Stelian Dolha: „Dezbaterile pe proiectul Noul Cod Silvic, pe modelul întâlnirii care a avut loc în Bistriţa, ar trebui extinse în toate judeţele”

sursa: Cabinet deputat Stelian Dolha

Deputatul Stelian Dolha a participat miercuri, 12 martie, la primele consultări cu asociaţii profesionale ale silvicultorilor şi proprietarilor de păduri cu reprezentare naţională organizate de Comisia pentru Agricultură şi Silvicultură a Camerei Deputaţilor în scopul amendării legii Codului Silvic.

A fost vorba de prima dezbatere pe această lege organică din actuala sesiune parlamentară, după ce plenul Camerei Deputaţilor a decis retrimiterea Codului Silvic Comisiei de agricultură, la solicitarea ministerului de resort, pentru reanalizare.

Participanţii la consultări au insistat asupra nevoii de a urgenta adoptarea unei variante optime a acestei legi pentru a nu bulversa şi mai mult cadrul legislativ în care funcţionează silvicultorii, administratorii şi proprietarii de păduri. “Proiectul pe care s-a lucrat aproape doi ani s-a dovedit în final plin de erori, necorelări între paragrafe, pe alocuri chiar cu prevederi aberante”, a subliniat în timpul consultărilor reprezentantul unei asociaţii profesionale a silvicultorilor.

Deputatul PNL Stelian Dolha a insistat asupra nevoii unui nou început în privinţa Codului Silvic: “ Sunt adeptul ideii că proiectul trebuie trimis în dezbatere în teritoriu, în fiecare judeţ. Aşa cum am avut noi la Bistriţa, zilele trecute, dezbateri pe Codul Silvic, la solicitarea silvicultorilor şi a primarilor, cu propuneri concrete de modificare, pe care le punem la dispoziţia comisiei, ar trebui să existe asemenea întâlniri în fiecare judeţ. Este adevărat că trebuie să ne mişcăm repede. În 3-6 luni trebuie să avem gata un proiect bun, care să fie valabil cel puţin 20-30 de ani de aici încolo.”, a explicat în cadrul consultărilor din Comisia de Agricultură şi Silvicultură parlamentarul bistriţean.

Deputatul Stelian Dolha a mai arătat şi că noul Cod Silvic şi legile conexe acestuia trebuie să trateze foarte serios problema împăduririlor şi a drumurilor forestiere, pentru care trebuie obligatoriu alocate fonduri în cotă parte din ceea ce se obţine din exploatarea masei lemnoase şi din alte taxe: ” România este pe unul din ultimele locuri în Europa atât la capitolul drumuri forestiere, infrastructură de acces până la locurile de exploatare, cât şi la împăduriri. În privinţa împăduririlor s-au stabilit inclusiv prin vechiul cod cifre şi obligaţii, însă nu s-a ţinut cont de acestea. Trebuie să facem mai mult acum”, a explicat Dolha, care a accentuat şi nevoia de a clarifica principiul teritorialităţii proprietăţii, îndeosebi a pădurilor comunale.

La întâlnirea organizată de Comisia de Agricultură şi Silvicultură a Camerei Deputaţilor au participat: Asociaţia Administratorilor de Păduri, Asociaţia Constructorilor Forestieri, Societatea Progresul Silvic, Asociaţia Proprietarilor de Păduri, reprezentanţii Proforest, ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5