Un bistriţean propune înfiinţarea unei Asociaţii a bolnavilor de Parkinson!

Numărul persoanelor cu boala Parkinson va creşte în curând la proporţii pandemice, concluzionează cercetatorii. Într-un articol nou, cercetătorii susțin că comunitatea medicală trebuie mobilizată pentru a răspunde acestei amenințări iminente de sănătate publică.

"Pandemiile sunt de obicei asociate cu boli infecțioase precum Zika, gripa și HIV", a spus Dorsey. Dar tulburările neurologice sunt acum principala cauză a handicapului în lume şi cea mai rapida creştere este boala Parkinson. Lucrarea se bazează pe studiul Global Burden of Disease, co-autor al Dorsey, care a apărut în The Lancet Neurology în septembrie și a arătat că tulburările neurologice sunt acum sursa principală de handicap la nivel global. Acest studiu a urmărit prevalența bolilor neurologice cum ar fi Parkinson, Alzheimer, accident vascular cerebral, epilepsie, meningită, encefalită, scleroză multiplă și migrenă, atât la nivel global, cât și pe țară.

În comentariile lor, autorii subliniază că între 1990 şi 2015, prevalenţa Parkinson mai mult decât dublu şi se estimeaza ca 6.9 milioane de oameni de pe glob au boala. Până în 2040, cercetătorii cred că numărul persoanelor cu Parkinson va creşte la 14,2 milioane, pe măsură ce populaţa se îmbolnăveşte, iar rata de creştere va depăşi nivelul bolii Alzheimer. Aceste estimări sunt, probabil, conservatoare din cauza insuficienței raportării, misdiagnozei și speranței de viață în creștere.

Pentru a combate această pandemie în creștere, autorii susțin că comunitatea medicală ar trebui să urmeze aceleași strategii care, în 15 ani, au transformat HIV dintr-o boală necunoscută și fatală într-o stare cronică extrem de tratabilă.

"Persoanele infectate cu HIV pur si simplu au cerut tratamente mai bune si s-au reunit cu succes atat pentru constientizare, cât si pentru tratamente noi, literalmente legate de ele insele la usile companiilor farmaceutice", a spus Bloem. "Astăzi, HIV a devenit o boală cronică care poate fi tratată, această creștere viitoare a numărului de pacienți cu Parkinson este frapantă și sincer îngrijorătoare, considerăm că este urgent ca persoanele cu Parkinson să se adreseze industriei farmaceutice și factorilor de decizie politică, cerând măsuri imediate de luptă această amenințare enormă ."

Autorii susțin că comunitatea Parkinson trebuie să se unească și să-și concentreze activismul în sprijinul: dezvoltării unei mai bune înțelegeri a cauzelor de mediu, genetice și comportamentale și a factorilor de risc pentru Parkinson pentru a ajuta la prevenirea debutului; creşterea accesului la asistenţă medicala - un procent estimat de 40 la sută din persoanele cu boala iîn SUA şi Europa nu văd un neurolog şi numărul este mult mai mare în ţările în curs de dezvoltare; pledează pentru creșterea finanțării cercetării pentru boală; și reducerea costului tratamentelor - mulți pacienți din țările cu venituri mici nu au acces la medicamente care să asigure atât salvarea vieții, cât și îmbunătățirea calității vieții.

 "De prea mult timp, comunitatea Parkinson a fost prea liniștită în privința acestor probleme", a spus Dorsey. "Bazandu-se pe motto-ul comunităţii SIDA de" tăcere = moarte ", comunitatea Parkinson ar trebui să-şi facă vocea auzită. Povara actuală si viitoare a acestei boli depinde de actiunea lor. "Prea mulți oameni au Parkinson astăzi și mai mult se vor confrunta cu diagnosticele mâine", a spus Todd Sherer, Ph.D., CEO al Fundației Michael J. Fox pentru cercetarea Parkinson. Noi toți, guvernul, organizațiile de pacienți, cercetători, medici şi pacienti - trebuie să lucrăm împreună pentru o mai bună îngrijire pentru cei care trăiesc cu aceasta boală şi de cercetare spre un viitor fără Parkinsons.

-- Adrian Adrian-Paul Radu (Preşedinte Asociatie „Laleaua rosie” Buzau)

Sunt sute de bolnavi in judeţul nostru care au nevoie de informare şi de ajutor. Este nevoie de o Asociaţie care să facă acest lucru, scrie Mihai Canea, care potae fi contactat la tel 0753054899, [email protected], Facebook-GRUP PARKINSON BISTRITA NASAUD.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5