Teodora Purja, tezaurul uman viu al Văii Ţibleşului, sărbătorită la 75 de ani

Momente emoţionante la Sinagoga Bistriţa unde Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Cultură, a sărbătorit-o pe Teodora Purja, rapsod al Văii Ţibleşului, la împlinirea a 75 de ani. Evenimentul a fost moderat de managerul CJC BN, Gavril Ţărmure, care a subliniat importanţa cinstirii valorilor culturale tradiţionale, a oamenilor care nu şi-au părăsit niciodată vatra satului şi care duc mai departe lada de zestre a strămoşilor noştri.
Evenimentul a fost unul aparte, pe scenă găsindu-se, alături de Teodora Purja, fiica acesteia, Lenuţa Purja, deţinătoare a peste 100 de premii la festivalurile de folclor şi nepotul Sergiu Negrean Purja, absolvent de Conservator şi Teologie. Momente unice cu o familie hărăzită de Dumnezeu să ducă mai departe zestrea spirituală a satului Agrieş.
În cuvântul său, părintele Timoftei Găurean, vecinul lelii Teodora, a spus: „O cuprindem pe lelea Teodoră în cea mai curată lumină a gândului şi cuvântului, bucurându-ne de bucuria pe care o trăieşte văzându-ne pe noi acum ca pe nişte colindători la fereastra sufletului dumneaei. Venind să-i spunem că o preţuim şi că-i mulţumim pentru căldura fiinţei sale, pentru omenie şi pentru felul în care a dus în atâtea locuri faima Agrieşului bistriţean.
Din pământul şi cerul cântecului şi-a făcut straie pentru suflet, straie de toate zilele şi straie de sărbătoare. Cântecul i-a fost şi rugăciune şi alinare şi veste dusă înspre patru zări despre cum se poate înălţa omul prin bunătate, cumpătare, rânduiala gândului şi aflarea frumosului. Cu cântecele sale, lelea Teodora mi-au mângâiat şi mie casa, fiind la o şchioapă de locul unde-mi rostuiesc viaţa”.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, susţinător al valorilor, a declarat: „Trăim emoţia unui eveniment de mare frumuseţe. La mulţi ani lele Teodora, să ne poţi bucura încă mult timp cu glasul dumitale unic. Într-o lume în care mulţi interpreţi ce se vor autentici fac concesiuni grave cântând tot felul de făcături de dragul banului şi succesului facil, dumneata eşti cu adevărat un izvor limpede de cântec izvorât din sufletul curat al ţăranului năsăudean”. „Fiind propusă la titlul de „Tezaur uman viu al Văii Ţibleşului”, rapsodul Teodora Purja este simbolul tradiţiilor, a autenticului, a frumuseţii netrucate, a câmpului cu flori, a văii cu apă rece şi limpede, a credinţei noastre. Stilul unic de interpretare, horea cu noduri, a fost remarcat de numeroşi specialişti, vocea lelii Teodora fiind imprimată în fonoteca Radio România” a spus Menuţ Maximinian, cel care a aşezat şi câteva rânduri pe albumele lansate.
Primarul Vlăduţ Purja, etnologii Alexandru Uiuiu şi Vasile Filip au subliniat, la rândul lor, importanţa promovării rapsozilor, a cântecului adevărat.
În zi aniversară, bucuria a fost deplină prin prezentarea două albume - „Horile Ţibleşului”, cuprinzând cântece autentice şi „Măi Crăciune, măi bătrâne” cu colinde din Agrieş. Iată că, Teodora Purja a primit recunoaşterea instituţiilor abilitate, cântecele ce au însoţit-o o viaţă fiind de acum aşezate spre nemurire în albume ce vor fi peste ani mărturia identităţii noastre.
În final, alături de Taraful tradiţional din Sângeorz Băi, lelea Teodora Purja a cântat în aplauzele sălii, fiind o adevărată lecţie pentru toţi cei care sunt promotori ai cântecului popular. La mulţi ani cu sănătate şi bucurii şi aşteptăm să ne întâlnim şi la aniversarea a opt decenii de viaţă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5