TUBERCULOZA ÎN ROMÂNIA

Soc. Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sanatatii-DSP BN

În România tuberculoza constituie una din problemele prioritare de sănătate publică, iar Strategia Naţională de Control al Tuberculozei, are la bază direcţiile şi coordonatele stabilite de către Planul Global OMS de stopare a Tuberculozei până în 2015 şi după. Oiectivul major al Programului îl constituie oprirea cât mai rapidă a răspândirii infecţiei şi a bolii în rândul populaţiei, aceasta presupunând diagnosticarea cât mai promptă a tuberculozei la o persoană simptomatică şi tratarea ei până la vindecare.
România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi decedează anual. Pe judeţe, Dolj, Mehedinţi, Olt prezintă cele mai multe cazuri, iar Harghita, Covasna şi Sibiu cele mai puţine.
România continuă Programul Naţional de Control al Tuberculozei aliniindu-se obiectivelor şi strategiei OMS şi Stop TB.
În România, se inregistreaza anual un numar de 1.200 de persoane decdate prin tuberculoza şi atinge alte 15.000 pe an, în majoritate din rândul populaţiei tinere şi active. Deşi s-a înregistrat o scădere sensibilă a numărului total de noi îmbolnăviri (de la 18.215 cazuri în 2011 la 15.382 de cazuri în 2013), tuberculoza continuă să pună probleme mai ales în mediul rural, acolo unde prezentarea la medic se face, de obicei, în stadii avansate ale bolii.
În 2013 a fost elaborat Programul național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei ca program național de sănătate publică finanțat din bugetul Ministerului sănătății, prin Ordinul nr. 422 din 29 martie 2013 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor de sanatate publica pentru anii 2013 - 2014, completat prin ordinul 1150/2013 specifică la art 1, aliniat 1.
Obiective strategice ale Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al
Tuberculozei (conform Strategiei Naționale de Sănătate a MS 2014 -2020) sunt Îmbunătăţire a capacităţii de management programatic şi de intervenţie pentru prevenirea şi controlul TB şi mai ales a formelor TB MDR/XDR si Ameliorarea condiţiilor de tratament şi asigurarea accesului tuturor pacienţilor la medicaţia anti-TB de linie I şi II indicată, conform standardelor internaţionale.
Asigurarea unui un sistem eficace de suport şi încurajare a pacienţilor şi comunităţii, inclusiv cu sprijinul asistenţei medicale comunitare
Îmbunătăţirea controlului infecţiei TB în unităţile medicale de profil şi minimizarea riscurilor la personalul medical prin măsuri metodologice şi administrative (protocoale, proceduri, infrastructură, echipament/măsuri individuale de protecţie), formarea personalului implicat in masiri de control al infectiei.( http://www.marius-nasta.ro/tb).
Tuberculoza este mortală... dar poate fi vindecată cu tratament corespunzător. Tratamentul constă în medicație zilnică. El se presecrie de medicul specialist ftiziolog și durează 6-8 luni, chiar dacă bolnavul se simte tratat mai bine după cîteva săptămâni de tratament.Întreruperea tratamentului este o mare greșeală pentru că boala va reveni și se va trata mult mai greu.Un tratament corect se face în prezența personalului medico-sanitar! După încheierea tratamentului se efectuează controale periodice până la doi ani.Tratamentul tuberculozei pulmonare este GRATUIT, indiferent dacă sunteți asigurat sau nu!
Tuberculoza se previne prin respectarea regululor generale de igienă personală (acoperirea gurii la tușit) , a locuinței (camere curate, aerisite), prin vaccinare BCG a tuturor nou-născuților, depistarea timpurie a bolii prin controale medicale periodice (inclusiv prin examen radiologic), tratarea corectă a pacienților bolnavi de TBC și tratamentul preventiv al persoanelor expuse la risc (în contact cu bolnaviii de TBC etc.), evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, alimetație echilibrată, regim ordonat de viață și de muncă (odihnă suficientă), spălarea mâinilor și evitatea folosirii în comun a obiectelor de uz personal, întreținerea curățeniei și îmbunătățirea condițiilor de locuit.

Comentarii

29/03/18 10:16
VICTOR

Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.

Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.

Acuzat de omor

-Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.

Morga in salon

O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.

Personalul, redus la tacere

Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.

Externari preferentiale

Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.

Frig in saloane

Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.

Scuze prin acuze

Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.

In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5