Triplă sărbătoare la Blăjenii de Sus! Eroii nu mor niciodată!

"Triplă sărbătoare la Blăjenii de Sus!

Printr-un gest minim: o carte biografică, un bust din bronz si amenajarea unui Muzeu Memorial in Blajenii de Sus, au fost aduse in actualitate faptele "Eroului Dezrobirii Ardealului", Generalul Grigore Balan!

Felicitări tuturor celor care au contribuit la realizarea unui asemenea eveniment de mare încărcătura emoțională!", transmite preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan. 

 

Cu acest prilej a avut loc lansarea cărţii “Generalul GRIGORE BĂLAN – eroul dezrobirii Ardealului”, s-a desfăşurat o ceremonie militară şi religioasă, fiind dezvelit bustul generalului erou, activitatea încheindu-se cu inaugurarea muzeului dedicat acestei personalităţi.

La activitate a participat prefectul judeţului Bistriţa – Năsăud,  Ovidiu Victor Frenţ, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud - Emil Radu Moldovan, Înalt Preasfinţia Sa, arhiepiscop si mitropolit Andrei Andreicuţ, comandantul Diviziei 4 Infanterie “GEMINA”, general maior dr. Ioan Manci, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN”, colonel Iulian Berdilă, coloneii (rez.) Ioan Cordovan, Vasile Măgeruşan, preşedinti ai Filialelor judeţului Bistriţa-Năsăud a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”, a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, membri ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, colonel (rez.) Gheorghe Tanco, primarul comunei Şintereag - Ioan BOB, comandanţii unităţilor subordonate brigăzii, cadre militare active, în rezervă şi retragere, alături de invitaţi şi cetăţeni din localitate.

Lansarea cărţii “Generalul GRIGORE BĂLAN – eroul dezrobirii Ardealului” a avut loc în Biserica Ortodoxă din localitate în prezenţa unui numeros auditoriu, ulterior manifestîrile continuând cu desfăşurarea ceremoniei militare şi religioase.

A fost acordat onorul militar persoanelor oficiale, a fost salutat Drapelul de Luptă şi a fost trecuta în revistă formaţia. Imnul Naţional al României a fost intonat de toţi cei prezenţi, ulterior fiind dezvelit bustul generalului erou Grigore BĂLAN, opera sculptorului bistriţean Marius Mocanu.

Serviciul religios a fost oficiat de către IPS Andrei Andreicuţ, împreună cu un sobor de preoţi, la final, Înalt Preasfinţia Sa adresându-se celor prezenţi cu un cuvânt de învăţătură.

Au fost rostite alocuţiuni, s-a depus o coroană de flori la bustul generalului erou, garda de onoare formată din militari ai Brigăzii 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN” defilând în ritmurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa.

La finalul activităţilor, a fost inaugurat muzeul generalului erou Grigore BALAN, manifestările încheindu-se cu un concert susţinut de Muzica Militară a garnizoanei Bistrita şi cu un spectacol folcloric al Ansamblului Profesionist „Dor Românesc”. Au fost momente emotionante si putem afirma cu tărie: “CINSTE EROILOR NOŞTRI, EROII NU MOR NICIODATĂ!”

*** 
 
Grigore Bălan (n. 1896 Bajenii de Sus, jud. Bistrița-Năsăud; - d. 13 septembrie 1944Sinaia) a fost un general român, care a luptat în cel de-al doilea război mondial. Potrivit Wikipedia, a  urmat școala militară, iar la absolvirea acesteia, în anul 1915, a fost avansat la gradul de sublocotenent.

Încă de la începutul lunii noiembrie 1918, Consiliul Național Român din Bistrița a lansat o proclamație. Vajnicul locotenent Grigore Bălan a fost citat printre "cei mai buni fii ai țării". Încadrat în funcția de locțiitor al comandantului, tânărul ofițer a coordonat acțiunile întreprinse pentru luarea în stăpânire a cazărmilor fostului Regiment 17 Infanterie. A îndeplinit funcțiile de comandant al Grupului 5 Vânători de Munte (1941-1943), comandant secund al Diviziei 2 Munte (1943-1944) și comandant secund al Diviziei 1 Munte (1944). La începutul lunii septembrie 1944, Divizia 1 Munte lupta alături de Divizia de voluntari "Tudor Vladimirescu" pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe. Aveau loc lupte grele cu puternice forțe inamice germane la Ilieni și pe malul stâng al râului Olt, la Chichiș. Colonelul Balan a fost rănit grav de un foc de artilerie pe teritoriul localității Arcuș la 9 septembrie 1944. El a murit la spitalul din Sinaia patru zile mai târziu, fiind înaintat post-mortem la gradul de general de brigadă. A fost înmormântat în cimitirul militar din București.

Pentru eternizarea memoriei sale, un bulevard din municipiul Sfântu Gheorghe a primit numele generalului erou, iar la 150 m sud de podul de peste pârâul Arcuș, s-a ridicat o cruce pe locul unde generalul-erou a căzut grav rănit. De asemenea, numele său este purtat și de o stradă din municipiul Bistrița. În anul 1992 s-a construit un bust în curtea Comandamentului Brigăzii 1 Vânători de Munte din Bistrița (în prezent Brigada 81 Mecanizată).

Generalul Balan a fost primul general român căzut la datorie pentru eliberarea Transilvaniei în al doilea război mondial.

A fost decorat post-mortem cu Ordinul "Mihai Viteazul", în rang de Cavaler.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5