Subvenţie lunară de 300 lei pentru fiecare ucenic angajat

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj în vigoare, adică 300 lei lunar.

Angajatorii care beneficiază de aceste facilităţi sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale acestora pe perioada contractului de ucenicie la locul de muncă. În situaţia în care ucenicul nu obţine nici a doua oară certificatul de competenţe profesionale, angajatorul este obligat să restituie, în totalitate, sumele încasate, plus dobânda de referinţă a BNR. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul în care contractul de ucenicie la locul de muncă încetează anterior datei prevăzute în contract.

Poate fi încadrat ca ucenic în muncă orice persoană care a împlinit 16 ani, dar nu mai mult de 25 ani, şi nu deţine o calificare pentru care se organizează ucenicia la locul de muncă. Astfel de contracte pot fi încheiate şi la împlinirea vârstei de 15 ani, numai cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali. Durata contractului de ucenicie la locul de muncă nu poate fi mai mare de trei ani şi mai mică de 12 luni. Ucenicul poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi 30 zile lucrătoare.

Potrivit directorului executiv al AJOFM BN, Doris Moldovan, după 25 august vor apărea modelele de convenţie care vor fi parafate de instituţie şi angajator, urmând să fie virate şi sumele necesare. În fapt, se aşteaptă elaborarea normelor metodologice de aplicare a Legii 106/2011 (care a modificat Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5