Soarta folclorului, în dezbatere într-un amplu simpozion. Vedete, la Colibiţa

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Uniunea Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical au organizat, în sala de conferinţe a Fischermann’s de la Colibiţa, simpozionul „Folclorul între tradiţie şi actualitate”.
Evenimentul, coordonat de artista Matilda Pascal Cojocăriţa, directorul artistic al Ansamblului profesionist „Dor Românesc”, şi de artistul Ionuţ Fulea, preşedintele UAIFMR, a propus o dezbatere despre soarta folclorului, de la autentic la cântecul comercial, fiind punctate câteva lucruri pe care artiştii ar trebui să le ia în considerare pentru a duce mai departe zestrea neamului nostru, pentru că tot vorbim de „Zestrea Nordului”.
Dintre cei care au conferenţiat din rândul tinerilor artişti amintim pe Carmen Şteţco, care a vorbit despre textele din cântece, Marian Gogan despre legătura dintre folclor şi natură, Bogdan Toma despre rolul tinerilor interpreţi şi Ina Todoran, care în calitate de absolventă de Medicină, a vorbit despre rolul corzilor vocale în demersul artistic. Conferinţele centrale au fost susţinute de Menuţ Maximinian şi etnomuzicologul Elise Stan de la Televiziunea Română. Bistriţeanul a vorbit despre importanţa păstrării costumului popular în zona etnografică pe care o reprezintă fiecare artist pentru a nu se ajunge la uniformizarea acestuia la nivel naţional. De asemenea, a exemplificat, alături de câţiva dintre tinerii artişti din judeţul nostru, frumuseţea costumului popular de pe Someş, de pe Valea Bârgăului şi din zona de Câmpie, făcând referire şi la „Clopul cu păun”, actual brand al judeţului, care a apărut în jurul primului Război Mondial.
Elise Stan a vorbit despre folclorul autentic şi cântecul de consum (ca să nu-i spunem manele), îndemnându-i pe tinerii artişti să promoveze frumuseţile adevărate ale folclorului nostru.
La eveniment a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, care a vorbit şi despre includerea costumului popular din Ţara Năsăudului în Cartea Recordurilor: “Am avut plăcerea să particip la colocviul cu tema ,,Folclorul între tradiție și actualitate” în care mari artiști, ca Ionuț Fulea, Niculina Stoican, Matilda Pascal Cojocărița, etnomuzicolog Elise Stan-TVR, membrii fondatori ai UAIFMR și etnologul Menuț Maximinian au vorbit despre importanța conservării cântecului și portului popular, despre modul de promovare a folclorului și despre păstrarea caracterului autentic al repertoriului muzical. Felicitări mai tinerilor artiști, Ina Todoran, Carmen Ștețco și Bogdan Toma pentru încrederea și responsabilitatea cu care ați prezentat temele importante din cadru acestui colocviu, și că ați subliniat foarte frumos, importanța păstrării folclorului autentic.
De asemenea, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, a subliniat importanţa aducerii în faţa publicului a cântecului din vatra satului, care nu are nicio legătură cu textierii din ziua de azi.
Au participat artiştii Niculina Stoican, Mirela Mănescu, Ioana Dârstar, Stela Botez, Ovidiu Homorodean, Sebastian Stan, Răzvan Năstăsescu, Cătălin Haşa, Oana Bozga, Cristina Bugnar, Anuţa Motofelea, Cristina Retegan ş.a.
A fost o întâlnire care a beneficiat de prezenţa Televiziunii Române, astfel încât ceea ce s-a punctat aici să aibă ecou mai departe în rândul celor care trebuie să protejeze adevăratele tradiţii româneşti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5