Ţintean acuză faptul că bugetul pe 2012 este făcut doar pentru a satisface clientela puterii

Liderul PNL B-N Ioan Ţintean, membru în Comisia de buget-finanţa a Camerei Deputaţilor, critică proiectul de buget pentru anul 2012 şi spune despre el că satisface clientela politică a puterii fără a ţine cont de necesităţile reale ale României. El a făcut referire şi la sumele alocate judeţului Bistriţa-Năsăud.

,,În ce priveşte judeţul nostru prin proiectul de buget pe anul 2012 faţă de 6 miliarde şi câteva sute de milioane câte au fost prevăzute, anul 2011 a fost prevăzut cu peste 10 miliarde, deci vom avea 64% în ce priveşte suma alocată pentru drumuri comunale şi regionale.

La echilibrarea bugetelor locale faţă de peste 40 de miliarde alocate în 2011, în 2012 vom avea peste 29 de miliarde de lei.

Nu-l fericesc aici pe domnul Radu Moldovan care va fi preşedintele judeţului fără nici un dubiu, la o sumă diminuată la 74%, total, anul viitor vom avea multe probleme şi trebuie să gândim împreună o sumedenie de proiecte cu finanţare europeană şi alte categorii de resurse atrase pentru a putea echilibra bugetele comunelor şi bugetul judeţului”, a afirmat deputatul PNL Ioan Ţintean.

Pentru bugetul pe 2012 opoziţia USL a propus 10 măsuri pentru a aduce mai mulţi bani la buget şi pentru a relansa economia: reducerea CAS, reducerea TVA, treptat, la 19%, reducerea TVA pentru agricultură la 9%, indexarea pensiilor cu rata inflaţiei şi 50% din salariul mediu pe economie, menţinerea sumei alocate pentru cofinanţarea proiectelor europene (ştiind că pentru cofinanţare, contribuţia României la aceste proiecte a fost redusă la doar 5%).

Pentru creşterea fondurilor la bugetul de stat au fost sintetizate alte 5 măsuri: reducerea cu 50% din cheltuielile cu bunurile şi serviciile, oprirea risipei prin PNDI şi alte proiecte similare, blocarea cheltuielilor politice prin Fondul de rezervă al Guvernului, menţinerea contribuţiei actuale la pilonul 2 de pensii (pensiile private), stimularea atragerii de noi fonduri europene.

,,Eu cred că dacă vom reuşi să impunem principalele măsuri pe care USL le-a propus în proiectul de buget pe 2012, se vor recupera aceste diferenţe care astăzi sunt deosebit de grave şi aşa vom reuşi să înlăturăm acele problematici legate de închiderea primăriilor şi de dezvoltarea locală şi judeţeană în ce ne priveşte.

Pe de altă parte fondul de rezervă destinat premierului trebuie redus draconic pentru a împiedica distribuirea resurselor prin sistemul bine cunoscut denumit sistem clientelar.

Noi trebuie să propunem modificarea legii finanţelor locale care este o lege organică şi care trebuie să cuprindă doar acele măsuri pentru situaţii de urgenţă şi nu pentru sistemul de atribuire în mod clientelar a banilor din fondul de rezervă a guvernului”, a concluzionat Ioan Ţintean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5