Subprefectul Ovidiu Frenţ: Sistemul interoperabil pentru evidenţa apostilei, o nouă etapă de modernizare a instituţiilor

Ministerul Afacerilor Interne va dezvolta un serviciu administrativ informatic pentru cetăţeni si mediul de afaceri necesar vizualizării online a datelor referitoare la apostilele eliberate de instituţiile prefectului din România. Acest lucru este posibil prin implementarea de către MAI, prin Direcţia Generală pentru Îndrumarea şi Controlul Instituţiei Prefectului, a proiectului „Sistem interoperabil centralizat pentru evidenţa apostilei eliberate de către instituţiile prefectului pentru actele oficiale administrative”, cu finanţare europeană.
“Cred că acest nou proiect nu face decât să marcheze încă o etapă de modernizare a instituţiilor statului, care vin mai aproape de nevoile cetăţeanului. Vorbim de un sistem aplicat deja în cele 18 state din cele 105 semnatare ale Convenţiei de la Haga. (…)
Este un sistem informatic care va ajuta pe orice persoană interesată, fizică sau juridică, aflată în orice locaţie de pe glob, să acceseze un registru electronic centralizat la nivelul României prin care să i se confirme existenţa actului apostilat. Pe lângă faptul că este foarte accesibil, va fi un sistem securizat”, a explicat subprefectul Ovidiu Frenţ, în cadrul conferinţei de prezentare a proiectului. De altefl, la eveniment au participat şi reprezentanţi ai instituţiilor locale care eliberează acte supuse apostilării, din zona actelor de stare civilă, educaţie, sănătate, transporturi etc.
***
Proiectul, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu
Ministerul Societăţii Informaţionale, are o valoare totală de 2.039.818,61 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 1.645.015,01 lei. Acesta se implementează în municipiul Bucureşti şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ, la sediul M.A.I. şi la sediile instituţiilor prefectului, pe o durată de 16 luni.
Noul serviciu va oferi posibilitatea consultării în timp real prin mijloace electronice a bazei de date centralizate şi verificării autenticităţii actelor oficiale administrative pentru care cele 42 instituţii ale prefectului eliberează apostila în conformitate cu obligaţiile internaţionale asumate de România.
De rezultatele proiectului vor beneficia, în primul rând, persoanele interesate să verifice autenticitatea unei apostile emise de statul român (angajatori, mediu de afaceri, autorităţi şi instituţii publice, instituţii de învăţământ etc., din statele semnatare ale Convenţiei de la Haga), în contextul globalizării pieţei forţei de muncă şi a liberei circulaţii a persoanelor şi serviciilor. Totodată, beneficiari ai implementării proiectului vor fi şi cele 42 de instituţii ale prefectului care vor efectua înregistrările în baza de date centralizată sau care vor dori să obţină informaţii despre alte apostile eliberate în România, prin 88 de angajaţi ai acestora şi ai M.A.I.
care vor fi instruiţi pentru a opera sistemul.
***
În acest an, peste 1500 de acte apostilate la nivelul judeţului
În 2013, la nivelul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud au fost depuse 1194 cereri pentru eliberarea apostilei, dintre care 404 au fost depuse de persoane fizice, iar 790 de persoane juridice. Potrivir jr. Carmen Toderaş, şef serviciu în cadrul Prefecturii, numărul actelor apostilate în acest an este de 1573. Comparativ, anul trecut au fost prelucrate un număr de 1425 cereri, fiind aplicată apostila pe 1877 acte administrative.
În completare, inspectorul Corina Pop a menţionat că cele mai frecvente solicitări pentru eliberarea apostilei, la nivelul judeţului nostru, vizează acte de stare civilă (certificate de naştere, de căsătorie, adeverinţe care dovedesc starea civilă, domiciliul), caziere judiciare, diplome de studii, acte ale medicilor şi ale asistentelor medicale etc.
Pe raza judeţului nostru nu au fost constatate tentative de fraudare, falsificare a apostilei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5