*Cum poţi depista cancerul de col uterin! Fă un test Papanicolau gratis!

Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Bistriţencele cu vârsta cuprinsa între 25 şi 64 de ani se pot testa gratuit pentru a depista cancerul de col uterin. Campania derulata de Ministerul Sănătăţii include şi judeţul Bistriţa-Năsăud.

Reţeaua de screening pentru cancerul de col uterin din judeţul nostru este organizată de Clinica Sanovil Bistriţa şi este coordonată de Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud şi Institutul Oncologic ,,Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca.

,,În reţeaua organizată de Clinica Sanovil Bistriţa sunt înscrişi 63 de medici de familie din judeţul nostru, care sunt de fapt veriga principală a acestui sistem. Ieri a fost prima zi de recoltare şi s-a desfăşurat în Bistriţa-Bârgăului, unde 50 de paciente, îndrumate de doctorii Niculai Dumitru şi Gabriel Roşca, au fost examinate de un medic specialist ginecolog din clinica noastră. Li s-a recoltat gratuit un frotiu Babeş –Papanicolau. Clinica Sanovil va organiza activitatea de screening, în aşa fel încât pacientele tuturor celor 63 de medici să beneficieze în cât mai mare măsură de această investigaţie care este simplă pentru femeie şi o protejează de această boală necruţătoare care este cancerul de col uterin”, ne-a comunicat dr. Gavrilaş Mureşan, manager Clinica Sanovil.

Aşadar, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, care sunt asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau. Programul este gratuit şi se va desfăşura anual, timp de 5 ani, pentru început doar în Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj.

Ce trebuie să facă pacienta! O femeie care vrea să se testeze trebuie să meargă mai întâi la medicul de familie pentru consiliere. Medicul de familie eliberează un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se programează apoi la centru şi va afla rezultatul de la medicul de familie. Programul de screening are un buget alocat pentru testare de 66 milioane de lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5