Timp de trei zile, matematica e regină la Beclean. Peste 300 de elevi participă la Concursul intejudeţean „Sever Aurel Groze”

În această seară s-a dat startul celei de a VI-a ediţii a  Concursului Interjudeţean de Matematică „Sever Aurel Groze”, iniţiat şi organizat de prof. Vasile Marc de la Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” Beclean. Deschiderea oficială a avut loc la Colegiul Naţional "Petru Rareş", în prezenţa inspectorului şcolar general din Ministerul Educaţiei Naţionale, Daniel Grigorescu, a prof. univ. dr. Dorin Andica de la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca-preşedintele concursului, a inspectorului şcolar general Camelia Tabără, a primarului Becleanului  - Nicolae Moldovan, dar şi a numeroşi concurenţi şi cadre didactice.

       „A venit momentul, cu ajutorul multor oameni de suflet, să organizăm cea de a VI-a ediţie a Concursului interjudeţean de matematică „Sever Aurel Groze”. În urmă cu şase ani, am început timid, cu participarea elevilor numai din Regiunea de Nord-Vest, exceptând judeţul Gorj. Am ajuns acum la un număr record de peste 300 de candidaţi din 10 judeţe, plus Bistriţa-Năsăud, în total 11 judeţe. Comcursul „Sever Aurel Groze” a devenit pentru oraşul Beclean, pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, un brand în domeniul matematicii, din acest colţ de ţară”, a declarat prof. Vasile Marc.

         Acesta a precizat că nu ar fi putut organiza această competiţie matematică de anvergură decât în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Beclean, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Liceul Tehnologic Agricol, Liceul Tehnologic Henri Coandă, având ca sponsori Cl Beclean, BCR România- Filoala Beclean, Dimex 2000 Company, Frasinul, Ocolul Silvic Şanţ, Asociaţia Someş-Ţibleş Năsăud, Miron Construct Beclean, Fundaţia Umanitară „Henri Coandă” Bistriţa, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Neira Beclean, Corex Prima SRL Beclean.

***

În completare, inspectorul şcolar  general de matematică din Ministerul Educaţiei Naţionale, Daniel Grigorescu, le-a mulţumit elevilor pentru că participă la acest concurs,în timp ce colegii lor se gândesc deja la vacanţă. „Faptul că participaţi la acest concurs, entuziasmul şi pasiunea de care daţi dovadă reprezintă cam singurele satisfacţii şi recompense pentru profesorii voştri, pentru profesorii care au muncit să organizeze acest concurs. Entuziasmul de care daţi dovadă participând la acest gen de concurs de matematică face ca profesorii voştri săprindă putere, să vadă că meseria pe care o fac merită să fie făcută, să strângă din dinţi”, a punctat inspectorul şcolar general din MEN, Daniel Grigorescu.

         Acesta le-a vorbit elevilor şi despre bucuria de a participa şi de a vedea în ceilalţi concurenţi doar parteneri, viitori prieteni. Drept exemplu au fost daţi doi elevi care au vorbit la Olimpiada Naţională de Matematică, dar în general toţi olimpicii, care nu vorbesc despre premii şi medalii, ci doar despre atmosferă, muncă, plăcerea rezultatului, „de bucuria de a participa”.

„Niciodată nu îi veţi auzi pe aceşti foşti olimpici vorbind despre partenerii lor de concurs ca despre nişte vrăsmaşi, ca despre nişte duşmani care trebuie învinşi. Întotdeauna vorbesc despre paetenerii lor de concurs ca despre nişte prieteni, viitori oameni cu care vor colabora. (...) Vă rog ca, dincolo de încordarea şi emoţia concursului de mâine, să fiţi în stare să vă bucuraţi de această participare. Reţineţi, nu încrâncenare! Fiţi bucuroşi,important e să participi şi să învăţaţi din această participare. Acest concurs nu este un capăt de ţară şi un final de carieră, este una din multele şi multele etape care vor contribui la dezvoltarea dumneavoastră, deci luaţi-l ca atare, bucuraţi-vă de el”, a spus inspectorul ministerial Daniel Grigorescu.

***

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a punctat faptul că aceşti copii care iubesc matematica, dar şi profesoriilor, găsesc resurse şi energie pentru a mai participa la concursuri. „Apreciem efortul organizatorilor. Acest concurs şi-a câştigat reputaţia unuia impecabil din perspectiva calităţii şi a nivelului subiectelor şi a onestităţii şi corectitudinii cu care se face verificarea  şi ierarhia. Salutăm prezenţa profesorilor universitari care întotdeauna dau valoare acestor competiţii”, a spus şeful IŞJ BN. Camelia Tabără i-a mulţumit primarului Nicolae Moldovan că susţine activitatea Centrului de Excelenţă, care are grupe şi la Beclean. „E un în care ne-am virusat cu toţii de spiritul şi emulaţia competiţiei în matematică, la Cluj-Napoca, în perioada 3-14 iulie va fi o excepţională sărbătoare a matematicii, Olimpiada Internaţională, care sperăm să fie un excelent exemplu pentru copiii noştri, pentru că, până la urmă, matematica e regina, cu ea ne putem bate cu oricine, din orice colţ al lumii”, a mai adăugat inspectorul şcolar general Camelia Tabără.

***

Preşedintele concursului de la Beclean, prof. univ. dr. Dorin Andrica, a ţinut sămenţioneze că patronul spiritual al acestei competiţii i-a fost profesor la Facultatea de Matematică din cadrul UBB Cluj-Napoca. „Eu reprezint aici, în primul rând, Universitatea, în continuitate cu numele Sever Groze şi mă reprezint şi pe mine ca mare amator al concursurilor şcolare. Deja avem studenţi în anul I, II, care au participat laprima şi a doua ediţie a acestui concurs. (...) Sigur că vor fi câştigători mai puţini, dar nimeni nu va pierde, toţi veţi învăţa din problemele pe care le veţi primi”, a transmis prof. univ. dr. Andrica, felicitându-l pe Vasile Marc pentru continuitate.

     *** 

  Nu în ultimul rând, primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, a apreciat implicarea unor reprezentanţi ai comunităţii în organizarea unor diverse evenimente, dar mai ales a unui cadru didactic, precum Vasile Marc. „Matematica,întotdeauna, a fost, este şi va rămâne o disciplinăimportantă pentru formarea voastră ca elevi şi ca oameni de mâine ce veţi clădi această ţară. Cine nu este foarte bun la matematică, a pierdut foarte mult. Sigur că sunt importante şi celelalte materii, dar matematica este baza tuturor calculelor pe care le facem”, a transmis primarul Moldovan. Edilul Becleanului le-a spus copiilor să profite de oportunităţile turistice ale Becleanului,  atât acum, în mod gratuit, cât şi în timpul sezonului estival.

         ***

La acest concurs participă elevi din judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor, Timiş, Hunedoara, Sibiu, Gorj şi Bistriţa-Năsăud, din clasele III-VIII, capabili activităţii de performanţă.  Concurenţii din alte judeţe sunt cazaţi la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean.  Potrivit prof. Vasile Marc, probele vor fi susţinute sâmbătă dimineaţa, la CN Petru Rareş. Vor fi premiaţi în ordine descrescătoare a punctajului până la 50% din participanţii la fiecare nivel de clasă, respectiv III-VIII.  Festivitatea de premiere este programată duminică, de la ora 10, la C.N. „Petru Rareş” din Beclean, elevii urmând să primească diplome, medalii şi premii în bani.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5