Un Cetăţean de Onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, în Top 300 cei mai bogaţi români din 2018!

Revista Capital a lansat Top 300 cei mai bogaţi români pentru anul 2018, care au o avere cumulată de 24,52 miliarde euro, o sumă cu 6,4% mai mare faţă de anul trecut.

Pe primul loc figurează Ion Ţiriac (79 ani), cu o avere de 1,9-2 miliarde euro, cu afaceri în auto, imobiliare, sport, servicii financiare şi energie. Locul doi este ocupat de Dragoş şi Adrian Pavăl, din Bacău, care deţin Dedeman, cu o avere estimată la 1,7-1,8 miliarde euro. Pe locul III se află Zoltan Teszari (48 ani), din Bihor, cu afaceri în telecomunicaţii, media şi energie, care controlează compania Digi Communications, afaceri estimate la 600-620 milioane euro. Pe locul IV este Iulian Dascălu (49 ani, Iaşi), cel mai mare proprietar român de centre comerciale din ţară, cu afaceri de 500-550 milioane euro. Gruia Stoica, care deţine cel mai mare grup feroviar şi operator logistic din România şi din Europa de Sud-Est – Grampet – este pe locul V, cu o avere de 450-500 milioane euro, cea mai cunoscută firmă a sa fiind Grup Feroviar Român.

În primii zece cei mai bogaţi români intră şi George Becali (400-500 milioane euro), Radu Dimofte (cel care a adus în România KFC, Pizza Hut sau Taco Bell şi care deţine şi hoteluri în România), Frank Timiş (industria extractivă), Anca Vlad (industria farmaceutică, grupul Fildas-Catena) şi Iulian Stanciu (deţine Network One Distribution, cel mai mare distribuitor IT din ţară, proprietarul Flanco şi are 22% din acţiunile eMAG).

         În regiunea Nord-Vest, în Top 300 Capital apar 37 de milionari, cu o avere totală de 2,42 miliarde euro, cel mai bogat fiind Zoltan Teszari. Este regiunea cu cei mai mulţi milionari, după Bucureşti-Ilfov.

Bistriţa-Năsăud nu are niciun reprezentant în Top 300 Capital, fiind printre puţinele judeţe nereprezentate. Judeţul nostru este doar gazdă pentru afacerile unor oameni de afaceri din Top 300, ceea ce este foarte bine.

Astfel, în topul celor mai bogaţi români figurează, pe locul 79, antreprenorul Dorel Goia, Cetăţean de Onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, cu afaceri în valoare de 72-75 milioane euro. Dorel Goia (63 ani) este principalul acţionar, dar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei Teraplast. Clujeanul Dorel Goia este strâns legat de economia judeţului nostru. Primele investiţii în judeţul nostru datează din 2001, când a achiziţionat SC Hermes SA. Ulterior, acesta a investit în achiziţionarea unor pachete semnificative la două dintre cele mai performante companii din judeţ, respectiv Teraplast şi Rombat. Dorel Goia a absolvit Facultatea de Istorie-Filozofie, fiind 12 ani profesor de istorie la un liceu din Cluj. În 1990 a renunţat la cariera didactică şi a înfiinţat trei firme. De altfel, în mai 1990 a accesat la Banca de Investiţii primul credit acordat unei firme din judeţul Cluj, pentru a construi o pizzerie care funcţionează şi acum. În 2001 devine investitor la Hermes Bistriţa, în perioada 2007-2012 a fost acţionar la Rombat, iar din 2006 este acţionar la Teraplast, Politub, Terasteel, Teraglass şi Depaco Băicoi. În 2017, înfiinţează Terasteel Serbia.

         Un alt nume care are afaceri în judeţul nostru inclus în Top 300 Capital este Vasile Dan, mai exact familia Dan, pe locul 87. Familia Dan are afaceri estimate la 66-68 milioane euro. De loc din Negreşti Oaş, acesta deţine Dan Steel Group Beclean – Companie listată la Bursă şi Dan Steel Group Negreşti, grupul fiind lider de piaţă pe segmentul de produse trefilate (sârmă, plasă de sârmă şi cuie).

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]