Tinere familii româneşti din ţările scandinave, la Cuibul Visurilor din Maieru

În fiecare vară, cu binecuvântarea şi participarea PS Macarie, Episcopul ortodox al românilor din Europa de Nord, credincioşii români şi scandinavi petrec împreună o săptămână de rugăciune, activităţi educative şi drumeţii recreative. Evenimentul din acest an, la care participă 20 de familii împreună cu adolescenţi şi copii, se desfăşoară în perioada 1-7 iulie într-un mirific cadru natural, lângă Mânăstirea Cormaia şi are ca temă un verset din cartea biblică sapienţială a Proverbelor, Domnul îl binecuvintează pe omul blând şi darnic-Proverbe 22,8.
PS Macarie a spus că sfântul Voievod Ştefan cel Mare, sărbătorit de Biserică acum câteva zile, este ocrotitorul Centrului de Tineret al Episcopiei Ortodoxe a Românilor din Europa de Nord.
La Muzeul „Cuibul Visurilor” din Maieru, tinerele familii de români din Suedia, Danemarca şi Norvegia, au fost interesate să vadă pagini din istoria acestor locuri şi au rămas impresionate de Liviu Rebreanu, patronul spiritual al muzeului, cel mai mare romancier al românilor. Grupul nordic a fost însoţit de cinci preoţi.

Comentarii

05/07/17 09:14
Vizitator

Muzeul "CUIBUL VISURILOR" din Maieru infiintat la 27 noiembrie 1957, prin inaugurarea unei expozitii memoriale Liviu Rebreanu, se datoreaza stradaniei neobositului profesor, scriitor, muzeograf si om de cultura SEVER URSA. Colectiile muzeului adunate cu truda si migala pun in valoare obiecte care au apartinut lui Liviu Rebreanu (piese de mobilier, editii princeps, corespondenta), precum si exponate etnografice si istorice valoroase de pe Valea Somesului. Numele "Cuibul Visurilor" atribuit muzeului, este dat de nuvela cu acelasi titlu de Liviu Rebreanu, in care marele scriitor vorbeste cu nemarginita admiratie despre Maieru, satul copilariei sale ca despre un „cuib” al fericirii depline şi al visurilor frumoase. Intorcandu-se cu trenul in satul copilăriei sale, Rebreanu exclama in nuvela Cuibul Visurilor, copleşit de emoţie: "Uite Vărarea (Maieru)... Din varful Magurii, soarele o priveste ca un ochi de foc, ocrotitor. Lumina aurie o mangaie si o leagana... soseaua o taie in doua, nesfarsita, iar Somesul o spala ca pe un copil rasfatat... si totusi, cat e de mare! Nici cu inchipuirea n-o poti cuprinde."

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5