX-XI de la LPS Bistriţa, Liceul Teoretic Sanitar, Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu”, Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” şi cei de la instituţia gazdă.

Nu mai puţin de 53 de angajatori de pe raza judeţului au ofertat peste 260 locuri de muncă vacante, în domeniul construcţiilor, alimentaţiie publice, al industriei textile şi pielăriei sau a maselor plastice etc. Oricum, tinerii au fost interesaţi de “un job de-o vară”, ca ospătar, chelner, barman, vânzător de îngheţată, spălător auto, de ce nu, femeie de serviciu. De altfel, o cunoscută firmă din Bistriţa a strâns câteva zeci de CV-uri pentru un nou club care se va deschide în Piaţa Mihai Eminescu.

De cealaltă parte, pentru posturi de (sub)inginer, economist etc. nu s-a înghesuit cineva. Nici nu ar fi avut cine. Deşi angajatorii au oferit locuri de muncă şi pentru meseriaşi – electromecanic, tinichigiu auto, lăcătuş mecanic - sau pentru necalificaţi, nici aici nu s-au făcut cozi la depunerea CV-ului.

Bursa specială rezervată tinerilor a fost un bun prilej pentru tineri de a intra în contact cu potenţialii angajatori, de a învăţa să completeze un CV şi de “a obţine” un interviu.
***
“Cu acest prilej, am readus în atenţia angajatorilor şi facilităţile pe care le acordăm pentru încadrarea în muncă a elevilor şi studenţilor, conform Legii 72/2007. Astfel, angajatorul care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază, pentru fiecare elev sau student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (în prezent – 500 lei). Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 zile lucrătoare într-un an calendaristic. Diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator fin fonduri proprii”, ne-a declarat directorul executiv Otilia Râpan, din cadrul AJOFM BN.
Potrivit acesteia, angajatorilor, dar şi tinerilor le-au fost prezentate şi prevederile legale care vizează acordarea subvenţiilor pentru încadrarea tinerilor cu vârste cuprinse între 16-25 ani, aflaţi în dificultate (contractul de solidaritate), dar şi pentruabsolvenţi. De altfel, în septembrie, va fi organizată şi Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi.

***
Evenimentul s-a constituit şi într-un bun prilej de promovare a programelor de formare profesională derulate de CFP Bistriţa în 2013. De altfel, menţiona şeful Centrului de Formare Profesională Bistriţa – Valeria Mosil Tămăşoi – tinerii care nu reuşesc să ocupe un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ beneficiază de gratuitate în formararea profesională.

Tinerii şi nu numai se pot califica în nu mai puţin de 14 meserii – bucătar, coafor, dulgher, instalator, lucrător în comerţ, competenţe informatice, ospătar, patiser, zidar, manichiurist, cosmetician, technician masseur, lucrător în structure construcţii şi fierar betonist – pentru care primesc certificate cu recunoaştere naţională.

Şi de această dată, grupele de manichiură/pedichiură şi cele de coafor au dat culoare Bursei, arătându-le tinerilor că “meseria este brăţara de aur”, formulă care în România pare învechită, dar în UE este la ordinea zilei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5