STUDIU: 60% dintre copii sunt supusi violentei in scoli. Ce solutii exista?

Potrivit unui studiu desfasurat recent, statisticile arata ca peste 60% dintre elevii inscrisi la scolile de stat din Romania au fost supusi unor tratamente degradante atat in timpul orelor, cat si in afara acestora, chiar in incinta scolii.

Copiii au nevoie de un mediu academic sigur si confortabil in cadrul caruia sa-si desfasoare activitatea scolara. In realitate insa, o mare parte dintre elevi sunt victime ale abuzurilor verbale si fizice exercitate de alti colegi sau, chiar mai rau – de cadrele didactice.

 

Scolile trateaza cu superficialitate problema abuzurilor

Cifrele sunt covarsitoare si ele ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru parinti, dar si pentru persoanele aflate la conducerea institutiilor publice de invatamant. A venit vremea sa fie luate niste masuri de preventie cu adevarat folositoare.

Iata ce schimbari pot implementa scolile pentru a evita astfel de abuzuri:

 

·         Instalarea unor sisteme de supraveghere in scoli. Prin montarea unor camere video atat in interiorul, cat si in exteriorul scolilor, putem spune ca facem un prim pas catre normalitate. Monitorizarea in permanenta a activitatii elevilor poate descuraja initiativele rautacioase si instigarea la violenta, iar scolile pot deja sa se gandeasca serios in vederea utilizarii unor echipamente pentru monitorizarea video, mai ales ca ele se pot procura direct de pe internet, unul dintre site-urile recomandate fiind www.secfire.ro  Stiind ca sunt supravegheati in mod constant, batausii se vor gandi de doua ori inainte de a abuza fizic, verbal sau psihic un alt coleg, iar profesorii vor adopta o conduita profesionala, renuntand la insulte si umilinte. Prin instalarea unui sistem de supraveghere in toate salile de clasa, pe coridoare, dar si in toaletele elevilor, exista sanse ca numarul abuzurilor in scoli sa  scada in mod considerabil.

·         Agentii de paza trebuie sa-si faca meseria asa cum trebuie. La momentul actual, exista agenti de paza in numeroase scoli din Romania, insa din pacate, majoritatea nu isi iau in serios job-ul. In timpul orelor de munca, acestia dorm in post, se uita la filme sau glumesc cu elevii si cu profesorii. Din pacate, acest tip de comportament nu este deloc profesionist si duce la scaderea gradului de vigilenta. De aceea, in vreme ce paznicul se joaca pe telefonul mobil, undeva, in curtea scolii, un copil este agresat. Culmea e ca  agentii de “paza” sunt platiti din fondurile scolii, la care contribuie in mare parte chiar parintii copiilor agresati. Ironic, nu-i asa? Asadar, folosirea unor tehnologii pentru supravegherea video constanta, precum cele regasite aici, este o reala metoda utilizata impotriva violentei din scoli.

·         Copiii care manifesta comportamente deviante

ar trebui sa ia parte la sedinte de consiliere cu psihologul scolii in mod frecvent. Contextul socio-economic in care copiii din Romania cresc, dar si anturajele in care isi petrec mare parte din timp influenteaza personalitatea acestora si multi dintre ei adopta comportamente contraproductive. Spre exemplu, copiii care cresc in medii familiale primejdioase si care sunt abuzati de parinti vor adopta acelasi tipar. De asemenea, parintii care prefera sa le dea bani copiilor, in loc sa petreaca timp cu ei si sa le ofere afectiune, nu isi dau seama de riscurile la care isi expun copiii.

Mai mult decat atat, acestia vor chinui alti colegi la scoala, deoarece considera ca banii le ofera toata autoritatea si puterea de a face acest lucru. Ei bine, elevii care manifesta aceste tipuri de comportamente au nevoie de consiliere psihologica intensa, pentru a-si indrepta actiunile si a-si inabusi impulsurile distructive. Conducerea scolii ar trebui sa asigure elevilor posibilitatea de a discuta cu un psiholog cu pregatire profesionala in acest domeniu. Din pacate insa, acest aspect este tratat cu superficialitate de majoritatea directorilor.

Masurile propuse nu sunt unele drastice, care sa tina de domeniul fantasticului. Sunt niste schimbari aplicabile si plauzibile, care pot lua forma unor solutii pertinente la problema violentei in scoli.

Modalitatile prin care scolile “rezolvau” pana acum aceste probleme se rezumau la convocarea unor sedinte nesfarsite cu parintii, la exmatricularea elevilor gasiti vinovati sau la aplicarea unor sanctiuni de tipul notelor mici la purtare sau a suspendarilor semestriale.

Se pare, insa, ca masurile adoptate pana acum nu au avut niciun efect benefic, din moment ce problema violentei in scoli nu a fost nici pe jumatate solutionata, iar abuzurile continua. De aceea este absolut imperativa adoptarea unor masuri ca cele sugerate mai sus.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5