Stelian Dolha: Creativitatea și inovarea, factori cheie ai dezvoltării economice a Bistriței

Crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea economică este o obligație a oricărei autorități publice locale care dorește bunăstarea cetățenilor. În viziunea Partidului Național Liberal și a candidatului la funcția de primar al municipiului Bistrița, Stelian Dolha, promovarea și susținerea inițiativei private prin crearea de facilități pentru investitori și mai ales pentru tinerii antreprenori (pentru întreprinderile nou înființate, industriile creative și inovatoare) reprezintă elementul cheie pentru o economie locală puternică și sustenabilă.

O economie bazată pe activități cât mai diversificate este o economie care poate trece cu ușurință peste situații de criză. Capitalul autohton și micile întreprinderi sunt creatori de locuri de muncă în orașul nostru, fiind părți vitale ale economiei locale și de aceea trebuie sprijinite. Prin reducerea birocrației, scăderea taxelor și oferirea de alte facilități putem crea un mediu în care întreprinderile să prospere și să creeze mai multe locuri de muncă bine plătite pentru oamenii din comunitate.

Mulți tineri pe care i-am întâlnit recent în campania electorală ne-au spus că și-ar dori să-și înceapă o afacere dar că nu găsesc spații propice pentru a-și desfășura activitatea. Și cei care s-au întors din străinătate și au demarat o afacere, se confruntă cu aceleași probleme.

Strategia noastră pentru acest domeniu este crearea de incubatoare de afaceri pentru susținerea tinerilor din municipiul Bistrița care doresc să-și dezvolte o afacere proprie. Aceste structuri moderne vor susține afacerile aflate la început până ce acestea vor atinge maturitatea necesară pentru a se autosusține. Tinerii vor beneficia de consultanță și instruire în antreprenoriat și în dezvoltarea afacerilor, servicii de contabilitate și servicii juridice și vor avea la dispoziție spații în care să-și pună în practică ideile de afaceri.

Investițiile vor fi finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, axa 2.1 – “Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, iar valoarea proiectelor poate între 200000 de euro si 7 milioane de euro.

Alte propuneri de proiecte pentru o dezvoltare economică solidă și sustenabilă:

·       Realizarea unui centru/institut de cercetare-invoare-dezvoltare pentru tehnologii noi

·       Crearea unui cluster de inovare

·       Realizarea unui centru expozițional modern

·       Extinderea Parcului Industrial Bistrița Sud

 

Comentarii

22/05/16 20:31
alegator

S-a trezit iar teoreticianul....! A făcut ceva concret din cea promis în 2012? Constat că nu..., deci ce încredere pot să-i acord acestui băiat?! Nici una! PDL-iștii l-au băgat la înaintare ca să-și rupă gâtul, pentru a scăpa astfel la toamnă de concurență la parlamentare.

23/05/16 10:56
titus

Liberalii bistriteni au fost mult mai bine orientati decat social-democratii in privinta creării unor activităti de cercetare-dezvoltare-inovare, in asociere cu invatamantul superior. Este cunoscuta initiativa lui Ioan Turc, care incă din anul 2006, atunci când era viceprimar al municipiului Bistriţa, a propus amenajarea unui parc industrial la Sărata, dar şi a unui campus pentru învăţământul universitar tehnic. Pana la urma cu greu in administratia lui Cretu, Parcul Industrial a fost realizat dar nici dupa aproape un an nu a fost populat. De aceea, Bistrita are nevoie de o schimbare.
Viziunea liberalilor de realizarea a unui centru de cercetare-invoare-dezvoltare pentru tehnologii noi si crearea unui cluster de inovare este demna de luat in considerare.
Realizarea unui astfel de proiect este posibila prin accesarea de fonduri europene prin "Programul Operational Competitivitate (POC) 2014-2020; Actiunea 1.1.1: Mari infrastructuri de CD (cercetare-dezvoltare)-Clustere de inovare". In cadrul proiectului clusterul desfasoara activitati comune precum achizitia utilajelor, instalatiilor, echipamentelor pentru cercetare-dezvoltare, achizitia terenului, activitati de inovare, etc. Prin aceasta actiune se poate accesa suma maxima de 6.700.000 euro/proiect.

23/05/16 11:02
Vizitator

Inainte de extinderea Parcului Industrial Bistrița Sud, acesta trebuie populat cu activitati economice. Altfel, putem spune că s-au investit câteva milioane de euro pe nişte betoane, cu slabe perspective de a crea măcar câteva sute de locuri de muncă. De aproape un an, de cand a fost inaugurat se sparg mii de euro lunar pentru cei angajaţi la acest parc, dar nu există rezultate.
Anul trecul chiar inainte de receptia finala a Parcului Industrial Sarata, reprezentanții munciipalității și managerul Business Park Bistriţa Sud SRL au discutat despre posibilitatea realizării proiectului “Incubator de afaceri” pe o suprafaţă de 1.400 mp.De asemenea, pe langa incubatorul de afaceri se vorbea şi de o mică hală de producţie pentru prototipuri sau serie mică, aceasta urmând a fi utilată cu banii incubatorului de afaceri. Intre timp, Parcul Industrial Bistrița Sud a devenit primul membru din România al rețelei internaționale de ateliere FabLab, de pe langă de cea mai importantă școală de tehnologie din lume, Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA. Astfel, un atelier FabLab va fi construit în viitorul incubator de afaceri din incinta Parcului Industrial, urmând ca acesta să fie acreditat de MIT,ceea ce este un lucru extraordinar. Reamintim ca din toamna anului trecut, bistriteanul Rareş Buhai, cel mai prolific olimpic român la informatică,este student în anul I la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

23/05/16 15:59
alegator

Dac exista parcul industrial, de ce Dl. Dolaha nu a făcut acolo, ”populat...” așa cum a promis în 2012 cu acel centru de spălare și procesare a lânii?! Dacă tot vorbește de ”creativitate inovare” și liberalism....! Unde-i sunt investitorii...?! Nicăieri, domnul Dolha da doar din clanța. Nu aveți nici o legătura cu Rares Buhai nu-i mai folosiți imaginea in campania electorala... mediocara.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5