Trei proiecte în valoare de peste 85 milioane lei, finanţate prin PNDL II, la Bistriţa. Ovidiu Creţu: Selectarea proiectelor s-a făcut şi pe bază de lobby

Municipiul Bistriţa beneficiază de finanţare pentru trei proiecte în cadrul etapei a II-a a Programului Naţional de Dezvoltare Locală, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Valoarea totală a celor trei investiţii depăşeşte 85 milioane de lei, fiind vorba de drum de acces şi utilităţi aferente Complexului Sportiv Polivalent, de reabilitarea şi modernizarea Liceului de Muzică „Tudor Jarda” şi de consolidarea şi modernizarea corpului A (corp liceu) de la CN Liviu Rebreanu.
Iniţial, cele trei proiecte au fost pregătite în vederea accesării de fonduri europene, însă modificarea Ghidurilor a făcut ca acestea să nu mai fie eligibile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
„Am ajuns practic fără soluţie şi la utilităţi, şi la „Liviu Rebreanu” şi la „Tudor Jarda”. Obiectivele respective au fost scoase din orice zonă de finanţare. Ideea de a forţa, de a încerca să intrăm pe PNDL a fost a lui Cristi Niculae, el e mai politic un pic decât mine şi a spus „hai să încercăm”. Sprijinul a fost politic pentru a obţine cele trei proiecte. Spun foarte clar, Radu Moldovan, care este la nivel naţional într-o funcţie importantă în Comitetul Naţional, a reuşit să impună şi cele 3 proiecte de la Bistriţa în afară de celelalte. Faptul că reuşim să rezolvăm aceste obiective importante pe alte surse de finanţare decât bugetul propriu, ne permite ca să accesăm credite să facem Aqua Park-ul sau alte lucrări pe care le vom considera că merită să fie realizate. (...) Eu spun că selectarea proiectelor în cadrul PNDL s-a făcut şi pe bază de lobby. N-ar trebui să fie aşa, dar pe finanţările care au fost în perioada Guvernului Boc, nu am obţinut niciun leu. Au făcut pârtia de la Gura Humorului, au făcut alte obiective, foarte bine că s-au făcut, dar putea să facă şi pârtia din Bistriţa. Sunt bani mulţi pe cele 3 proiecte şi sunt lucrări complexe”, a declarat primatul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu.
Proiectul „Drum de acces şi utilităţi aferent Complexului Sportiv Polivalent” are o valoare totală de 35,106 milioane lei, din cfare 76,08% va fi asigurat de la bugetul de stat. Investiţia va asigura drumuri de acces şi utilităţi de apă, canal, energie electrică şi iluminat pentru acest complex sportiv, care va cuprinde pe lângă pârtia de schi finalizată şi un complex de agrement acvatic, terenuri de fotbal, piste pentru ciclişti, clădiri administrative etc. În perioada imediat următoare se va da ordinul de începere a proiectului tehnic, iar după obţinerea autorizaţiei de construire se va demara procedura de achiziţie publică pentru realizarea lucrărilor. Execuţia este estimată a fi demarată în aprilie 2018.
Reabilitarea şi modernizartea Liceului de Muzică „Tudor Jarda” are o valoare de 10,330 milioane lei, din care 90,33% este finanţată din bugetul de stat. Principalele lucrări vizează asigurarea rezistenţei şi stabilităţii clădirilor (corp A, B şi sala de sport), refacerea în totalitate a învelitorii, completarea spaţiilor de învăţământ cu cele de studiu individual, mărirea suprafeţei prin mansardarea corpurilor A şi B. De asemenea, vor fi refăcute în totalitate finisajele interioare şi exterioare, înlocuirea tâmplăriei, a tuturor instalaţiilor interioare, reamenajare grupuri sanitare etc. Nu în ultimul rând, va fi reamenajată incinta şcolii, suprafeţele de recreaţie, urmând să fie montat mobilier urban. Pentru acest proiect urmează să se obţină autorizaţia de construire şi apoi se va demara procedura de achiziţie publică. Lucrările vor fi demarate în iunie 2018.
Cel mai mare proiect finanţat prin PNDL II îl reprezintă consolidarea şi modernizarea corpului de liceu a C.N. Liviu Rebreanu, în valoare de 40,072 milioane lei, din care peste 78% reprezintă finanţare de la bugetul de stat. Vor fi intervenţii la pereţii demosolului pentru rezistenţa şi stabilitatea clădirii, inclusiv înlocuirea planşeelor de pe coridoare. Va fi restaurat patrimoniul imobil (tâmplării, mobilier istoric, lucrări de fier forjat), toate instalaţiile interioare (sanitare, termicve şi electrice) vor fi înlocuite, grupurile sanitare vor fi reamenajate. La demisol vor fi amenajate spaţii pentru activităţi educaţionale şi ocazionale, inclusiv arhivă. Prin proiect este prevăzut şi mobilier, echipamente şi dotări audio-vizuale şi IT adaptate învăţământului interactiv în 28 săli de clase. Vor fi reamenajate toate laboratoarele, dar şi sala de festivităţi. Proiectul prevede şi revitalizarea Parcului dendrologic, dar şi înlocuirea îmbrăcăminţii asfaltice din curte. În perioada următoare se va contracta proiectul tehnic (termenul de depunere a ofertelor este 24 iulie), apoi se va obţine autorizaţia de construire, iar lucrările vor debuta, cel mai probabil, în iunie 2018.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5