Stimatului istoric Larry L. Watts, prin bunăvoinţa traducătoarei, doamna Camelia Diaconescu, Bucureşti, Editura RAO, str. Turda,

În interviul dat TV române, persoana dumneavoastră a fost şi a rămas pentru mine copleşitoare. Aşa cum mă fascinează studiul cărţii dv. extraordinare!: „With Friends like These”, româneşte: „Doamne fereşte-mă de prieteni”, Ed. RAO Bucureşti 2010-2011.

Cartea dv., un studiu istoric atât de documentat, trebuie citită cu multă atenţie pentru că cuprinde date cu totul necunoscute de intelectualii români. Vasta bibliografie citată dovedeşte îndelunga muncă depusă, mânată de spiritul obiectiv al istoriei, ca prieten al nostru.

Aţi fost în vizită la Bistriţa şi nu am ştiut, să fi avut onoarea să vă cunosc. Îndrăznesc să vă scriu. Nu am calculator, nici internet şi pot fi contactată doar la adresa de mai jos, cu telefon fix.

Sunt doctor în filozofie şi în filologie şi am studiat îndelung lingvistica românească, în special pronunţarea în contrast cu engleza şi germana (cf. Cărţile mele care, dacă vă interesează, vi le pot dărui). Ca româncă din moşi strămoşi şi ca profesoară bătrână vă scriu pentru a sublinia o faptă istorică a armatei române din 1919, peste care a trecut, din motive politice, istoria cărţilor noastre şi în parte şi dumneavoastră. La p. 84 aţi scris: „Bucureştiul a dislocat rapid 3 divizii de pe râul Tisa în Basarabia şi a anulat ordinul de înaintare spre Budapesta”. În Enciclopedia Română Minerva, din 1929, se scrie la p. 810: „Comanda armatei din Transilvania fu încredinţată gen. Moşoiu… Atrocităţile disperate şi incursiunile permanente ale ungurilor, mai ales după venirea la putere a comuniştilor lui Bela KUN… determină pe români la ofensivă. Românii, în noaptea de 29-30 iulie 1919, încep trecerea Tisei. Armata română se împarte în 3 grupuri: dreapta, gen. Demetrescu, cu direcţia spre nord, centru: gen. Holban, direcţia Budapesta, stânga: gen. Moşoiu, direcţia spre sud. Comanda supremă, încă din 12 iul., Gen. Mădărescu. Cele 3 grupuri până în 3 aug. distrug armatele ungureşti, iar în 4 aug., grupul Holban încununează biruinţa cu intrarea în Budapesta. Românii ocupă teritoriul până la frontul cehoslovac… până la cel franco-sârb şi… până la lacul Balaton… Comandantul român impune ungurilor un armistiţiu, care-i dezarmează definitiv. Însuşi marele rege Ferdinand a venit la Budapesta în vremea ocupaţiei armatei române. În 16 nov., după 4 luni, armata română predă Budapesta unei Comisii interaliate şi începe retragerea spre frontierele stabilite de conferinţa de pace”. După cum se ştie, Bela Kun a fugit în Austria şi apoi în Rusia bolşevică.

Aceste date exacte au fost publicate în timpul când politica încă nu deteriora istoria. Dar de „dragul prietenilor românilor” nu sunt cuprinse în cărţile de istorie, învăţate mai târziu. De aceea nu le ştiu majoritatea românilor mai tineri.

V-am citat acest fragment pentru a completa propoziţia dv. citată. Am insistat asupra acestui fragment, din dorinţa ca dv. să acceptaţi că armata română a fost prima care a desfiinţat un sistem comunist din Europa centrală. Totodată, Ungaria a fost scăpată de bolşevizarea lui Bela Kun.

Cu deosebite mulţumiri pentru că aţi citit.

La mulţi ani!

Comentarii

04/01/12 16:36
CĂTĂLIN BARNA, ...

ACESTA ESTE ADEVĂRUL ISTORIC. ISTORIA POPORULUI ROMÂN S-A SCRIS CU JERTFE ŞI LACRIMI. AU FOST EROII NEAMULUI, PENTRU CARE ŢARA ERA SFÂNTĂ. ACUM TRĂIM CU O PALIDĂ AMINTIRE, CARE O MAI AVEM. CĂTĂLIN BARNA

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5