Un august … fierbinte

prof. Augustin Rus

Când folosesc termenul de  „fierbinte” nu mă refer la temperaturile înregistrate în această lună de termometre, temperaturi care în unele zone ale țării se apropie sau chiar stabilesc recorduri, ci la multitudinea de evenimente care au marcat, într-un fel sau altul, istoria națională.

   În luna august și-a încheiat viața pământească Traian, conducător al Imperiului Roman care a reușit să-i înfrângă pe daci și să transforme cea mai mare parte a teritoriului locuit de ei în provincie romană declanșând prin aceasta procesul de romanizare a populației din acest spațiu geografic. Tot în luna august, murea răpus de ciumă la Zemun, lângă Belgrad, Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și pentru scurt timp guvernator al Ungariei, care s-a opus cu succes pătrunderii turcilor spre Europa Centrală. Un asasinat mișelesc săvârșit lângă Câmpia Turzii și un martir cu ecou european au dus la dispariția domnitorilor Mihai Viteazul, cel care a reușit să realizeze prima unire a Țărilor Române și a lui Constantin Brâncoveanu împreună cu cei patru fii și sfetnicul Ianache, vrednici apărători și sprijinitori ai credinței ortodoxe.

   Mari bătălii au avut loc de-a lungul timpului în această lună, bătălii prin care s-a scos în evidență eroismul românilor și priceperea conducătorilor  - bătălia de la Călugăreni (1595), asediul Plevnei (1877), continuarea teribilelor confruntări de la Mărășești, Mărăști și Oituz, (confruntări de la care s-au împlinit recent 100 de ani).

   Un moment de cotitură a avut loc la 23 august 1944, cu urmări pentru o perioadă de aproape o jumătate de secol.

   Istoricii, și nu numai ei, au adunat în timp documente, mărturii, păreri ale participanților la aceste eveniment etc. și pe baza lor au prezentat celor doritori să știe și să recunoască faptul că românii au un trecut „european” cu nimic mai prejos de al altor popoare – este de datoria tuturor generațiilor să-l cunoască și să-l prezinte „fără ură și părtinire” atunci când situațiile și evenimentele permit acest lucru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5