Triplă inaugurare la Livezile: sala de sport, grădiniţa şi DJ 172G

          Acum patru ani, primarul Traian Simionca a preluat Primăria comunei Livezile într-o situaţie dificilă. Potrivit acestuia, nu a fost o lucrare pe raza comunei Livezile, începută înainte de 2012, fără să aibă restanţe sau un proces pe rol. „Au fost 28 de procese pe rol pe care le-am dus la bun sfârşit. Nu am procese cu nicio firmă, sunt cu toate datoriile la zi, cu toate investiţiile plătite la zi”, ne-a declarat, mulţumit de mandatul său, primarul Traian Simionca.

          Miercuri, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, a vicepreşedintelui Dorin Popescu, a fostului prefect – Ioan Ţintean (liderul ALDE BN), dar şi al multor localnici, primarul Simionca a inaugurat trei obiective de investiţii foarte importante pentru comunitate, şi anume drumul judeţean 172G – Livezile – Dorolea – Cuşma, Grădiniţa din Livezile şi sala de sport. Per total, vorbim de aproximativ 20 milioane lei, concretizaţi în proiecte cu un impact major pentru comunitatea din Livezile.

Drum ca-n palmă între Livezile şi Cuşma. De anul viitor, se continuă asfaltarea spre Satu Nou

          Primul obiectiv recepţionat de oficialităţi a fost DJ 172G, între Livezile şi Cuşma, prilej pentru săteni să se arate încântaţi de ceea ce s-a realizat pentru comunitatea lor. Valoarea lucrărilor de modernizare a transonului de aproximativ 14 km – executate de Dimex Company SRL -  este de peste 17 milioane lei, aproximativ 4 milioane de euro, cu sursă de finanţare mixtă, de la bugetul Consiliului Judeţean şi de la Guvernul României. „Sunt aproximativ 1500 de oameni care locuiesc în această zonă şi care s-au bucurat de această investiţie. Îmi pare rău că vechiul executiv a făcut un proiect care se încheie chiar la intrarea în sat şi nu l-a dus până la Satu Nou, cât ţine tronsonul de drum judeţean. Am prins bani în acest an pentru documentaţia tehnică şi eu sper ca la rectificarea din iulie să putem prinde bani şi în cursul anului acesta, cel târziu anul viitor, să continuăm asfaltarea drumului către Satu Nou”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, la recepţia lucrărilor. Acesta l-a felicitat pe primarul Traian Simionca pentru implicarea în bunul mers al acestui proiect, fiind permanent pe şantier, între oameni. „E unul dintre cei mai buni primari ai judeţului care  a preluat o primărie într-o situaţie extrem de delicată. Nu doar că a adus-o la linia de plutire, dar a reuşit ca după primii doi ani, după ce a terminat cu masca de oxigen la Primărie, că Primăria era pe aparate, a reuşit să dezvolte investiţii foarte importante pentru Livezile”, a adăugat preşedintele Moldovan.

          În completare, primarul Simionca a menţionat că „se scrie istorie pentru comuna Livezile” pentru că oameni care au locuit în acele localităţi de peste 80 de ani nu au mai crezut că vor vedea drumul asfaltat. „Am primit o veste mare de la Satu Mare, încă 7 km au intrat pe linia de finanţare. Asta înseamnă că până în toamnă vom mai face încă 7 km de străzi şi 9 km de drum agricol. Am făcut un calcul, în acest mandat, cu aceşti 14 km, cu drumul asfaltat spre Dumbrava – 4,2 km plus cei din interiorul comunei, am trecut de 22 km într-un mandat. Cu încă 16 km, dacă-i punem cap la cap, ajungem până în Beclean. Este foarte mult într-un mandat de patru ani. Sunt primari care au avut patru mandate şi nu au reuşit să facă ce am făcut eu într-unul”, a declarat Traian Simionca.

          În context, fostul prefect Ioan Ţintean a precizat că în 2012, cei de la ALDE au adus la Primăria Livezile „un primar harnic şi un colectiv inimos”, care şi-a armonizat programul cu Consiliul Judeţean. „Se poate vedea că nu a fost o guvernare judeţeană rea. Astăzi se vede că Livezile este o comună europeană, care a armonizat viaţa cetăţenilor din Livezile, rivalizând cu o localitate din Europa Centrală şi de Est. Cred că Traian nu se va opri aici şi împreună cu colegii lui, în mandat viitor, va dezvolta şi alte aspecte, în sensul că nu va uita nici de viaţa locuitorilor, de şcoli, grădiniţe, asistenţă socială şi viaţa culturală, de care el este foarte legat”, a spus liderul ALDE BN.

          Nu în ultimul rând, vicepreşedintele Popescu, în calitate de preşedinte al Comisiei de recepţie, a remarcat calitatea lucrărilor de pe acest drum judeţean, dar şi multitudinea de proiecte de acest gen care au fost realizate în ultimii patru ani, în Bistriţa-Năsăud, asta pentru că orice ţară civilizată are, în primul rând, infrastructură.

Grădiniţa din Livezile, la standarde educaţionale europene

          Grădiniţa cu Program Prelungit din Livezile, dată în funcţiune în primăvara acestui an,  este o investiţie finanţată prin Ordonanţa 28/2013, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală prin MDRAP. Valoarea proiectului este de 1,4 milioane lei, dar finalmente, vorba reclamei, valoarea este nepreţuită prin bucuria celor 75 de copii care sunt educaţi aici şi pentru cadrele didactice care-şi desfăşoară activitatea la standarde europene. „Copiii care învaţă aici au condiţii foarte bune, la cel mai înalt nivel. Ţinând cont de problema demografică pe care o avem, cred că astfel de investiţii pe care Guvernul României le sprijină sunt foarte bine venite. Trebuie făcută o analiză foarte serioasă cum poate fi stimulată natalitatea, pentru că altfel viitorul României nu o să arate foarte bine. Avem probleme foarte serioase în zona demografică şi atât noi, administraţia locală, împreună cu Guvernul şi Comisia europeană, va trebui să vedem ce soluţii găsim”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.

          De cealaltă parte, directorul instituţiei şcolare a remarcat faptul că investind în educaţie, se investeşte în viitorul copiilor noştri. Aceasta a remarcat că, în prezent sunt patru grupe de grădiniţă cu program normal, însă au început şi înscrierile pentru o grupă cu program prelungit, asta pentru că spaţiul este generos.

          Nu în ultimul rând, primarul Simionca a motivat oportunitatea acestei investiţii, asta pentru că preşcolarii învăţau în condiţii improprii. „Sperăm ca această grădiniţă să fie pentru copii un motiv pentru a veni cu bucurie să înveţe”, a declarat primarul comunei.

Sala de sport, inaugurată oficial, după doar opt luni de la reluarea lucrărilor

          Sala de sport de la Livezile a fost o investiţie începută în 2008 de Compania Naţională de Investiţii, licitaţia desfăşurându-se în periopada 2006-2007. Firma care a câştigat la acea vreme era Cipt Partener. „Au început să lucreze la feronerie şi zidărie, după care au ajuns în proces cu comuna Livezile, proces care a durat aproape cinci ani. Am preluat această investiţie cu tot cu proces, a fost un titlu executoriu pentru datorii. Pentru sala de sport, lucrarea a fost relicitată în toamna lui 2015, firma a început lucrările în noiembrie şi în aproape 7 luni s-a finalizat. Din cele 36 miliarde lei vechi, au mai rămas de executat lucrări de 13 miliarde. Se poate şi cu bani puţini dar cu firme serioase să faci obiective frumoase. Toată lumea a rămas uimită de pardoseală, dar şi de calitatea lucrărilor. Tot ceea ce înseamnă utilităţi – apă, canalizare, extindere parcare – au fost suportate din bugetul local, însumând 170.000 lei”, a dezvăluit din povestea acestui proiect, primarul Traian Simionca.

          La evenimentul inaugural, preşedintele Radu Moldovan le-a promis copiilor din Livezile că va organiza un antrenament cu public al echipei de handbal CSM Bistriţa, pentru a promova această disciplină sportivă şi în localitate.

          Fostul prefect Ioan Ţintean l-a felicitat pe primarul comunei Livezile pentru că şi-a orientat investiţiile atât spre infrastructura rutieră, cât şi înspre cea şcolară şi de petrecere a timpului liber. „Oamenii muncesc, dar trebuie să se şi recreeze, iar la Livezile se dezvoltă tot mai mult posibilitatea de recreere, de petrecere a timpului liber. Ştim ce înseamnă dansul şi cultura pentru comuna Livezile, avem acum şi sala de sport şi nu peste mult timp vom vedea ce înseamnă valorificarea resurselor naturale şi mă refer aici la zona cu slatină”, a menţionat Ioan Ţintean.

          Nu în ultimul rând, primarul Traian Simionca a remarcat faptul că această sală de sport poate găzdui competiţii de fotbal, handbal, volei, baschet, tenis de câmp şi tenis cu piciorul, având toate dotările necesare, dar şi 154 de locuri pentru spectatori. Alături de primar au fost juniorii de la Voinţa Livezile, care se află pe locul II în campionatul judeţean din 16 echipe. „Creştem copii, sportivi, pentru viitor”, a concluzionat edilul comunei.

***

          În ceea ce priveşte piaţa auto de la Livezile, în această primăvară au fost executate lucrări de modernizare. Consiliul Local a aprobat un Regulament de funcţionare al pieţei auto, prin care se prevede o taxă de 120 lei/lună pentru parcarea maşinilor în  zona împrejmuită, asta pentru că sunt mulţi doritori, care au mai multe maşini. Deocamdată, sunt 91 de locuri disponibile pentru închiriere. Anual, administraţia locală din Livezile încasează aproximativ 180.000 lei din tarifele practicate pentru intrarea în piaţă, însă închirierea locurilor ar putea conduce la dublarea veniturilor. În această vară, Primăria Livezile inteţionează să asfalteze zona.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5