Un beclenar, premiat de Academia Franceză de Științe

Beclenarul Ioan-Mihai MIRON, în vârstă de 38 ani, cercetător la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Grenoble, a primit, luna trecută, Premiul IMT  - Academia de Ştiinţe din Franţa, care recompensează în fiecare an contribuţia ştiinţifică excepţională la nivel european în mai multe domenii. Mihai Miron a fost a fost premiat alături de alţi doi laureaţi - Ange Nzihou și  Pierre Comon - sub cupola Institut de France.      

             Mihai Miron este unul din experţii mondiali în spintronică, o disciplină care se concentrează asupra studierii și controlului proprietăților electromagnetice ale electronilor. Cercetarea lui Ioan-Mihai Miron în domeniul spintronicii se concentrează asupra noilor sisteme magnetice de stocare a informațiilor. 

Premiul i-a fost decenat lui Mihai Miron pentru contribuţia sa majoră la descoperirea inversării magnetizării induse de perechile de orbite de spin.  Această posibilitate deschide un potențial semnificativ de reducere a consumului de energie și a fiabilității MRAM ((Magnetic Random Access Memory), singurul tip de memorie nevolatilă compatibilă cu evoluția vitezei celor mai recente procesoare. Această nouă memorie ar trebui cât de curând să înlocuiască memoria de tip SRAM (Static Random Access Memory), cu care lucrează procesatoarele acum.  

Lucrările lui Ioan Mihai Miron a făcut obiectul numeroaselor brevete și au contribuit la crearea unui start-up Antaios.
În anul 2016, Antaios a primit Marele Premiu al Concursului de Creație a Inovațiilor de Afaceri I-Lab. Ioan Mihai Miron a obţinut o bursă ERC Grant Starting în 2014,  pe baza unei lucrări recunoscute la nivel mondial aşa cum demonstrează numeroasele citări ale publicaţiile sale.

***  

Acest premiu anual, fondat  de Institutul Mines-Télécom, în partenariat  cu Fundaţia Mines-Télécom, recompensează un cercetător de mai puţin de 40 de ani care a avut o contribuție majoră la inovarea într-unul din aceste domenii: științele și tehnologia revoluției numerice în industrie, știința și tehnologia tranziției energetice, ingineria mediului.

Academia Franceză de Științe este una din cele cinci academii care fac parte din Institutul francez. Scopul său este încurajarea și protejarea cercetării, care contribuie la progresul științei. Ea a fost creată în 1666, de Ludovic al XIV-lea.

 ***

Ioan Mihai Miron a absolvit Colegiului Național Petru Rareș Beclean. Și-a continuat studiile la Facultatea de Fizică a UBB Cluj-Napoca pe care le-a absolvit în anul 2004. Masteratul și doctoratul le-a făcut în Franța, la Universitatea Joseph Fourier din Grenoble, iar apoi un postdoctorat la Barcelona. Din 2011 este cercetător la CNRS Grenoble.

Mihai Miron este fiul profesorului de fizică Costel Miron de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean, fost director adjunct al instituţiei şcolare şi distins cu titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Beclean.    

 

https://blogrecherche.wp.imt.fr/2018/11/14/mihai-miron-magnetisme-cache-memoire/

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5