Ziua Mondiala de Lupta Impotriva HIV/SIDA

Transmiterea virusului HIV prin consumul de droguri injectabile

Anul 2009 se apropie de sfirsit iar calendarul sanatatii se apropie si el de incheierea activitatilor care au rol de promovare, informare si educare in diverse probleme de sanatate de mare impact asupra populatiei. Unul dintre cele mai importante momente este al celebrarii in intreaga lume la 1 decembrie a Zilei Mondiale de Lupta Impotriva HIV/SIDA in acest an avind mesajul”Deschide-ti inima! SIDA poate fi invinsa cu tratament neintrerupt”

Virusul care provoaca SIDA se numeste virusul imunodeficientei umane (HIV). Se transmite pe cale sexuala sau sanguina si distruge celulele sistemului imunitar, sistem care are rolul de a ne apara de infectii. Contaminarea cu virusul HIV trece in general neobservata. Uneori ea se traduce prin anumite semne (dureri de cap, febra, diaree, stare de oboseala, reactii cutanate) care dispar de la sine in citeva zile de la patrunderea virusului in organism.

Pentru ca infectia cu HIV are particularitatea de a ramine silentioasa (fara simptome) ani indelungati iar persoanele afectate sint seropozitive pentru HIV si pot transmite virusul, pe baza datelor disponibile dorim sa atragem atentia in mod deosebit asupra transmiterii virusului HIV prin consumul de droguri injectabile. Rata prevalenţei HIV la consumatorii de droguri injectabile este de 38.5%-50.3% în Ukraina şi de 37% în Federaţia Rusă.

In general, in Europa de Est, transmiterea virusului HIV prin consumul de droguri injectabile rămâne cea mai răspandita cale de îmbolnăvire în regiune. Cu o rată de transmitere rapidă între partenerii sexuali consumatori de droguri injectabile, ţările din aceste zone trec printr-o perioadă de tranziţie de la epidemia transmisă prin consum de droguri injectabile la cea transmisă prin contact sexual neprotejat.

De asemenea, echipamentul de injectare nestrelizat a stat la baza a 57% din totalul de cazuri noi de îmbolnăvire în Europa de Est, în anul 2007. Un număr estimat la 3.7 milioane de persoane consumă droguri injectabile, una din patru persoane fiind bănuită a fi infectată cu virusul HIV. În Europa de Est transmiterea pe cale sexuală a virusului HIV a cauzat 42% din totalul de noi îmbolnăviri în anul 2007.

Suprapunerea dintre consumul de droguri injectabile şi contactul sexual neprotejat, înlesneste transmiterea infecţiei HIV în regiune. În Federaţia Rusă, studiile relevă că mai mult de 30% din practicanţii de sex comercial îşi injectează droguri. În Ukraina, prevalenţa HIV în rândul persoanelor care practică sexul comercial variază între 13.6% şi 31.0%.

HIV se transmite prin contact sexual neprotejat (fara prezervativ), prin singe (folosirea in comun a echipamentelor de injectare a drogurilor, ace de tatuaj, ace pentru gaurirea urechilor, contact direct cu single unei persoane infectate, ritualul fratilor de cruce, folosirea in comun a lamelor de ras etc), de la mama la fat (in timpul sarcinii, la nastere sau prin alaptare).

HIV nu se transmite prin: stringere/imbratisare, tuse sau stranut, transpiratie, lacrimi, sarut uscat, tintari/oricare alte insecte, mincare preparata de o persoana infectata, toaleta sau obiecte de toaleta, furculinte/linguri/cutite/pahare, birouri/banci scolare, scaune autobuze etc.

Cum ne protejam de HIV/SIDA? Aminarea inceperii vietii sexuale, folosirea corecta a prezervativului la orice contact sexual, evitarea contactului cu singele oricarei persoane, injectarea cu droguri (cale majora de de transmitere a virusului).

Activitatea de prevenire printre cei care au tendinta de a experimenta drogurile injectabile pune accentul pe urmatoarele reguli: seringile, echipamentele de injectare nu se folosec niciodata in comun; se folosesc numai seringi si ace noi sterile; seringile folosite se pun intr-un container rigid, care sa nu permita iesirea accidentala a acelor si, deci, inteparea!

Cele spuse pina acum in acest articol se pot rezuma la : te poti proteja de HIV/SIDA stind departe de droguri, aminind relatiile sexuale sau optind pentru relatii sexuale stabile si sigure.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5